Παρέμβαση πρώην γενικών γραμματέων του Υπ.Δικαιοσύνης για τη διάσωση της πρώτης κατοικίας.

Ζητούν την θεσμοθέτηση της πρώτης κατοικίας ως κατ’ αρχήν ακατασχέτου

Η πρώτη κατοικία είναι το τελευταίο καταφύγιο μέσα στην κρίση, τονίζουν και ζητούν την προστασία της με σαφή διάταξη νόμου.

Ειδικότερα, με επιστολή τους στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τρεις πρώην γενικοί γραμματείς ζητούν την θεσμοθέτηση -για πρώτη φορά στη χώρα μας- της πρώτης κατοικίας ως κατ’ αρχήν ακατασχέτου. Κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Πρόκειται για του Γιάννη Ιωαννίδη, Μόσχο Κορασίδη και Μαρίνο Σκανδάμη που οποίοι επισημαίνουν στην επιστολή τους ότι ναι μεν οι έως τώρα διατάξεις των νόμων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και την αναστολή των πλειστηριασμών συγκροτούν ένα δίχτυ ασφαλείας, πλην όμως δεν δίνουν μόνιμη λύση στο πρόβλημα.

Αντιθέτως όπως τονίζουν οδηγούν στην αναπαραγωγή μιας διαρκούς συζήτησης για το πότε και με ποιους τρόπους η παρεχόμενη ως τώρα προστασία θα τελειώσει ή θα αφορά λιγότερους ανθρώπους.

Η δική τους πρόταση τους βασίζεται στο Σύνταγμα το οποίο ρητά ορίζει στο άρθρο 21 ότι «η απόκτηση κατοικίας από αυτούς που τη στερούνται ή στεγάζονται ανεπαρκώς αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας του κράτους», ενώ επικαλούνται και διεθνή κείμενα που έχει ενσωματώσει η χώρα μας, όπως την Οικουμενική Διακήρυξη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Σύμβαση.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους ότι η συζήτηση για το τέλος της προστασίας των πρώτων κατοικιών «δημιουργεί μια αίσθηση αναβολής “θανατικής ποινής”, που δυστυχώς, παράγει μια συνεχή ομηρία, εμποδίζοντας εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν δημιουργικά στη ζωή τους».

Προτείνουν «νέο μοντέλο» με κανόνα το ακατάσχετο

Οι ίδιοι προτείνουν ένα νέο μοντέλο, που θα ισχύσει και μετά την κρίση, όπου ο κανόνας θα είναι το ακατάσχετο, δηλαδή η μόνιμη απαγόρευση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας, με εξαιρέσεις και όρους που μπορούν να καθορισθούν μόνο με την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και την εισαγωγή πάγιας σχετικής ρύθμισης, μετά από σχετική δημόσια διαβούλευση.

Ακόμα οι τρεις πρώην γραμματείς επισημαίνουν ότι ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας που ψηφίστηκε τον Αύγουστο και θα εφαρμοσθεί από την 1-1-2016, επιτρέπει τους πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση.

Αυτό, όπως υπογραμμίζουν, θα αποτελέσει καταστροφή για χιλιάδες ανθρώπους, αφού «η πρώτη κατοικία είναι το τελευταίο τους καταφύγιο μέσα στην κρίση, ειδικά όταν είναι άνεργοι, ηλικιωμένοι, περιστασιακά εργαζόμενοι ή κατεστραμμένοι επαγγελματίες».

thetoc.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ