Ειδήσεις

Κικίλιας: Μήνυμα για τις αμοιβές στον τουρισμό

Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο Open ότι λείπουν 50.000 εργαζόμενοι από τον τουρισμό . Ωστόσο υπογράμμισε την ανάγκη για ποιοτικές θέσεις εργασίας.

“Θέλω να παροτρύνω τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και τους επιχειρηματίες του τουρισμού,  το μέρισμα από την τουριστική επιτυχία να δίνεται σε όλους και ειδικά σε εργαζόμενους”. “Αν θέλουμε όλους ευχαριστημένους και βέβαια τους επισκέπτες, πρέπει  να έχουμε καλά αμειβόμενους εργαζόμενους”, σημείωσε με νόημα ο υπουργός τουρισμού και χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική την αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό καθώς δημιουργεί “κλίμα”.

Να σημειωθεί ότι οι εργοδοτικοί του τουρισμού ή των μεγαλύτερων επιχειρήσεων, με βάση πληροφορίες, θεωρούν ότι οι κινήσεις με τον κατώτατο μισθό είναι θετικές. Βέβαια τονίζουν ότι οι κλαδικές συμβάσεις που ήδη έχουν, έχουν υψηλότερα επίπεδα μισθών και αφορούν ένα πολύ μικρό ποσοστό εργαζομένων τους. Βέβαια, πηγές της αγοράς, δεν παραλείπουν να σημειώσουν ότι οι αυξήσεις αυτές θα χτίσουν “κλίμα” εν όψει των συζητήσεων για νέες κλαδικές συμβάσεις για μεγαλύτερες αυξήσεις, ειδικά όπου υπάρχει και έλλειψη εργαζομένων.

Βέβαια, όπως προαναφέρθηκε, μόνο στον τουρισμό καταγράφονται με βάση αναφορές του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων 50.000 κενά σε θέσεις εργασίας, κύρια σε επισιτισμό. “ Πράγματι υπάρχει τεράστια έλλειψη προσφοράς εργασίας με αμοιβές σημαντικά πάνω από τις κλαδικές συμβάσεις. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στον επισιτισμό (κουζίνα & service) με ακάλυπτες πάνω από 50.000 θέσεις. Απαιτούνται λύσεις τώρα, ο ποιοτικός τουρισμός μας κινδυνεύει!” ανέφερε σε πρόσφατη ανάρτησή του στο twitter  ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ και επικεφαλής του Ομίλου IKOS Ανδρέας Ανδρεάδης.

Οι μισθοί

Πάντως η έλλειψη προσωπικού αλλά και η ζήτηση για τουριστικές υπηρεσίες αναμένεται να δώσει ώθηση στις αμοιβές. Άλλωστε η φυγή των εργαζομένων λόγω της υγειονομικής κρίσης έχει κάνει συχνά δυσεύρετα τα καλά στελέχη. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος κατά την τελευταία συνέντευξη τύπου που έδωσε, αναμένεται αύξηση των μισθών σε “ώριμες” περιοχές τους μήνες αιμχής ενώ υπενθύμισε ότι μια στις πέντε θέσεις οργανογράμματος μιας τουριστικής επιχείρησης μένει κενή, γεγονός προβληματικό ειδικά σε συνθήκες αυξημένης κίνησης.

Παρότι «έτοιμες λύσεις στο εν λόγω ζήτημα δεν υπάρχουν», ο ΣΕΤΕ δρομολογεί μια καμπάνια σε συνεργασία με την Marketing Greece, η οποία στοχεύει να ενημερώσει το κοινό για το τι σημαίνει η εργασία στον τουρισμό και τι ευκαιρίες καριέρας μπορεί να προσφέρει. Πρόσθετος στόχος είναι μάλιστα να δημιουργηθούν στο μέλλον και ευκαιρίες κατάρτισης εργαζομένων στον τουρισμό, με την βοήθεια των σχετικών κονδυλίων που θα ενεργοποιηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Ο τουρισμός είναι καταλύτης για τη μείωση της ανεργίας στη χώρα, δημιουργώντας φέτος 50.000 θέσεις εργασίας» κατέληξε ο κ. Ρέτσος.

Γιώργος Αλεξάκης

 

Πηγή: Reporter.gr

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου