ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Καρκινογόνα» τα αλλαντικά, λέει ο ΠΟΥ – Τι λέει για το κόκκινο κρέας

news room 2 λεπτά ανάγνωση
αλλαντικά

Πιθανώς καρ­κι­νο­γόνο» το κόκκινο κρέας, σύμφωνα με την έρευνα. 34.000 θάνατοι από καρκίνο ετησίως στον κόσμο απο­δί­δο­νται σε μία δια­τροφή πλούσια σε αλλα­ντικά, έναντι 1.000.000 θανάτων που απο­δί­δο­νται στο κάπνι­σμα και 600.000 στην κατα­νά­λωση αλκοόλ.

Η κατα­νά­λωση αλλα­ντι­κών είναι καρ­κι­νο­γό­νος και η κατα­νά­λωση κόκ­κι­νου κρέατος είναι “πιθανόν” καρ­κι­νο­γό­νος, σύμφωνα με σημε­ρινή ανα­κοί­νωση του Διε­θνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγείας.

“Τα απο­τε­λέ­σματα δικαιο­λο­γούν τις σημε­ρι­νές συστά­σεις για τη δημόσια υγεία για περιο­ρι­σμό της κατα­νά­λωση κρέατος”, σχο­λί­ασε ο δρ Κρί­στο­φερ Γουάιλντ, διευ­θυ­ντής του Διε­θνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο (CIRC), από όπου προ­έρ­χο­νται και τα συμπε­ρά­σματα. Το χοιρινό κρέας περι­λαμ­βά­νε­ται στα κόκκινα κρέατα, μαζί με το μοσχα­ρί­σιο, το βοδινό, το αρνίσιο, το κατσι­κί­σιο, καθώς και το κρέας του αλόγου.

Ωστόσο, το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο επι­ση­μαί­νει ότι το γεγονός ότι τα αλλα­ντικά και άλλα επε­ξερ­γα­σμένα προ­ϊ­ό­ντα κρέατος περι­λαμ­βά­νο­νται μαζί με παρά­γο­ντες όπως ο καπνός και ο αμί­α­ντος στη λίστα των προ­ϊ­ό­ντων που προ­κα­λούν καρκίνο δεν σημαί­νει ότι είναι το ίδιο επι­κίν­δυνα με αυτά.

Σύμφωνα με τις πιο πρό­σφα­τες εκτι­μή­σεις του προ­γράμ­μα­τος “Global Burden of Disease Project”, 34.000 θάνατοι από καρκίνο ετησίως στον κόσμο απο­δί­δο­νται σε μία δια­τροφή πλούσια σε αλλα­ντικά, έναντι 1.000.000 θανάτων που απο­δί­δο­νται στο κάπνι­σμα και 600.000 στην κατα­νά­λωση αλκοόλ.

Τα συμπε­ρά­σματα του Διε­θνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο βασί­ζο­νται σε περισ­σό­τε­ρες από 800 μελέτες για την περί­ληψη του επε­ξερ­γα­σμέ­νου κρέατος, κατη­γο­ρία στην οποία ανήκουν τα αλλα­ντικά, στους “καρ­κι­νο­γό­νους για τον άνθρωπο παρά­γο­ντες (Ομάδα 1)”, βάσει “ικανών ενδεί­ξεων σύμφωνα με τις οποίες η κατα­νά­λωση επε­ξερ­γα­σμέ­νου κρέατος προ­κα­λεί καρκίνο του εντέρου”. “Ο κίν­δυ­νος αυτός αυξά­νε­ται ανάλογα με την ποσό­τητα”, σύμφωνα με τον δρ Κουρτ Στράιφ του CICR.

Η κατα­νά­λωση κόκ­κι­νου κρέατος θεω­ρεί­ται “πιθανόν καρ­κι­νο­γό­νος για τον άνθρωπο (Ομάδα 2Α), επί τη βάσει περιο­ρι­σμέ­νων ενδεί­ξεων”. Το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο εντό­πισε σύνδεση με τον καρκίνο του εντέρου, αλλά και του παγκρέ­α­τος και του προ­στάτη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.