Ειδήσεις

ECDC: Με ιδιαίτερη προσοχή το άνοιγμα των σχολείων – Τι θα γίνει με τις μάσκες

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων – ECDC προειδοποιεί ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν με την εφαρμογή μέτρων ώστε να αποφευχθεί η ευρεία διασπορά ιών όπως ο κορονοϊός.

Αν και παρατηρείται γενικότερα ύφεση της πανδημίας κορονοϊού στην ΕΕ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων – ECDC, τονίζει ότι θα πρέπει το άνοιγμα των σχολείων να συνοδευτεί με τη λήψη προληπτικών μέτρων κατά της μετάδοσης ιών του αναπνευστικού, όπως η γρίπη, και ο κορονοϊός.

Στην χθεσινή τακτική ενημερωτική ανακοίνωση το ECDC προχώρησε στην αναφορά σε οδηγίες για τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού και άλλων ιών του αναπνευστικού στο σχολικό περιβάλλον. Οι ειδικοί του κέντρου υπογραμμίζουν πως ζωτικά εργαλεία για τη μη μετάδοση των ιών αποτελούν μέτρα, όπως η προώθηση του εμβολιασμού των μαθητών και του προσωπικού κατά της Covid, η ενθάρρυνση της καλής υγιεινής του αναπνευστικού και των χεριών, η καθιέρωση βελτιωμένων συστημάτων αερισμού στους σχολικούς χώρους και η έκδοση συχνών υπενθυμίσεων για παραμονή στο σπίτι, όταν υπάρχουν αναπνευστικά συμπτώματα.

Όπως αναφέρουν, η εφαρμογή των ενδοσχολικών μέτρων θα πρέπει να προσαρμοστεί στο εκπαιδευτικό περιβάλλον και την ηλικιακή ομάδα των μαθητών. Τα μέτρα θα πρέπει, επίσης, να λαμβάνουν υπόψη την ανάγκη να παρέχεται στα παιδιά ένα βέλτιστο μαθησιακό και κοινωνικό περιβάλλον.

Τα παιδιά όλων των ηλικιών είναι ευπαθή και μπορούν να μεταδώσουν τον κορονοϊό. Είναι συχνά ασυμπτωματικά ή παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα λοίμωξης, αλλά υπάρχουν και κρούσματα σοβαρής νόσησης, ιδιαίτερα μεταξύ παιδιών με παράγοντες κινδύνου. Ορισμένα εξ αυτών, έχουν εκδηλώσει και long Covid.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, η πανδημία του Covid-19 έχει διαταράξει τη ζωή των παιδιών και των εφήβων επηρεάζοντας τις καθημερινές τους συνήθειες, την εκπαίδευση, την υγεία, την ανάπτυξη και τη γενική ευημερία τους. Τα σχολεία διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην προώθηση της ισότητας στη μάθηση και την υγεία, ιδιαίτερα για τα παιδιά που προέρχονται από μειονεκτικά περιβάλλοντα και τις οικογένειές τους.

Οι αρνητικές επιπτώσεις των σχολικών διαταραχών στην υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών σημαίνουν ότι τέτοια μέτρα θα πρέπει να επιδιώκεται να περιοριστούν στο ελάχιστο και να αποτραπεί η περαιτέρω απώλεια μάθησης

Αξίζει να σημειωθεί δε ότι το ECDC επαναλαμβάνει τις υπάρχουσες συστάσεις για τη λειτουργία των σχολείων παρά το γεγονός ότι η επιδημίας δείχνει να υποχωρεί.

Στο σχολείο με μάσκα ή χωρίς;
Στην Ελλάδα έχει απασχολεί τις υγειονομικές αρχές το πως θα ανοίξουν τα σχολεία, δηλαδή ποια υγειονομικά πρωτόκολλα θα εφαρμοστούν. Με βάση τα υπάρχοντα επιδημιολογικά στοιχεία, το άνοιγμα των σχολείων φαίνεται να γίνεται όπως και κατά την προ πανδημίας περίοδο, χωρίς δηλαδή περιορισμούς, χρήση μάσκας και τεστ.

Όμως δεν είναι λίγες οι φωνές των επιστημόνων οι οποίοι αναφέρουν ότι θα πρέπει να υπάρχουν τα δυο αυτά εργαλεία ή τουλάχιστον να γίνει ένα ευρύς έλεγχος όλων πριν το άνοιγμα.

Το βασικό κριτήριο που για την ώρα λαμβάνεται υπόψη, είναι πως αφενός πολλά παιδιά έχουν ήδη νοσήσει και πως καθ’ όλη τη διάρκεια των διακοπών τα παιδιά συγχρωτίστηκαν έντονα χωρίς να διαπιστώνεται αύξηση κρουσμάτων στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Πάντως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, αναμένεται να συνεδριάσει προς το τέλος του Αυγούστου και εξετάζοντας τα πλέον πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία θα προχωρήσει και στο σχεδιασμό των νέων πρωτοκόλλων για το άνοιγμα των σχολείων.

Πηγή news247.gr

Γιώργος Σακκάς

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου