Ατάκτως Ερριμμένα

«Υγρός χρυσός»

Ο Ομηρος είχε χαρακτηρίσει το ελαιόλαδο «υγρό χρυσό», χαρακτηρισμός ο οποίος σήμερα είναι πιο επίκαιρος από ποτέ, καθώς τείνει να εξελιχθεί σε είδος… πολυτελείας, με την τιμή του να αυξάνεται κατακόρυφα και πλέον να κινείται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, στις τρεις χώρες Ισπανια, Ιταλια , Ελλάδα που αποτελούν τους κύριους παραγωγούς ελαιολάδου για τον πλανήτη. Τα ελαιόδεντρα έχουν την τάση να ρίχνουν τους καρπούς τους ή να παράγουν λιγότερους σε περιόδους ξηρασίας και ζέστης για να διατηρήσουν τα επίπεδα υγρασίας τους και να επιβιώσουν. Αυτό έκαναν φέτος, με τη λεπτομέρεια όμως ότι την ακραία ζέστη και ξηρασία διαδέχθηκαν άλλα ακραία φαινόμενα, όπως πλημμύρες, χαλάζι που προκάλεσαν μεγάλη ζημιά στα ελαιόδεντρα. Σε όσα δηλαδή γλίτωσαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονταν  αυτό το καλοκαίρι (μόνο στη Ρόδο κάηκαν 50.000).  Πόσο ακόμα μπορεί να ακριβύνει, λοιπόν, το λάδι; «Πολύ, πάρα πολύ», εκτιμούν παραγωγοί, οι οποίοι αναφέρουν ότι οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν επηρεάσει τα δέντρα και σε συνάρτηση με το ότι οι πυρκαγιές κατέστρεψαν ένα μέρος τους, έχει οδηγήσει σε απαισιοδοξία για την επόμενη παραγωγή, όπου αναμένεται σοδειά που θα σημάνει χαμηλό όλων των εποχών. Ελπίζουμε πως δεν θα δούμε και στη χώρα μας στα ράφια των σούπερ μάρκετ τα μπουκάλια λάδι με αντικλεπτικά όπως στην Ισπανία…

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου