Σε γενναία μείωση των τροφείων των παιδικών σταθμών προβαίνει ο δήμος Ρόδου, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ, ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Στράτος Καρίκης ανέφερε τα εξής: «Την 1η Σεπτεμβρίου ξεκινά η λειτουργία των παιδικών σταθμών. Σε σύγκριση με πέρυσι, ο αριθμός των παιδιών είναι μικρότερος και αυτό γιατί τίθεται σε πλήρη εφαρμογή το μέτρο της υποχρεωτικής διετούς προσχολικής αγωγής. Όποιο παιδί έχει κλείσει το τέταρτο έτος της ηλικίας του, υποχρεωτικά εντάσσεται στα νηπιαγωγεία και όχι στους παιδικούς σταθμούς. Συνεπώς, επιβεβαιώνονται όσα είχα αναφέρει και σε προηγούμενες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου ότι με τη διακοπή λειτουργίας δύο παιδικών σταθμών για λόγους νομιμότητας, δεν θα υπήρχαν προβλήματα όσον αφορά στην κάλυψη των αναγκών. Κάθε αίτηση που έχει να κάνει με την φιλοξενία παιδιών σε παιδικούς σταθμούς του δήμου μας θα ικανοποιηθεί.
Σε συνεννόηση με τη διεύθυνση των προσχολικών κέντρων, θα δοθεί παράταση της προθεσμίας των αιτήσεων, σε περίπτωση που δεν πρόλαβε κανείς τις προθεσμίες. Θα φροντίσω να έρθει προς ψήφιση εισήγηση, ακόμη και στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, για τη μείωση των τροφείων κατά 40% περίπου. Τα τροφεία του δήμου μας θα ανέρχονται σε 100 ευρώ το πολύ και μπορεί να είναι σχεδόν μηδενικά κατά περίπτωση (άνεργοι γονείς κλπ)».
Τα ΚΔΑΠ
Επιπλέον, ο κ. Καρίκης διευκρίνισε ότι θα μειωθούν τα τροφεία των δημοτικών ΚΔΑΠ (περίπου 20 ευρώ το μήνα), ώστε κάθε παιδί να έχει πρόσβαση σε αυτά. Σχετικά με το θόρυβο που έχει προκληθεί με την απόρριψη δεκάδων αιτήσεων οικογενειών για τη χορήγηση voucher (σ.σ. χιλιάδες αιτήσεις απορρίφθηκαν πανελληνίως), είπε ότι πρόκειται για ζήτημα που αφορά στο Υπουργείο, που όπως φαίνεται θα προβεί στην προκήρυξη νέου κύκλου υποβολής αιτήσεων με νέα, χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Καρίκη, ο δήμος Ρόδου, θα αγκαλιάσει όλα τα παιδιά που δεν μπορούν να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα.
Συγκεκριμένα, ο αντιδήμαρχος Σ. Καρίκης δήλωσε τα εξής: «Θα ικανοποιήσουμε όλες τις αιτήσεις για τα ΚΔΑΠ και η μείωση των τροφείων θα ισχύει και εκεί. Περίπου στα 20 ευρώ το μήνα θα ανέρχονται τα τροφεία των ΚΔΑΠ. Αντιλαμβάνεστε ότι τα ποσά είναι χαμηλά και έχουν προσαρμοστεί πλήρως στην οικονομική κρίση και στα προβλήματα που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού. Όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα των οικονομικών δυνατοτήτων της κάθε οικογένειας, θα ενταχθούν στις δομές του δήμου. Ο δήμος Ρόδου θα είναι η στέγη όλων των παιδιών που δεν μπόρεσαν να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα, που δεν εντάχθηκαν στα προγράμματα του ΕΣΠΑ κλπ.
Σε ό,τι αφορά στα voucher, είναι ζήτημα του Υπουργείου και δεν έχει να κάνει με το δήμο. Θα επακολουθήσει και δεύτερη φάση υποβολής αιτήσεων με χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα όσων δεν εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ και δεν έλαβαν τα voucher».
Επιπλέον, ο κ. Καρίκης είπε ότι ολοκληρώνεται ο νέος δημοτικός παιδικός σταθμός στην Ιαλυσό και ότι θα γίνει διαγωνισμός για την προμήθεια του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, ώστε να λειτουργήσει η νέα αυτή δομή τους επόμενους τέσσερις με πέντε μήνες. Επίσης, θα υπάρξει και δεύτερος διαγωνισμός για την προμήθεια εξοπλισμού των υπολοίπων παιδικών σταθμών.
Σχολικά Κυλικεία
Όπως είπε ο κ. Καρίκης, έχουν λυθεί τα ζητήματα νομιμότητας και προχωρούν οι διαδικασίες για τη μίσθωση των σχολικών κυλικείων τα οποία δεν λειτουργούσαν πριν. Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος, στόχος είναι να λειτουργούν κυλικεία σε όλα τα σχολεία, τηρώντας πάντα τους κανόνες που ορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας.
Επιπλέον ο κ. Καρίκης δήλωσε ότι ο ίδιος και οι πρόεδροι των σχολικών επιτροπών, κ.κ. Βυρίνης και Χριστοδούλου, ζήτησαν εισήγηση από τη νομική υπηρεσία για τη μείωση των ενοικίων των σχολικών κυλικείων. Στόχος είναι να μη καταβληθούν τα ενοίκια Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου (περίοδος καραντίνας) και Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν από την πανδημία. «Ελπίζουμε ότι το ίδιο το υπουργείο θα λύσει το πρόβλημα, καθώς έχει δημιουργηθεί μείζον ζήτημα και οι σχολικές επιτροπές θα πρέπει να έχουν τη βάση που χρειάζεται ώστε να προχωρήσουν στις μειώσεις των ενοικίων των σχολικών κυλικείων», είπε ο κ. Καρίκης.

Παρεμβάσεις σε σχολεία
Ο αντιδήμαρχος, Σ. Καρίκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τον τελευταίο καιρό στα σχολεία του νησιού. Όπως εξήγησε, οι εργασίες θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες. Σε κάθε σχολείο θα τρέχει μία εργολαβία. Αυτή που θα αναφέρουν ως πιο επείγουσα οι διευθυντές ή οι σύλλογοι γονέων.
Επίσης μέσα στο Σεπτέμβριο αναμένονται οι ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες για την κάλυψη των αναγκών της διετούς προσχολικής αγωγής. Επιπλέον, ο δήμος Ρόδου θα τοποθετήσει τρεις άλλες αίθουσες ΠΡΟΚΑΤ σε σχολεία όπου υπάρχουν υπεράριθμοι μαθητές (βλ. γυμνάσιο Κρεμαστής).
Όπως είπε ο κ. Καρίκης πρόκειται για προσωρινές λύσεις, καθώς στόχος είναι σε βάθος τετραετίας μέσω των ΣΔΙΤ να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την κατασκευή νέων σχολικών κτηρίων.

Οι καθαρίστριες
«Το υπουργείο θέτει συνεχώς νέες αρμοδιότητες στους δήμους, στις οποίες είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε. Η διαδικασία του διαγωνισμού και των συμβάσεων με τις καθαρίστριες των σχολείων θα έχει ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Επίσης, θα προβούμε στην πρόσληψη καθαριστριών μέσω της διαδικασίας των τετράμηνων συμβάσεων. Εάν κριθεί ότι το επίπεδο της καθαριότητας των σχολείων δεν είναι το ίδιο με αυτό που είχαμε με επιτυχία μετά το Μάιο, από τη στιγμή που άνοιξαν τα σχολεία μετά την καραντίνα και μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους, θα προσπαθήσουμε να το επιτύχουμε με κάθε τρόπο. Όπως γνωρίζετε το συγκεκριμένο διάστημα κάθε σχολείο λειτουργούσε με δύο καθαρίστριες τουλάχιστον, αφού είχαμε συνάψει συνεργασία και με ιδιωτική εταιρεία. Αυτό θα προσπαθήσουμε και πάλι για όσο επικρατεί το πρόβλημα του κορωνοϊού. Θέλουμε τα παιδιά μας να αισθάνονται όσο το δυνατό μεγαλύτερη ασφάλεια». Σε ό,τι έχει να κάνει τέλος με τη διάθεση προστατευτικών μασκών μέσω του δήμου στα σχολεία, ο κ. Καρίκης δήλωσε ότι αναμένονται ακόμη οι σχετικές διευκρινίσεις από το Υπουργείο, ενώ ακόμη δεν έχουν πιστωθεί τα απαιτούμενα ποσά. Ο χρόνος για την ολοκλήρωση των διαδικασιών προμήθειας μέχρι το πρώτο σχολικό κουδούνι στις 7 Σεπτεμβρίου είναι εξαιρετικά μικρός, γι’ αυτό και ο κ. Καρίκης εκτίμησε ότι ενδέχεται να μετατοπισθεί χρονικά το άνοιγμα των σχολείων. Όπως και να έχει, ο δήμος Ρόδου θα φροντίσει ώστε τα σχολεία να προμηθευτούν με τον απαιτούμενο αριθμό μασκών, όταν ανοίξουν.
«Ο δήμαρχος ακούει όλα τα αιτήματα. Όπως έγινε γνωστό, δόθηκαν στις σχολικές επιτροπές άλλες 200.000 ευρώ και μέχρι το τελευταίο σχολείο θα ενισχυθεί για την κάλυψη των αναγκών. Παρά τις δυσκολίες, θα είμαστε κοντά στα σχολεία», είπε ο κ. Καρίκης.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ