Την πεποίθηση ότι το Κίνημα Αλλαγής θα αποτελέσει την έκπληξη των εκλογών εκφράζει με συνέντευξή του σήμερα στη «δημοκρατική» ο υποψήφιος ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Καμίνης. Ο κ. Γ. Καμίνης στην ενδιαφέρουσα συνέντευξή του σήμερα ξεκαθαρίζει ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν πρόκειται να εμπλακεί σε καμία συζήτηση με επίκεντρο τον διαμοιρασμό της εξουσίας, αναφέρεται στις προτεραιότητες που έχει θέσει αν οι πολίτες τον εκλέξουν ευρωβουλευτή, ιεραρχεί τα πέντε κυριότερα προβλήματα που θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, χαρακτηρίζει τις Ευρωεκλογές «μάχη για την ψυχή της Ευρώπης» και μιλά για την πιο έντονη συγκινησιακά στιγμή που βίωσε ως δήμαρχος Αθηναίων.

• Κύριε Καμίνη, στις συνθήκες πόλωσης και έντονης αντιπαράθεσης των τελευταίων ημερών ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, πού τοποθετείτε τον “πήχη” για το Κίνημα Αλλαγής στις ευρωκάλπες;
Το λέω και το πιστεύω, το Κίνημα Αλλαγής θα είναι η έκπληξη των εκλογών. Νομίζω ότι ολοένα και περισσότερος κόσμος αρχίζει να αντιλαμβάνεται το αδιέξοδο της αντιπαράθεσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και τον ευτελισμό της πολιτικής. Το γεγονός ότι από το στόμα του Πρωθυπουργού βγήκε η φράση ότι οι πολίτες την Κυριακή στο ψηφοδέλτιό τους θα έχουν και τη σύνταξή τους, αποτελεί κατάπτωση. Ο κ. Τσίπρας ομολογεί κυνικά ότι κρατά όμηρους τους συνταξιούχους με αντάλλαγμα μια ψήφο. Ξεχνά ότι το ισχυρό κοινωνικό κράτος είναι δικαίωμα για όλους. Θα το πληρώσει, νομίζω, στην κάλπη. Από την άλλη, είναι η δική μας παράταξη που εκπροσώπησε διαχρονικά τη χώρα με αξιοπρέπεια και αποτελεσματικότητα, είναι η δική μας παράταξη που, με αίσθημα ευθύνης, πρόταξε πάντα το συμφέρον της χώρας έναντι του κομματικού συμφέροντος. Στις περιοδείες που κάνω σε όλη τη χώρα, βλέπω αυτή την αλλαγή: Επιστρέφουμε.
• Αν αυτό δεν επιτευχθεί τελικά, εξετάζετε να εγκαταλειφθεί ο στόχος της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και να ανοιχθεί ένα παράθυρο διαλόγου με τον Αλέξη Τσίπρα και την «προοδευτική Συμμαχία»;
Στην πολιτική δεν συζητάμε με όρους παζαριού. Έχουμε αποφασίσει μία αυτόνομη και ανεξάρτητη πορεία. Πάμε να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Και θα τα καταφέρουμε. Και όσο η λεγόμενη «προοδευτική» συμμαχία εμπλουτίζεται και με άλλα διαπρεπή στελέχη της Καραμανλικής ΝΔ, τότε είμαστε σίγουροι ότι η δυναμική του Κινήματος Αλλαγής θα συνεχιστεί. Άλλωστε, υπενθυμίζω την απόφαση του συνεδρίου μας, σύμφωνα με την οποία καμία συζήτηση δεν πρόκειται να γίνει ερήμην των μελών του κόμματός μας. Και καμία συζήτηση δεν πρόκειται να γίνει με επίκεντρο τον διαμοιρασμό της εξουσίας. Πορευόμαστε με οδηγό τις αρχές, τις αξίες και την ιδεολογία μας, κάτι που αποτελεί είδος εν ανεπαρκεία στην πολιτική σκηνή τον τελευταίο καιρό.
• Κύριε Καµίνη, γιατί εσείς και όχι κάποιος άλλος στην Ευρωβουλή από το Κίνηµα Αλλαγής;
Αν αναφέρεστε στο σύνθηµά µας «Καµίνης, πρώτη επιλογή για την Ευρώπη», θα προσέθετα «…όχι απαραίτητα και η µόνη!». Η αλήθεια είναι ότι έχουµε ένα πολύ δυνατό ψηφοδέλτιο. ∆ιεκδικώ όµως την ψήφο γιατί πιστεύω ότι µπορώ να εκπροσωπήσω επάξια και τη χώρα και την παράταξη. Γνωρίζω καλά τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ όλα αυτά τα χρόνια και στις δύο µου θητείες ως Συνήγορος του Πολίτη και στις άλλες δύο ως δήµαρχος της Αθήνας.
Μέσα από την εμπειρία μου, έμαθα καλά πως η Ευρώπη είναι γεμάτη ευκαιρίες, αρκεί να ξέρεις να τις αξιοποιείς. Ήταν για μας μονόδρομος να χρησιμοποιήσουμε τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο για τη μεταφορά τεχνογνωσίας όσο και φυσικά για τη εύρεση κοινοτικών πόρων ύψους 200 εκατομμυρίων για να πραγματοποιήσουμε μεγάλα δημόσια έργα, να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό, την οικονομική κρίση. Αυτήν ακριβώς την εμπειρία θέλω να μεταφέρω στην Ελλάδα, μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε πλήρως ως χώρα τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής μας στην ΕΕ.
• Πολλοί θεωρούν ότι είστε ήπιος χαρκατήρας και δύσκολα θα ερχόσασταν σε σύγκρουση για να επιβάλλετε αυτό που θέλετε. Τι απαντάτε σε αυτό;
Όσοι το λένε αυτό μιλούν με όρους τηλεόρασης, ενώ εγώ σε όλη τη ζωή μου έχω μάθει να λειτουργώ με όρους ουσίας. Τα βάλαμε με τους ψευτονταήδες της Χρυσής Αυγής, χωρίς να κάνουμε βήμα πίσω. Όταν είδα να γεμίζουν τα πάρκα και οι πλατείες της Αθήνας με πρόσφυγες το 2015 δεν άφησα την κυβέρνηση σε χλωρό κλαρί αλλά και εγώ έκανα τη δουλειά μου φτιάχνοντας τον Ελαιώνα.
Δυόμιση χρόνια πήρε στον πρωθυπουργό να καταλάβει την ακαταλληλότητα του κ. Τόσκα, την παραίτηση του οποίου είχα ζητήσει για τις ευθύνες του για την κατάσταση στα Εξάρχεια. Πήραμε δύο καταλήψεις, τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης και τη Βίλα Αμαλίας, και τις επιστρέψαμε στην κοινωνία ως υπερσύγχρονη αγορά και σχολείο. Με πολύ μεγάλο πολιτικό και προσωπικό κόστος, εξορθολόγισα τα οικονομικά του ιστορικού «Αθήνα 984», για να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητά συνεχίσει σήμερα να εκπέμπει.
Τα βάλαμε με ισχυρά συμφέροντα που είχαν μετατρέψει το Κολωνάκι και άλλες γειτονιές σε διασκεδαστήριο. Κηρύξαμε έκπτωτη τη διοίκηση του Γηροκομείου της Αθήνας, υπό το βάρος τεράστιας κακοδιαχείρισης.
Έτσι αντιλαμβάνομαι εγώ το «συγκρούομαι». Με την ουσία και όχι με κάμερες. Για τα υπόλοιπα ρωτήστε εκείνους που ευδοκιμούν στα παράθυρα της τηλεόρασης. Στο δικό μου αξιακό σύστημα, προτού αρχίζεις τις συγκρούσεις πρέπει να έχεις κάνει ό,τι περνάει από το χέρι σου για να δώσεις λύσεις.
• Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε “δημοσκόπηση” τις ευρωεκλογές, λέγοντας μάλιστα ότι σε αυτές θα συγκρουστούν δυο διαφορετικοί κόσμοι. Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι η κάλπη των ευρωεκλογών, είναι εθνική κάλπη. Για το ΚΙΝΑΛ, τι ακριβώς είναι οι ευρωεκλογές;
Οι Ευρωεκλογές είναι μία μάχη για την ψυχή της Ευρώπης. Είναι για πρώτη φορά που η ΕΕ αντιμετωπίζει μια τέτοια υπαρξιακή αμφισβήτηση για την πορεία της. Τα επόμενα πέντε χρόνια η Ευρώπη θα πρέπει να ξαναγίνει ελκυστική στους πολίτες, θα πρέπει να ξαναγίνει ιδεώδες. Το Κίνημα Αλλαγής, όπως και όλα τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα του PES, έχουμε έναν στόχο: να πάρει μία σαφή προοδευτική κατεύθυνση η Ευρώπη, βασισμένη στην αλληλεγγύη και την ανάπτυξη για όλους τους πολίτες.
Να διαχειριστεί το προσφυγικό ζήτημα, να αντιμετωπιστούν επειγόντως οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, να ολοκληρωθεί η τραπεζική και νομισματική ένωση για να μη ζήσουμε άλλες οικονομικές κρίσεις σαν αυτές που γονάτισαν τη χώρα μας. Βεβαίως, είναι λογικό για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να πάνε την κουβέντα αλλού, γιατί δεν έχουν τίποτα να πουν για την Ευρώπη: η μεν ΝΔ συντάσσεται με την Ευρωπαϊκή Δεξιά, που έφερε την κατάσταση εδώ, ενώ η ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που είναι βαθειά αντιευρωπαϊκό και πολιτικά ανερμάτιστο.
• Σε τι διαφέρει το Κίνημα Αλλαγής από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ;
Η ΝΔ ανήκει ολοκληρωτικά στις συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, υπό την καθοδήγηση των οποίων η Ευρώπη έχει φτάσει στο σημείο να κινδυνεύει σήμερα να χάσει την αποδοχή της από τους Ευρωπαίους πολίτες, την οποία απολάμβανε όλα αυτά τα χρόνια. Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, τον αντιλαμβάνομαι λιγότερο ως κόμμα και περισσότερο ως μία προσωποπαγή, καιροσκοπική ομάδα, η οποία, προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία είναι ικανή να ασπαστεί οποιαδήποτε ιδεολογία είναι διαθέσιμη. Μην ξεχνάμε ότι τα βρήκε μια χαρά με τη συντηρητική Ευρώπη, που κάποτε κατήγγειλε.
Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτεί τάχα προοδευτικό μέτωπο, ανησυχεί για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ενώ λίγο νωρίτερα, εξυπηρετούσε το αντιμνημονιακό μέτωπο με ψεκασμένους ακροδεξιούς, πολλούς από τους οποίους έχει ακόμη στην κυβέρνησή του. Ας τελειώσει πια αυτό το αστείο. Το Κίνημα Αλλαγής είναι αυτό που αποτελεί την αυθεντική έκφραση του ρεύματος της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Χρειαζόμαστε μία πραγματικά προοδευτική αλλαγή στην Ευρώπη σήμερα. Συντασσόμαστε γι’ αυτό το λόγο με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και τον Φρανς Τιμερμανς, στην προσπάθειά του για ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο στην Ευρώπη βασισμένο στην αλληλεγγύη, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τις ευκαιρίες στη νέα γενιά.
• Είστε παλιά «καραβάνα» στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πόσο διαφορετικά περιμένετε να είναι τα πράγματα στο Ευρωκοινοβούλιο, εφόσον εκλεγείτε;
Σίγουρα πρόκειται για κάτι αρκετά διαφορετικό. Να διευκρινίσω ότι τις αποφάσεις μου τις έλαβα όταν ήμουν σίγουρος ότι είχα φέρει σε πέρας τις δεσμεύσεις που είχα αναλάβει απέναντι στους Αθηναίους, για έναν δήμο οικονομικά δυνατό, κοινωνικά αλληλέγγυο, ανοιχτό και ελεύθερο. Ως δήμαρχος έρχεσαι αντιμέτωπος με καθημερινά προβλήματα, με το σήμερα. Έχεις μια πολύ προσωπική επαφή με τους πολίτες και μαθαίνεις να τους ακούς. Έχεις επίσης την ευκαιρία να δεις τους κόπους της δουλειάς σου να πραγματοποιούνται.
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα πράγματα μπορεί να είναι αλλιώς, αφού νομοθετείς και άρα διαμορφώνεις τις ζωές 500 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών.
Οι ευρωβουλευτές εμπλέκονται ευθέως με τη συνδιαμόρφωση του μεγαλύτερου μέρους της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως το περιβάλλον, οι εργασιακές σχέσεις, η κοινή αγορά, η μετανάστευση. Και αυτή η νομοθεσία θα έρθει μετά και θα γίνει εθνική νομοθεσία. Στην πραγματικότητα νομοθετείς έχοντας να ισορροπήσεις μεταξύ των εθνικών συμφερόντων, των ιδεολογικών σου πεποιθήσεων και της πραγματικότητας. Μια μικρή φαινομενικά τροπολογία μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μιας οικογένειας στη Λετονία, μιας μικρής επιχείρησης στην Πορτογαλία, ενός νέου ερευνητή στην Ελλάδα. Αυτή η σκέψη από μόνη της οφείλει να μας κρατάει ταπεινούς μπροστά στη σημασία της δουλειάς μας.
• Ποια θεωρείτε πως είναι τα πέντε κυριότερα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα η Ευρωπαϊκή Ένωση;
Επιγραμματικά θα σας πω: 1) η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας ειδικά στους νέους ανθρώπους 2) η κλιματική αλλαγή, 3) η ενίσχυση και εμβάθυνση της δημοκρατίας, 4) η δημιουργία ενός οικονομικού και εργασιακού μοντέλου προσαρμοσμένου στις ανάγκες της εποχής και 5) η ενίσχυση της Ευρώπης στη διεθνή σκηνή.
• Θα θέλαμε, κλείνοντας, να μας πείτε, πότε και γιατί νιώσατε την πιο έντονη συναισθηματική σας φόρτιση κατά τη διάρκεια της οκταετίας σας στον Δήμο Αθηναίων.
Μέσα σε αυτά τα 9 σχεδόν χρόνια, όπως φαντάζεστε, οι συγκινήσεις, ήταν πολλές, Αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ ζωή μου είναι το βλέμμα των γονιών, όταν τους παραδώσαμε τα παιδιά τους σώα, μετά την επιτυχημένη εκκένωση των παιδικών κατασκηνώσεων του Δήμου, στις καταστροφικές φωτιές του καλοκαιριού. Εμείς απο την πλευρά μας, δεν κάναμε παρά μόνο το καθήκον μας, όμως ήταν μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή, την οποία βίωσα ακόμα πιο έντονα επειδή είμαι κι εγώ πατέρας. Γι’ αυτό το βλέμμα και μόνο νομίζω ό,τι αξίζει κανείς να βρίσκεται στην πολιτική, στην υπηρεσία του δημόσιου συμφέροντος.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ