Τοπικές Ειδήσεις

Λίγα τα διαθέσιμα ραντεβού για έκδοση νέας ταυτότητας

Μέχρι το Αστυνομικό Τμήμα της Νότιας Ρόδου θα πρέπει να φτάσουν όσοι διαμένουν στη Ρόδο και επιθυμούν να εκδώσουν άμεσα νέο δελτίο ταυτότητας, αφού μόνο εκεί υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού από σήμερα Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου.
Στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, σύμφωνα με την πλατφόρμα που άνοιξε χθες, δεν υπάρχει διαθέσιμο ραντεβού ούτε για δείγμα μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, ούτε επίσης στο Α.Τ. Ιαλυσού!
Τα διαθέσιμα ραντεβού στο Α.Τ. Αρχαγγέλου όπου απευθύνθηκαν πολλοί Ροδίτες προκειμένου να εκδώσουν νέες ταυτότητες προκειμένου να κερδίσουν χρόνο ξεκινούν από τις 10 Οκτωβρίου.
Στην σχετική πλατφόρμα δεν παρέχεται η δυνατότητα για προγραμματισμό ραντεβού από τον Νοέμβριο, παρότι δεν υπάρχει καμία διαθέσιμη ώρα και ημερομηνία νωρίτερα για την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου ούτε και για το Α.Τ Ιαλυσού για τους πολίτες που επιθυμούν να εκδώσουν νέα ταυτότητα.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου, υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού από σήμερα Τρίτη τόσο στη Σύμη όσο και στο Καστελλόριζο.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Κω, στο Τμήμα Ασφαλείας υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού από τις 25 Οκτωβρίου ενώ στο Α.Τ. Ηρακλειδών οι διαθέσιμες ημερομηνίες ξεκινούν από τις 2 Οκτωβρίου.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Καλύμνου, διαθέσιμα ραντεβού υπάρχουν στο Α.Τ. Καλύμνου από τις 28 Σεπτεμβρίου, στο Α.Τ. Λέρου από τις 27 Σεπτεμβρίου και στο ΑΤ Πάτμου από σήμερα 26 Σεπτεμβρίου.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου, στο Α.Τ. Καρπάθου διαθέσιμα ραντεβού υπάρχουν από σήμερα Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου.
Η πλατφόρμα άνοιξε χθες στις 08:30 το πρωί δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να προγραμματίζουν ψηφιακά τα ραντεβού τους, για την έκδοση νέου τύπου ταυτοτήτων ή την αντικατάστασή τους λόγω μεταβολής των στοιχείων, λήξης ισχύος, φθοράς ή παλαιότητας σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ: Β’5619) των υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου.
Σημειώνεται ότι τα παλιά δελτία ταυτότητας παύουν να ισχύουν την 3η Αυγούστου 2026.
Οι νέες ταυτότητες θα έχουν μικρότερο μέγεθος (στο μέγεθος της πιστωτικής κάρτας) και διαθέτουν τα ίδια στοιχεία με τις παλαιού τύπου ταυτότητες. Θα φέρουν όμως πάνω τους ένα αριθμό, έναν ψηφιακό κλειδί, το οποίο θα σκανάρεται από τους πολίτες και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα διαβάζουν τα στοιχεία του.
Πώς θα φτάσουν
στα χέρια μας
Ο ενδιαφερόμενος επιλέγει στην αίτησή του, Αρχή Έκδοσης με βάση τη διεύθυνση μόνιμης ή προσωρινής του διαμονής στην Ελλάδα, συγκεκριμένη ημέρα και ώρα από τη λίστα διαθεσιμότητας, ώστε να εξυπηρετηθεί με φυσική παρουσία, και καταχωρεί τα εξής στοιχεία του προσώπου στο οποίο αφορά στο ραντεβού: ονοματεπώνυμο, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και προαιρετικά αριθμό τηλεφώνου. Υπάρχει η δυνατότητα να κλείσει το ραντεβού τρίτος, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη για να εξυπηρετηθεί.
Με την ολοκλήρωση της υποβολής του αιτήματος αποστέλλεται μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την επαλήθευση του email που δήλωσε ο ενδιαφερόμενος. Ακολούθως, λαμβάνει στο επιβεβαιωμένο email τις βασικές πληροφορίες για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας της Αρχής Έκδοσης που έχει επιλέξει.
Το αίτημα προγραμματισμού του ραντεβού μπορεί να επαναπρογραμματιστεί ή να ακυρωθεί ή να υποβληθεί εκ νέου, το αργότερο οκτώ (8) ώρες πριν. Εικοσιτέσσερις (24) ώρες πριν και δύο (2) ώρες πριν την έναρξη του προγραμματισμένου ραντεβού ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει από την πλατφόρμα μήνυμα υπενθύμισης στο email που έχει δηλώσει.
Παραλαβή της νέας ταυτότητας θα γίνεται σε περίπου 7-10 ημέρες και το κόστος του παραβόλου ανέρχεται στα 10 ευρώ.
Διευκρινίζεται ότι διατηρείται χρονική απόσταση, μεταξύ των ραντεβού των ενδιαφερομένων για την ίδια Αρχή Έκδοσης δελτίων ταυτότητας, ικανή για να ολοκληρωθεί ένα ραντεβού πριν ξεκινήσει ένα επόμενο. Οι ώρες και οι ημέρες των διαθέσιμων ραντεβού μπορούν να μεταβληθούν, λαμβάνοντας υπόψη περιορισμούς στο ωράριο και τη διαθεσιμότητα της Αρχής Έκδοσης, ανά χρονικά διαστήματα και ανά θέση εργασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά για την περίπτωση απώλειας ή κλοπής του αστυνομικού δελτίου ταυτότητας ο πολίτης θα πρέπει να επικοινωνήσει με την αρμόδια Αρχή Έκδοσης, βάσει της διεύθυνσης μόνιμης ή προσωρινής διαμονής του στην Ελλάδα και να ζητήσει τον προγραμματισμό ραντεβού για την έκδοση νέου δελτίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου