ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Για το… κράτος δουλέψαμε 178 ημέρες το 2019

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΦΟΡΟΙ
Μέγεθος γραμμάτων

Η ημέρα «Φο­ρο­λο­γι­κής Ελευ­θε­ρί­ας» ήταν πέ­ρυ­σι στις 28 Ιου­νί­ου και σε σχέση με το 2018 ήρθε τρεις ημέ­ρες νω­ρί­τε­ρα.

Συ­νο­λι­κά 178 ημέ­ρες ερ­γά­στη­καν οι Έλ­λη­νες το 2019 μόνο και μόνο για να πλη­ρώ­σουν τις υπο­χρε­ώ­σεις τους προς το δη­μό­σιο. Η ημέρα «Φο­ρο­λο­γι­κής Ελευ­θε­ρί­ας» ήταν πέ­ρυ­σι στις 28 Ιου­νί­ου και σε σχέση με το 2018, τα στοι­χεία του Κέ­ντρου Φι­λε­λεύ­θε­ρων Με­λε­τών -Μάρ­κος Δρα­γού­μης, δεί­χνουν βελ­τί­ω­ση κατά τρεις ημέ­ρες καθώς το 2018 δου­λέ­ψα­με μόνο και μόνο για να πλη­ρώ­σου­με φό­ρους και ει­σφο­ρές, 181 ημέ­ρες. Η χει­ρό­τε­ρη επί­δο­ση της Ελ­λά­δας ως προς την Ημέρα Φο­ρο­λο­γι­κής Ελευ­θε­ρί­ας ση­μειώ­θη­κε το 2016, όταν χρειά­στη­καν 182 ημέ­ρες ερ­γα­σί­ας για να χρη­μα­το­δο­τη­θούν οι ανά­γκες του κρά­τους.

Η έρευ­να δεί­χνει πως η συ­νο­λι­κή επι­βά­ρυν­ση πο­λι­τών και επι­χει­ρή­σε­ων από φό­ρους και ει­σφο­ρές το 2019 (76,5 δισ. ευρώ) είναι σχε­δόν δι­πλά­σια από το ποσό που κα­τέ­βα­λαν τα νοι­κο­κυ­ριά την προη­γού­με­νη χρο­νιά (43,1 δισ. ευρώ το 2018) για την κά­λυ­ψη των βα­σι­κών τους ανα­γκών (δια­τρο­φή, έν­δυ­ση, στέ­γα­ση, οι­κια­κά αγαθά, με­τα­φο­ρές και επι­κοι­νω­νί­ες).

Ανα­λυ­τι­κά, σύμ­φω­να με τα ευ­ρή­μα­τα της φε­τι­νής με­λέ­της του ΚΕΦίΜ, το 2019 οι Ελ­λη­νί­δες και οι Έλ­λη­νες ερ­γά­στη­καν 178 από τις 365 μέρες του χρό­νου, για να πλη­ρώ­σουν φό­ρους και ει­σφο­ρές στο κρά­τος – τρεις ημέ­ρες λι­γό­τε­ρο απ’ ό,τι το 2018. Η ετή­σια αυτή μεί­ω­ση απο­τε­λεί ρεκόρ δε­κα­ε­τί­ας, καθώς αντί­στοι­χη με­τα­βο­λή είχε να ση­μειω­θεί από τη διε­τία 2008-2009 (από 150 σε 147 ημέ­ρες).

Η Ημέρα Φο­ρο­λο­γι­κής Ελευ­θε­ρί­ας είναι η μέρα που οι Έλ­λη­νες φο­ρο­λο­γού­με­νοι θα απε­λευ­θε­ρώ­νο­νταν από το βάρος των φόρων, αν με τα χρή­μα­τα που κέρ­δι­ζαν από την ερ­γα­σία τους έπρε­πε, πριν κα­λύ­ψουν τις δικές τους ανά­γκες, να απο­πλη­ρώ­σουν πρώτα τις υπο­χρε­ώ­σεις τους προς το κρά­τος.

Τα κύρια ευ­ρή­μα­τα της φε­τι­νής έρευ­νας:

▶ Το 2019, η Ημέρα Φο­ρο­λο­γι­κής Ελευ­θε­ρί­ας για την Ελ­λά­δα ήταν η 28η Ιου­νί­ου. Από τις 365 ημέ­ρες του χρό­νου, ερ­γα­στή­κα­με τις 178 μόνο για να πλη­ρώ­σου­με φό­ρους και ει­σφο­ρές στο κρά­τος, τρεις ημέ­ρες λι­γό­τε­ρο απ’ ό,τι το 2018. Η ετή­σια αυτή μεί­ω­ση απο­τε­λεί ρεκόρ δε­κα­ε­τί­ας, καθώς αντί­στοι­χη με­τα­βο­λή είχε να ση­μειω­θεί από τη διε­τία 2008-2009 (από 150 σε 147 ημέ­ρες).

▶ Η συ­νο­λι­κή επι­βά­ρυν­ση πο­λι­τών και επι­χει­ρή­σε­ων από φό­ρους και ει­σφο­ρές το 2019 (76,5 δις ευρώ) είναι σχε­δόν δι­πλά­σια από το ποσό που κα­τέ­βα­λαν τα νοι­κο­κυ­ριά την προη­γού­με­νη χρο­νιά (43,1 δις ευρώ το 2018) για την κά­λυ­ψη των βα­σι­κών τους ανα­γκών (δια­τρο­φή, έν­δυ­ση, στέ­γα­ση, οι­κια­κά αγαθά, με­τα­φο­ρές και επι­κοι­νω­νί­ες).

  • Σύμ­φω­να με τις αρ­χι­κές προ­βλέ­ψεις του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού του 2020 – πριν δη­λα­δή ξε­σπά­σει η παν­δη­μία – η Ημέρα Φο­ρο­λο­γι­κής Ελευ­θε­ρί­ας επρό­κει­το φέτος να είναι η 27η Ιου­νί­ου, δη­λα­δή μία ημέρα λι­γό­τε­ρη απ’ ό,τι το 2019. Ωστό­σο, η ανα­με­νό­με­νη με­γά­λη με­τα­βο­λή των με­γε­θών της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας ακυ­ρώ­νει εκ των πραγ­μά­των κάθε πρό­βλε­ψη που βα­σί­ζε­ται στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό. Το ΚΕΦίΜ θα υπο­λο­γί­σει την Ημέρα Φο­ρο­λο­γι­κής Ελευ­θε­ρί­ας για το 2020 απο­λο­γι­στι­κά, βάσει των σχε­τι­κών δη­μο­σιο­νο­μι­κών στοι­χεί­ων όπως αυτά θα δια­μορ­φω­θούν στην πράξη.
  • Το κρά­τος δα­πά­νη­σε το 2018 το 40,5% των συ­νο­λι­κών του εσό­δων στην κοι­νω­νι­κή προ­στα­σία. Το με­γα­λύ­τε­ρο μέρος αυτών των χρη­μά­των (28,1% των συ­νο­λι­κών εσό­δων) αφο­ρού­σε συ­ντά­ξεις γή­ρα­τος. Το πο­σο­στό αυτό είναι το με­γα­λύ­τε­ρο σε όλες τις χώρες της ΕΕ, 6,1 πο­σο­στιαί­ες μο­νά­δες πάνω από τον ευ­ρω­παϊ­κό μέσο όρο.
  • Η χει­ρό­τε­ρη επί­δο­ση της Ελ­λά­δας ως προς την Ημέρα Φο­ρο­λο­γι­κής Ελευ­θε­ρί­ας ση­μειώ­θη­κε το 2016, όταν χρειά­στη­καν 182 ημέ­ρες ερ­γα­σί­ας για να χρη­μα­το­δο­τη­θούν οι ανά­γκες του κρά­τους.

Ο Πρό­ε­δρος του ΚΕΦίΜ, Αλέ­ξαν­δρος Σκού­ρας δή­λω­σε: “Την καλή αρχή του 2019, όταν η Ημέρα Φο­ρο­λο­γι­κής Ελευ­θε­ρί­ας ήρθε 3 ημέ­ρες νω­ρί­τε­ρα σε σχέση με την προη­γού­με­νη χρο­νιά, ανέ­κο­ψε φέτος η έκτα­κτη συν­θή­κη της παν­δη­μί­ας που ανέ­τρε­ψε σχε­δια­σμούς και επέ­βα­λε τη δική της πραγ­μα­τι­κό­τη­τα. Το σί­γου­ρο είναι πως η ανά­γκη να ξα­να­μπεί η χώρα μας με απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα στον δρόμο της πε­ραι­τέ­ρω μεί­ω­σης φόρων και ει­σφο­ρών πα­ρα­μέ­νει επι­τα­κτι­κή, ιδιαί­τε­ρα μά­λι­στα σή­με­ρα που η δη­μιουρ­γία νέων θέ­σε­ων ερ­γα­σί­ας και η ισχυ­ρή βιώ­σι­μη ανά­πτυ­ξη της οι­κο­νο­μί­ας μας είναι η ανα­γκαία προ­ϋ­πό­θε­ση για την ανα­κού­φι­ση των συ­νε­πειών της νέας αυτής κρί­σης στα νοι­κο­κυ­ριά και την επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα.”

Πηγή : euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.