Να διασχίζεις ένα ολόκληρο χρόνο τη Μεσόγειο με ιστιοφόρο, αποτελεί σίγουρα ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα. Μία οικογένεια από τη Oehna της Γερμανίας, βρέθηκε στη Ρόδο λίγο πριν φθάσει στον τελικό της προορισμό και παγιδεύτηκε στο νησί, λόγω του…κορωνοϊού.
Καμιά φορά τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα έχεις σχεδιάσει… Αυτό ακριβώς βιώνουν με ένα ιδιαίτερο τρόπο η Carolin Grompe και ο Martin Benecke καθώς επίσης τα τέσσερα τους παιδιά Ernst, Clara, Ulrike και Käthe. Δέκα μήνες έχουν περάσει από τότε που η εξαμελής οικογένεια ξεκίνησε το ταξίδι αναψυχής στη Μεσόγειο με Ιστιοφόρο.
Ωστόσο μία βλάβη στο σκάφος, ανάγκασε την οικογένεια να δέσει στο λιμάνι της Ρόδου. Λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών, στο πλαίσιο των μέτρων αναχαίτισης της διάδοσης του κορωνοϊού, παραμένουν στο νησί και περιμένουν να επιτραπεί η επιστροφή τους στην πατρίδα.
Απολαμβάνουν τον ήλιο και την ομορφιά της φύσης από την άνεση της παραθεριστικής τους κατοικίας. «Όλα τα αξιοθέατα και τα μνημεία είναι κλειστά, ενώ δεν επιτρέπεται το μπάνιο στη θάλασσα. Παρόλα αυτά κάνουμε πεζοπορίες και έτσι εξερευνούμε το γύρω περιβάλλον με αυτό τον τρόπο», δήλωσε ο Martin Benecke.
Τα βράδια η οικογένεια ψήνει και συνομιλεί με φίλους και συγγενείς διαδικτυακά. Τα μέλη της οικογένειας βλέπουν φωτογραφίες που τράβηξαν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους οι οποίες αποτυπώνουν στιγμιότυπα και εμπειρίες που θέλουν οπωσδήποτε να μοιραστούν με τους οικείους τους όταν επιστρέψουν.
Δέκα μήνες αφότου έλυσαν κάβους, ο 40χρονος Martin θυμάται τους αρχικούς του δισταγμούς και λέει κουνώντας το κεφάλι: «Την ιδέα την είχε η Caro, η οποία ήθελε ένα διάλειμμα από τη ζωή στο χωριό, από τις χειρονακτικές εργασίες, την ανακαίνιση, τα μπάζα και από το κούρεμα του γκαζόν». Είχε προβάλει πολλά επιχειρήματα κατά αυτού του ταξιδιού. «Πού θα βρεθούν τα χρήματα; Τι θα γίνει με την αυλή; Τι θα πει ο εργοδότης και τι θα γίνει με το σχολείο των παιδιών», μερικά από αυτά που αναφέρει ο 40χρονος, ο οποίος σημειώνει: «Σήμερα συνειδητοποιώ πόσο σημαντικό είναι ένα τέτοιο διάλειμμα, ώστε να δει κανείς από απόσταση τα σημαντικά ή λιγότερο σημαντικά πράγματα στη ζωή».
Για τις εμπειρίες που έζησε η οικογένεια μεσοπέλαγα ή σε κάθε λιμάνι κάθε μακρινού προορισμού είναι τόσες πολλές που μπορούν να τις διηγούνται για μία ζωή. Το τιμόνι και το…μαγειρείο ανέλαβαν οι δύο ενήλικες, οι οποίοι είναι μηχανικοί στο επάγγελμα και έχουν την απαιτούμενη ναυτική εκπαίδευση. Οι ενθουσιώδεις μικροί ναυτικοί, στην ηλικία των έντεκα, οκτώ, επτά και τριών ετών οι οποίοι μέσα σε δέκα μήνες εξελίχθηκαν σε δεινούς θαλασσοπόρους, είχαν βοηθητικό ρόλο. Το χαρτζιλίκι των πέντε ευρώ για την παρατήρηση φαλαινών, ενίσχυε τη φιλοδοξία τους… Μπορεί βέβαια να μην εθεάθησαν φάλαινες, αλλά θαλάσσιες χελώνες και δελφίνια τα οποία δεν βλέπει κανείς στην καθημερινή ζωή.
Δεδομένου ότι δεν μπορούσε να περάσει όλη η μέρα με την παρατήρηση φαλαινών ή κολυμπώντας στα βαθιά νερά…, έμενε αρκετός ελεύθερος χρόνος ώστε τα παιδιά να κάνουν τις εργασίες που τους έχουν ανατεθεί από το σχολείο.
Για την επιλογή της πορείας, μπορούσαν να καταθέσουν όλοι την άποψή τους. Ωστόσο τον τελευταίο λόγο έχουν ο καιρός και κυρίως ο άνεμος! Τα Χριστούγεννα, η οικογένεια είχε σκοπό να τα περάσει στην Κύπρο. Όταν φάνηκαν τα πρώτα φώτα στο λιμάνι, ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος. «Το ό,τι θα χαιρόμασταν τόσο πολύ επειδή ένα διάστημα ήμασταν ολομόναχοι στη θάλασσα, δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο Martin.
Ωστόσο, στα μέσα Δεκέμβρη, έλυσαν κάβους βάζοντας πλώρη για την Ιταλία. Μία βλάβη πηδαλίου και ισχυροί αντίθετοι άνεμοι ανάγκασαν όμως την οικογένεια να κατευθυνθεί στην Ελλάδα, όπου παραμένει λόγω του κορωνοϊού. Η Carolin και ο Martin παρακολουθούν τα γεγονότα από τα τέλη Δεκέμβρη και δεν κατανοούν τον πανικό που επικρατεί, συγκρίνοντας τα στατιστικά με άλλες επιδημίες. Από τον Ιούνιο θα πρέπει να επιστρέψουν στην εργασία τους. Φθάνοντας στη Γερμανία, θα πρέπει να μείνουν ένα διάστημα σε καραντίνα στο σπίτι, διάστημα που θα πρέπει να συνυπολογιστεί μέχρι την ημερομηνία επιστροφής τους στη θέση εργασίας τους.
Πούλησαν στο μεταξύ το “Albatros” το αγαπημένο τους σκάφος και περιμένουν την άρση της αναστολής των αεροπορικών πτήσεων για να γυρίσουν επιτέλους στο σπίτι.

Του Uwe Klemens/Märkische Allgemeine Zeitung
https://www.maz-online.de/Lokales/Teltow-Flaeming/Segler-Familie-aus-Oehna-ist-wegen-der-Coronakrise-auf-Rhodos-gestrandet
Απόδοση Δημήτρης
Γκαρτζώνης

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ