«Θα είμαι μαζί με τον Γιώργο Χατζημάρκο, όπου κι αν πάει!» δηλώνει σήμερα στην ‘δ’ ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα Επιχειρησιακής Ετοιμότητας και εντεταλμένος σε θέματα Εμπορίου και Ανάπτυξης, κ. Χρήστος Ευστρατίου.
Στην ίδια συνέντευξη μιλάει χωρίς περιστροφές και ξεκαθαρίζει πως δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός αλλά θέλει να είναι ειλικρινής με τον κόσμο, ενώ υπογραμμίζει τα προβλήματα της νησιωτικής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών, την συνεργασία του με τους προέδρους των κοινοτήτων και τις εθελοντικές ομάδες, καθώς και για την λειτουργία της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ.

Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Ευστρατίου, είστε εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα Επιχειρησιακής Ετοιμότητας και εντεταλμένος σε θέματα Εμπορίου και Ανάπτυξης και εκ νέου υποψήφιος με τον κ. Γιώργο Χατζημάρκο, στην παράταξη «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο». Μιλήστε μας γι αυτό.
Είμαι ξανά υποψήφιος με τον Γιώργο Χατζημάρκο και θα είμαι μαζί με του, όπου κι αν πάει! Είμαι πάρα πολλά χρόνια δίπλα του και πάντα τον στηρίζω. Από το 2006 ήμουν μαζί του στο Εμπορικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου όταν ήταν πρόεδρος. Ξεκινήσαμε μια ομάδα από τότε και συνεχίζουμε μαζί, γιατί ο Γιώργος αξίζει, πραγματικά να είσαι μαζί του και πιστεύω σ’ αυτόν.
Πώς βλέπετε αυτή την προεκλογική περίοδο; Είναι μια δύσκολη περίοδος για να καλύψετε τόσα πολλά νησιά σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, ως παράταξη;
Είναι αλήθεια ότι έχουμε πάρα πολλά νησιά να καλύψουμε. Προσωπικά έχω την αρμοδιότητα και ευθύνη σε θέματα Εμπορίου και Ανάπτυξης για όλο το Νότιο Αιγαίο (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, όπως είπατε) σε μια πολύ δύσκολη περιφέρεια, όπου δεν μπορείς να μετακινηθείς ούτε από νησί σε νησί τόσο εύκολα. Ακόμη και αν είσαι σε ένα νησί της Δωδεκανήσου π.χ. δεν είναι εύκολο να πας σε ένα νησί των Κυκλάδων. Πολλές φορές μπορεί να χρειαστείς πολλές μέρες ή να πας μέσω Αθήνας, να πάρεις άλλο μέσο –ακτοπλοϊκό κ.λπ.- για να φτάσεις σε έναν προορισμό. Καταλαβαίνετε ότι αυτό από μόνο του, είναι πολύ δύσκολο για έναν περιφερειάρχη. Αν ήμασταν σε μια στεριανή περιφέρεια, ο περιφερειάρχης θα μπορούσε να πάρει το αυτοκίνητό του και να μεταβεί εκεί όπου χρειάζεται να βρεθεί και να κάνει παρέμβαση.

• Εάν π.χ. εμφανιστεί ένα πρόβλημα σε ένα νησί και δεν είναι καθόλου εύκολα προσβάσιμο από την Ρόδο, πώς θα βρείτε την λύση; Είδαμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις εκτάκτων περιστατικών που αντιμετωπίσατε.
Εξαρτάται τι θέμα είναι. Εάν είναι θέμα Πολιτικής Προστασίας, θα βρούμε την λύση πάση θυσία και άμεσα. Όπως π.χ. πήγαμε στην Κω, όταν έγινε ο ισχυρός σεισμός και σημειώθηκαν τεράστιες ζημιές ενώ στην περίπτωση της Σύμης με τις πλημμύρες, αντιδράσαμε άμεσα. Το είδαμε μόλις φτάσαμε στο νησί, όπου οι κάτοικοι, μας περίμεναν με μεγάλη ανησυχία. Ο συντονισμός έγινε πολύ γρήγορα με τα μηχανήματα της περιφέρειας, εθελοντικές ομάδες και με τον στρατό. Θυμάμαι ότι έμεινα εκεί 15 μέρες σε ένα δωμάτιο χωρίς ζεστό νερό και χωρίς ρεύμα! Αντέξαμε όμως. Γεγονός πάντως είναι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, πάντα υπάρχει άμεση κινητοποίηση και άψογος συντονισμός.
Μιλήστε μας για τον συντονισμό. Ποιος έχει πάντα το πρώτο πρόσταγμα σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών και υπάρχει διάθεση συνεργασίας;
Κοιτάξτε, το πρώτο πρόσταγμα έχει πάντα η Πυροσβεστική. Από εκεί και πέρα, είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Ρόδου, οι υπηρεσίες, ο στρατός, τα σώματα ασφαλείας και οι εθελοντικές ομάδες που κάνουν πολύ σπουδαία δουλειά και προσφέρουν τεράστιο έργο. Ειδικά για τις εθελοντικές ομάδες θέλω να πω ότι από εκεί ξεκίνησα κι εγώ. Γνωρίζοντας το πνεύμα που υπάρχει σε αυτές τις ομάδες, τις θεωρώ κομμάτι δικό μου. Οι εθελοντές αφήνουν τα σπίτια τους, τις δουλειές τους και τρέχουν παντού όποια ώρα, τους ζητηθεί και προσφέρουν αφιλοκερδώς. Είναι πραγματικά συγκινητική η προσφορά τους.
• Κύριε Ευστρατίου, υπάρχουν μέσα αντιμετώπισης καταστάσεων εκτάκτων αναγκών;
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πηγαίνει στο συμβάν όταν μας καλέσει η Πυροσβεστική (π.χ. για μια φωτιά ή άλλο έκτακτο περιστατικό) και όταν χρειαστεί προχωράμε στον συντονισμό ενεργειών. Ο Δήμος Ρόδου διαθέτει πολύ περισσότερα μηχανήματα από εμάς. Βεβαίως, όλα εξαρτώνται από το μέγεθος της κατάστασης. Εάν είναι π.χ. μια μικρή φωτιά, η Πυροσβεστική δεν έχει ανάγκη την δική μας συνδρομή αφού μπορεί να την αντιμετωπίσει μόνη της. Εάν είναι μεγαλύτερης έκτασης το περιστατικό, απαιτείται συντονισμός. Η ΠΝΑΙ θα καλέσει τους ανθρώπους που είναι ιδιώτες που διαθέτουν μηχανήματα για να βοηθήσουν. Εάν είναι μεγάλης έκτασης το περιστατικό, ακολουθούνται άλλες διαδικασίες.
• Η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, πόσο σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί, στην αντιμετώπιση τέτοιων έκτακτων περιστατικών;
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει συνδράμει οικονομικά εδώ και πέντε χρόνια για την λειτουργία της και την θεωρούμε πάρα πολύ σημαντική. Φανταστείτε ότι εμείς, δεν έχουμε την ευχέρεια να προσλάβουμε προσωπικό. Οι άνθρωποι στην ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, μου έχουν σταθεί γι αυτό κι εμείς στεκόμαστε δίπλα τους. Έχουμε ξενυχτίσει πάρα πολλές φορές μαζί, τους ενοχλώ μέσα στις νύχτες, εορτές κ.λπ. και πάντα ανταποκρίνονται. Τους ευχαριστώ όλους.
• Έχετε καλή συνεργασία με τους προέδρους στις τοπικές κοινότητες;
Προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους προέδρους στις τοπικές κοινότητες και στα τοπικά συμβούλια. Διατηρούμε πολύ καλές σχέσεις και πιστεύω πως έχω ανταποκριθεί σε ό,τι μου έχουν ζητήσει. Μην ξεχνάτε πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κάνει πράγματα και παρεμβάσεις, πέραν της αρμοδιότητάς της. Άλλωστε, το έχουμε αποδείξει αυτό και σε άλλους τομείς. Προσωπικά, κοιτάζω ως προτεραιότητα την εξυπηρέτηση του πολίτη. Ως επί το πλείστον ζητούν παρεμβάσεις στην αγροτική οδοποϊα καθώς και άλλες παρεμβάσεις όπως καθαρισμοί σε δρόμους ή σε κάποιο μέρος.
Κύριε Ευστρατίου, ποια είναι η δική σας «φιλοσοφία» για την πολιτική; Κατατάσσετε τον εαυτό σας στους “επαγγελματίες” πολιτικούς;
Προσωπικά, δεν μου αρέσουν οι παλιές πρακτικές στις εκλογές. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός και ούτε θα γίνω ποτέ. Βλέπω και πολλά αρνητικά πράγματα που θα ήθελα να τα αλλάξω. Θα μπορούσα να μείνω σε μια εθελοντική ομάδα χωρίς να πολιτεύομαι. Δεν μ’ αρέσει το ψέμα, δεν μ’ αρέσει να βγαίνουν άλλοι συνάδελφοι που δεν γνωρίζουν τα θέματα και να λένε ψέματα και ανακρίβειες. Προσωπικά, λέω ‘μπορώ ή δεν μπορώ’. Δεν μπορώ να λέω ψέματα. Μάθαμε από τους γονείς μας να είμαστε ειλικρινείς, να είμαστε άνθρωποι και να λέμε αλήθειες.

• Όσον αφορά τις άλλες αρμοδιότητές σας, σε θέματα Εμπορίου και Ανάπτυξης, είναι ένα μεγάλο κομμάτι.
Είναι πράγματι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αλλά κυρίως, είναι ευαίσθητος τομέας. Το μεγάλο μας πρόβλημα ως περιφερειακή αρχή είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών -για την οποία, όμως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε. Υπάρχουν εργαζόμενοι που καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες πέραν των αρμοδιοτήτων που έχουν και υπερβάλλουν εαυτόν.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ