ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων: «Τέμπη ένας χρόνος μετά: Δει δη Δικαιοσύνης»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
συγκρουση τρένων Τέμπη

Συμπλη­ρω­μα­τικό υπό­μνημα συνο­δευό­μενο από έκθεση τεχνι­κής πραγ­μα­το­γνω­μο­σύ­νης, κατα­τέ­θηκε στις δικα­στι­κές αρχές, από την Ολο­μέ­λεια των Δικη­γο­ρι­κών Συλ­λό­γων για την επέτειο ενός χρόνου από το τραγικό δυστύ­χημα στα Τέμπη.

Όπως επε­σή­μανε ο πρό­ε­δρος της Ολο­μέ­λειας κ.Δ.Βερ­βε­σός «Η καρδιά μας είναι στα Τέμπη στις ψυχές των ανθρώ­πων που φύγανε και στις οικο­γέ­νειες των θανό­ντων. Εμείς επι­λέ­ξαμε να κάνουμε κάτι απλά συμ­βο­λικό ,αλλά κάτι ουσια­στικό για να συν­δρά­μουμε και να βοη­θή­σουμε στο μέτρο της ευθύνης μας το ανα­κρι­τικό έργο, με την παρά­στασή μας με κατά­θεση υπο­μνή­μα­τος στον ειδικό εφέτη ανα­κριτή και ταυ­τό­χρονα ενχεί­ριση πολυ­σέ­λι­δης τεχνι­κής πραγ­μα­το­γνω­μο­σύ­νης από ειδικό εμπει­ρο­γνώ­μονα, τον οποίο η Ολο­μέ­λεια επέλεξε,τον κ. Ανα­στά­σιο Δέδε για να δια­λευ­καν­θούν όλες οι πτυχές του δυστυ­χή­μα­τος».

Κατά την συνέ­ντευξη Τύπου από την αντι­προ­σω­πεία της Ολο­μέ­λειας, υπο­γραμ­μί­στη­καν τρία σημεία που έθεσαν σήμερα, κατά την επί­σκεψή τους στον ανα­κριτή και την εισαγ­γε­λέα εφετών που ερευ­νούν την υπόθεση.

«Η δια­φω­νία μας με τις πολι­τι­κές παρεμ­βά­σεις»

Όπως ανέφερε ο πρό­ε­δρος της Ολο­μέ­λειας το πρώτο σημείο είναι «η δια­φω­νία μας με τις πολι­τι­κές παρεμ­βά­σεις, διότι το υπουρ­γείο Δικαιο­σύ­νης αρέ­σκε­ται τελευ­ταία να παρεμ­βαί­νει στην υπόθεση αυτή με μία μη οφει­λό­μενη επέμ­βασή της στο έργο της Δικαιο­σύ­νης».

«Η ατε­λέ­σφορη, απρό­σφορη και ατυχής χρονικά έκδοση της εγκυκλίου-οδηγίας της Εισαγ­γε­λίας του Αρείου Πάγου»

Δεύτερο σημείο είναι «η ατε­λέ­σφορη, απρό­σφορη και ατυχής χρονικά κατ εμάς έκδοση της εγκυκλίου-οδηγίας της Εισαγ­γε­λίας του Αρείου Πάγου,που δίνει κατευ­θυ­ντή­ριες εντολές όχι μόνο στους ιεραρ­χικά και υφι­στα­μέ­νους της και στους δικα­στές που ερευ­νούν την υπόθεση σε μια πιο επι­κοι­νω­νια­κού τύπου πρω­το­βου­λία που παρεμ­βαί­νει στο έργο της τακτι­κής δικαιο­σύ­νης».

«Κανόνες ασφα­λείας»

Και τέλος, το τρίτο σημείο, είναι ότι «η χώρα όφειλε πριν από το δυστύ­χημα να είχε θεσπί­σει βάση κοι­νο­τι­κών οδηγιών εθνι­κούς κανο­νι­σμούς ασφα­λείας όλων των συγκοι­νω­νιών της χώρας μεταξύ των οποίων και των τρένων». Πράγμα που δεν έχει πράξει ούτε σήμερα ,παρά το τραγικό δυστύ­χημα ,γεγονός που κατα­δει­κνύει ότι τίποτα δεν έχουμε διδα­χθεί ως χώρα από το τραγικό αυτό συμβάν.

«Αμαρ­τωλή σύμβαση 717»

Επι­πλέον, ο κ. Βερ­βε­σος, ανέφερε ακόμη ότι «Μέχρι σήμερα έχουν αργήσει να κληθούν στην ανά­κριση τα μεσαία βαγόνια της αμα­ξο­στοι­χίας των ευθυνών, οι άνθρω­ποι δηλαδή που δια­χει­ρί­στη­καν την αμαρ­τωλή σύμβαση 717, ενώ πρέπει να απο­δο­θούν ευθύνες και στους μηχανοδηγούς-πολιτικούς υπεύ­θυ­νους του τρένου».

Να απο­δο­θούν σε βάθος οι ευθύνες όπου κι αν ανήκουν, όσο ψηλά κι αν φτάνουν, ανέφερε στην ομιλία του ο πρό­ε­δρος του Δικη­γο­ρι­κού Συλ­λό­γου Λάρισας Τρύφων Τσά­τσα­ρος.

«Ομο­λο­γου­μέ­νως καμία λέξη δεν μπορεί να απο­δώ­σει το μέγεθος της οδύνης και της οργής. Το δικη­γο­ρικό σώμα από την πρώτη στιγμή έθεσε ένα σαφές αίτημα: να υπάρχει ταχεία και πλήρη διε­ρεύ­νηση των αιτίων της τρα­γω­δίας», είπε ο κ. Τσα­τσα­ρος.

Σημειώ­νε­ται ότι, στην αντι­προ­σω­πεία της Ολο­μέ­λειας συμ­με­τεί­χαν και  οι πρό­ε­δροι των Δικη­γο­ρι­κών Συλ­λό­γων: Δημή­τρης Φινο­κα­λιώ­της (Θεσ­σα­λο­νί­κης), Ηλίας Κλάππας(Πειραιά), Χρήστος Στρα­τη­γό­που­λος, (Βόλου), Ασημίνα Στρίμπα, (Κατε­ρί­νης), Κώστας Παπα­νι­κο­λάου, (Γρε­βε­νών) και ο πλη­ρε­ξού­σιος δικη­γό­ρος της Ολο­μέ­λειας Βασίλης Χειρ­δά­ρης.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.