ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αίτηση για απόλυση υπέβαλε ο Ισραηλινός που κατηγορείται για διακίνηση κοκαΐνης από το Περού

Δαμιανός Αθανασίου 4 λεπτά ανάγνωση
David Ashkenazi Λαμπαδάκης§

Ενωπιον του Εισαγ­γε­λέα Εφετών Δωδε­κα­νή­σου με αίτηση για την απόλυσή του, προ­σέ­φυγε χθες ο 52χρονος Ισραη­λι­νός David Ashkenazi του Natan, που συνε­λή­φθη με αγγελία Διεθνών Ανα­ζη­τή­σεων της Interpol Περού για δια­κί­νηση κοκα­ΐ­νης.

Με βού­λευμα που έχει εκδώσει το Συμ­βού­λιο Εφετών Δωδε­κα­νή­σου μετά από δημόσια συνε­δρί­αση ο 52χρονος αφέθηκε ελεύ­θε­ρος με τους περιο­ρι­στι­κούς όρους της υπο­χρε­ω­τι­κής παρου­σίας του μια φορά κάθε 5 ημέρες στο αστυ­νο­μικό τμήμα του τόπου κατοι­κίας του, την διαμονή του σε συγκε­κρι­μένη κατοι­κία στη Ρόδο, την απα­γό­ρευση εξόδου από τη χώρα και την απα­γό­ρευση κυκλο­φο­ρίας από την 23.00 έως την 08.00 ώρα.

Οπως έγραψε η «δημο­κρα­τική», ο προ­σω­ρινά κρα­τού­με­νος στην Κω 52χρονος Ισραη­λι­νός, που συνε­λή­φθη από αστυ­νο­μι­κούς του ΑΤ Αερο­λι­μένα Κω την 22α Ιουνίου 2022 καθώς σε βάρος του εκκρε­μούσε ερυθρά αγγελία ανα­ζη­τή­σεων της Interpol για δια­κί­νηση ναρ­κω­τι­κών από το Περού στη Ρωσία προ 15ετίας, αρνεί­ται ότι είναι το πρόσωπο που κατα­ζη­τούν οι αρχές.

Αστυ­νο­μι­κός του ΑΤ Αερο­λι­μένα Κω κατέ­θεσε ότι κατα­ζη­τεί­ται για δια­κί­νηση ναρ­κω­τι­κών στην Λίμα Περού και ότι όταν ρώτησε τον 52χρονο αν έχει πάει στο Περού του απά­ντησε ότι είχε μεταβεί εκεί πριν από 15 έτη.

Σύμφωνα με το ένταλμα, απο­τε­λεί μέλος μιας διε­θνούς οργά­νω­σης δια­κί­νη­σης ναρ­κω­τι­κών από το Περού στην Ρωσία.

Η οργά­νωση έστελνε τα ναρ­κω­τικά αερο­πο­ρι­κώς στην Ρωσία και εξαρ­θρώ­θηκε από αστυ­νο­μικό πρά­κτορα ο οποίος την 16η Ιουνίου 2012 είχε συνά­ντηση σε εστια­τό­ριο με μια γυναίκα παρου­σία του 52χρονου γνωστού ως El Doc.

Toυ απο­δί­δε­ται ότι συνα­ντή­θηκε με τον πρά­κτορα και του παρέ­δωσε 4 τούβλα με υδρο­χλω­ρική κοκαΐνη βάρους 4.200 γραμ­μα­ρίων.

Στην Ρωσία συνε­λή­φθη­σαν δύο άτομα που τους είχε παρα­δώ­σει κοκαΐνη ο εκζη­τού­με­νος στην Λίμα.

Ειδι­κό­τερα ο Ισραη­λι­νός φέρεται να δια­θέ­τει και δεύτερο -κρυφό- δια­βα­τή­ριο Αζερ­μπαϊ­τζάν, το οποίο χρη­σι­μο­ποιούσε για τα ταξίδια του στο Περού, όπου ήταν από τα επιφανή στελέχη του καρτέλ.

Η οργά­νωση χρη­σι­μο­ποιούσε τη μέθοδο της αερο­πο­ρι­κής απο­στο­λής, για την οποία απαι­τεί­ται η συνερ­γα­σία και Περου­βια­νών.

Η αερο­με­τα­φορά της κόκας γίνεται συνήθως με μεγάλα ιδιω­τικά τζετ που έχουν τη δυνα­τό­τητα να επι­χει­ρούν υπε­ρα­τλα­ντι­κές πτήσεις. Για την παρα­κο­λού­θηση και τον εντο­πι­σμό των μελών της οργά­νω­σης, οι Αρχές του Περού, που δέχο­νται δια­χρο­νικά μεγάλες πιέσεις από τις ΗΠΑ για να αντι­με­τω­πί­σουν τα κυκλώ­ματα της κοκα­ΐ­νης, χρη­σι­μο­ποί­η­σαν ειδικά εκπαι­δευ­μέ­νους πρά­κτο­ρες.

Σύμφωνα με το σήμα του 2012 από τις περου­βια­νές αρχές στην Interpol, γι’ αυτόν τον σκοπό τοπο­θε­τή­θηκε ως κρυφός πρά­κτο­ρας ένας αστυ­νο­μι­κός ο οποίος παρου­σιά­στηκε ως Abdul Linares Perez.

Στις 16 Ιουνίου του 2012 ο μυστι­κός αστυ­νο­μι­κός που παρί­στανε τον αγο­ρα­στή είχε συνά­ντηση στο εστια­τό­ριο «Jockey Plaza» στη Λίμα με μια πανύ­ψηλη καλλονή, μέλος του καρτέλ, η οποία κυκλο­φο­ρούσε με το κωδικό όνομα «Nikita».

Σε εκείνη τη συνά­ντηση φέρεται να συμ­με­τείχε ο David Ashkenazi, γνωστός ως «El Doc», συνερ­γά­της των καρτέλ.

Στη συνέ­χεια ο Ισραη­λι­νός ανέφερε στον πελάτη-πράκτορα ότι θα συνα­ντιό­ντου­σαν με τη «Nikita» μερικές ώρες μετά σε πρα­τή­ριο καυ­σί­μων στην περιοχή Μιρασόλ.

Εκεί ο «El Doc» φέρεται να παρέ­δωσε στον μυστικό αστυ­νο­μικό που παρί­στανε τον πελάτη ένα πακέτο το οποίο περιείχε τέσσερα «τούβλα» με υδρο­χλω­ρική κοκαΐνη (λευκή κρυ­σταλ­λική σκόνη), όπως επι­βε­βαιώ­θηκε αργό­τερα από τη χημική ανάλυση της ουσίας.

Σημειώ­νε­ται ότι η «Nikita» ήταν επι­φορ­τι­σμένη με την παρα­λαβή της κοκα­ΐ­νης στη Μόσχα και στη συνέ­χεια θα παρέ­διδε τα «τούβλα» σε άλλα μέλη της οργά­νω­σης.

Για την ίδια υπόθεση, στη Μόσχα συνέ­λα­βαν άλλα δύο άτομα τα οποία είχαν μετα­φέ­ρει στη χώρα κοκαΐνη από το Περού, την οποία φέρεται να παρέ­δωσε ο David Ashkenazi, ο οποίος αντι­με­τω­πί­ζει κατη­γο­ρίες για παρά­νομη δια­κί­νηση ναρ­κω­τι­κών ουσιών και κιν­δυ­νεύει με φυλά­κιση 35 ετών.

Την Τετάρτη 22 Ιουνίου, ώρα 11.00, ο David Ashkenazi φτάνει στην Κω με την BZ802 πτήση της Blue Bird από το Τελ Αβίβ. Κατά την πλη­κτρο­λό­γηση του δια­βα­τη­ρίου του στην εφαρ­μογή «Γενικές Ανα­ζη­τή­σεις SIS» της Ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μίας βρί­σκε­ται κατα­χω­ρη­μένο σήμα της Interpol για τη σύλληψή του για το αδίκημα που αφορά την παρά­νομη δια­κί­νηση ναρ­κω­τι­κών ουσιών.

Κι ενώ έτσι είχαν τα πράγ­ματα το Ισραήλ κάλεσε την Ελλάδα να απε­λευ­θε­ρώ­σει τον Ισραη­λινό υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι η ελλη­νική αστυ­νο­μία συνέ­λαβε λάθος άτομο λόγω σύγ­χυ­σης σχετικά με την ταυ­τό­τητά του.

Η οικο­γέ­νειά του έχει επα­νει­λημ­μένα δηλώσει ότι κρα­τή­θηκε κατά λάθος.

Στην αίτηση του ο 52χρονος ανα­φέ­ρει ότι δεν έχει υπο­γρα­φεί κάποια διμερής συμ­φω­νία σχετικά με τις δια­δι­κα­σία εκδό­σεως μεταξύ της Ελλάδας και του Περού, επο­μέ­νως τυγ­χά­νουν εφαρ­μο­γής οι δια­τά­ξεις των άρθρων 436-457 Κώδικα Ποι­νι­κής Δικο­νο­μίας και επι­πλέον σύμφωνα με το άρθρο 445 παρ. 3 Κ.Π.Δ. «Αν εντός προ­θε­σμίας 30 ημερών από τη σύλληψη δεν υπο­βλη­θεί η αίτηση για την έκδοση, ο συλ­λη­φθείς απο­λύ­ε­ται με διαταγή του εισαγ­γε­λέα Εφετών».

Τονίζει δε ότι μέχρι σήμερα, καίτοι έχει παρέλ­θει το χρονικό διά­στημα των 30 ημερών από τη σύλληψη του, δεν έχει υπο­βλη­θεί η αίτηση για την έκδοση από τις αρμό­διες Αρχές του Περού σύμφωνα με τις δια­τυ­πώ­σεις του άρθρου 443 Κ.Π.Δ., επο­μέ­νως θα πρέπει να δια­τα­χθεί άμεσα η απόλυσή του.

Την υπόθεση χει­ρί­ζε­ται ο δικη­γό­ρος κ. Γιώργος Λαμπα­δά­κης.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.