Τοπικές Ειδήσεις

«Στόχος της δημοτικής αρχής είναι η επαρκής και ποιοτική καθαριότητα»

Κύρια προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή, είναι η επαρκής και ποιοτική καθαριότητα σύμφωνα με τον αναπληρωτή δημάρχου, κ. Στράτο Καρίκη. Ειδικότερα, με αφορμή την απόρριψη της προσφοράς για τις εκτελεστικές συμβάσεις της συμφωνίας-πλαίσιο για την αποκομιδή απορριμμάτων (έγραψε σχετικά η δ), ο κ. Καρίκης δήλωσε:
«Η Καθαριότητα αποτελεί ζήτημα κύριας προτεραιότητας για τη δημοτική μας αρχή. Θέλουμε να προσφέρουμε την καθαριότητα που υποσχεθήκαμε και γι΄ αυτό το λόγο η σύμβαση-πλαίσιο πρέπει να εφαρμοστεί κατά γράμμα και σύμφωνα με τις υπάρχουσες συνθήκες.
Παραλάβαμε ένα υπερκορεσμένο ΧΥΤΑ στα πρόθυρα κλεισίματος, όπως και έγινε. Παραλάβαμε ένα ΧΥΤΑ που χρειαζόταν ένα νέο κύτταρο για να συνεχίσει να λειτουργεί και μαζί με την Περιφέρεια και τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου προχωρήσαμε τις διαδικασίες για την προκήρυξη του έργου, ώστε το φθινόπωρο προς χειμώνα να ανοίξει ξανά.
Ως δημοτική αρχή προωθούμε μία μεγάλη σύμβαση για να πετύχουμε, μέσω αυτής, το αποτέλεσμα που επιθυμούμε και που έχουμε υποσχεθεί.
Ωστόσο ο ανάδοχος έρχεται να διεκδικήσει πρόσθετα ποσά. Για μία σύμβαση των 15 εκατ. το χρόνο είναι πολυτέλεια να ζητάμε πρόσθετα ποσά, επειδή προσωρινά υπάρχει ζήτημα μεταφοράς των σκουπιδιών στη Ν. Ρόδο, αφού ο ΧΥΤΑ Β. Ρόδου έχει κλείσει.
Ζητήσαμε προθεσμία 20 ημερών προκειμένου να έρθει ο ανάδοχος να δηλώσει ότι συμφωνεί με τα ποσά του διαγωνισμού που είναι συγκεκριμένα, να φέρει το προσωπικό και τα μηχανήματα που απαιτεί η σύμβαση και να ξεκινήσει αμέσως. Ο δήμαρχος και όλοι εμείς ζητούμε να εφαρμοστεί η σύμβαση μέχρι και την τελεία… Εάν δεν συμμορφωθεί ο ανάδοχος του έργου, θα έχουμε συνέπειες».
Ο κ. Καρίκης, διευκρίνισε ότι άμεσα θα ξεκινήσει μία νέα ενδιάμεση σύμβαση καθαριότητας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει κενή περίοδος μέχρι την εφαρμογή της σύμβασης-πλαίσιο και ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα με την καθαριότητα.
Οι παραλίες
Ο κ. Καρίκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των παραλιών, τονίζοντας ότι στόχος της δημοτικής αρχής είναι να διατηρηθεί για τουλάχιστον ακόμη τρία χρόνια η διαχείρισή τους από το δήμο Ρόδου, ώστε να διασφαλιστεί η παρουσία των ντόπιων ομπρελάδων στα πόστα τους. Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής:
«Θα ήθελα να καυτηριάσω τη γενικότερη πολιτική που ξεκίνησε από την εποχή των μνημονίων και στερεί από το Δήμο Ρόδου και τους πολίτες ένα αγαθό πολύ σημαντικό, τις παραλίες. Δεν νοείται από τη μία το κεντρικό κράτος να διαχειρίζεται τις παραλίες, να εισπράττει και ο δήμος να είναι επιφορτισμένος με τα έξοδα για την εύρυθμη λειτουργία τους. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύσεις, πρέπει οι βουλευτές μας να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Ο ίδιος ο δήμαρχος είναι αποφασισμένος, να διευθετηθεί το θέμα των παραλιών. Προσπαθούμε να μην περάσει η διαχείρισή τους στην Αθήνα, γεγονός που θα σήμαινε ότι οι προσπάθειές του δημάρχου και όλων μας να παραμείνουν οι ντόπιες οικογένειες στις παραλίες, θα έχουν θετικό αποτέλεσμα. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε ότι για μία ακόμη τριετία, μέσα από ελεγχόμενες διαδικασίες, με διαγωνισμό που θα γίνει στο δημαρχείο παρουσία του δημάρχου, θα αποφύγουμε τα απρόοπτα».
Επίσης, ο κ. Καρίκης είπε ότι τον Ιούνιο θα τεθεί ξανά σε λειτουργία η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, μία δομή την οποία έχει απόλυτη ανάγκη το νησί για την προστασία από φυσικές καταστροφές, την αντιμετώπιση των συμβάντων αλλά και τη συντήρηση του πρασίνου.

Επίδομα ενοικίου σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς
Ο Δήμος Ρόδου, αποδεικνύοντας ακόμη μία φορά ότι πρωτοπορεί στην κοινωνική πολιτική, θα διαθέσει επίδομα ενοικίου συνολικού ύψους 1.000 ευρώ σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, δήλωσε ο κ. Καρίκης. «Σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σχολική επιτροπή θα ορισθούν τα κριτήρια για την διάθεση 150.000 ευρώ που έχουμε προϋπολογίσει ως επίδομα ενοικίου σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, ντόπιους ή μη. Το ύψος του επιδόματος για κάθε εκπαιδευτικό, εκτιμούμε ότι θα ανέρχεται στα 1.000 ευρώ συνολικά», ανέφερε ο αναπληρωτής δημάρχου και αντιδήμαρχος Παιδείας.
Επίσης δήλωσε ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη διαγωνιστική φάση για την ανέγερση 13 σχολικών μονάδων και γυμναστηρίων μέσω ΣΔΙΤ. Η διαδικασία περνά στην επόμενη φάση της απευθείας διαπραγμάτευσης όπου συμμετέχουν τέσσερα μεγάλα σχήματα. Εντός του 2023 θα έχει ορισθεί ο ανάδοχος ώστε εντός 24 μηνών, τέλος του 2025, να έχουν κατασκευαστεί τα 11 σχολεία και τα δύο γυμναστήρια.
Ο κ. Καρίκης είπε ακόμα ότι αισθάνεται υπερήφανος για το έργο που έχει πραγματοποιηθεί στα σχολεία. Αναφέρθηκε στις εργασίες ανακαίνισης που έγιναν στο 6ο Γυμνάσιο πόλεως Ρόδου, στη διάθεση σύγχρονου εκπαιδευτικού εξοπλισμού, ηλεκτρονικών υπολογιστών κλπ που συμβάλλει στην βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Επίσης αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της μεγάλης εργολαβίας για την αποκατάσταση των οκτώ γηπέδων στο Βενετόκλειο σχολικό συγκρότημα, στις εργασίες ανακαίνισης που έχουν ολοκληρωθεί και στην εργολαβία ύψους 300.000 ευρώ που θα ξεκινήσει σύντομα και αφορά παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους και στις τουαλέτες.
«Δεν θα αφήσουμε σχολείο στο οποίο δεν θα παρέμβουμε. Ξεκινήσαμε πριν από τρία χρόνια και συνεχίζουμε», δήλωσε ο κ. Καρίκης.

Οι δημοτικές εκλογές

Η παράταξη του Αντώνη Καμπουράκη, όπως είπε ο κ. Καρίκης, είναι σε πλήρη ετοιμότητα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η διαδικασία της συγκρότησης του συνδυασμού, που θα είναι ένας «συνδυασμός νίκης» προχωρά αθόρυβα και μετά τον επαναληπτικό γύρο των εθνικών εκλογών, θα υπάρξουν ανακοινώσεις.
«Είμαστε έτοιμοι για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο συνδυασμός μας έχει προχωρήσει αθόρυβα. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της β’ φάσης των εθνικών εκλογών, θα προβούμε σε ανακοινώσεις. Καλωσορίσαμε νέα στελέχη, όπως τον Δημήτρη Ιωσήφ στον οποίο έχει ανατεθεί ο σημαντικός τομέας της οδικής ασφάλειας, όπου προωθούνται και κάποιες προσλήψεις… Προωθούνται επίσης ανταποδοτικά έργα από την Cosmote, ώστε να αντικατασταθούν φωτεινοί σηματοδότες στην πόλη, να γίνουν διαγραμμίσεις κοκ… Θα κάνουμε τα πάντα για την οδική ασφάλεια», είπε ο κ. Καρίκης και συμπλήρωσε: «Αμέσως μετά τις εκλογές, ο ίδιος ο δήμαρχος θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις σχετικά με τα άτομα που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό μας, που είναι ένα ψηφοδέλτιο νίκης. Οι εκλογές θα είναι μία εποικοδομητική διαδικασία με νικηφόρο αποτέλεσμα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου