Της Νεκταρίας Μπίλλη

Ηδη πλησιάζουμε στην επόμενη μέρα. Τα μέχρι τώρα δεδομένα και στοιχεία που λαμβάνουμε από τις αρμόδιες και υπεύθυνες υγειονομικές αρχές είναι ενθαρρυντικά. Η κυβέρνηση πλέον προσανατολίζεται στην σταδιακή άρση των μέτρων προκειμένου η χώρα και κατ΄επέκταση οι πολίτες να εισέρχονται σταδιακά σε ρυθμούς κανονικότητας. Τα μέτρα που λήφθησαν λειτούργησαν αποτελεσματικά ώστε να αποφύγουμε δραματικές καταστάσεις και τραγωδίες που καταγράφηκαν σε άλλες χώρες. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών επέδειξε απαράμιλλη ωριμότητα συμμορφώθηκε, πειθάρχησε, ανέδειξε την ατομική ευθύνη και τον σεβασμό προς την ανθρώπινη ζωή. Η δεκαετής οικονομική κρίση με τη βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή και λιτότητα ως συμπαρομαρτούντα αυτής, ωρίμασε τον Έλληνα και συνέβαλε στην ανάδειξη αρχών και αξιών που διέπουν τον ανθρώπινο βίο και πολιτεία. Μετά από πολλά χρόνια η χώρα μας κατέχει περίοπτη θέση στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου, ως φωτεινό παράδειγμα στη διαχείριση κρίσεων.
Πολλάκις έχουμε επισημάνει ότι την επόμενη μέρα δεν θα είναι τίποτα το ίδιο σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας μας. Η πανδημία έχει προκαλέσει τεκτονικές αλλαγές σε όλο τον πλανήτη.
Στην δεδομένη συγκυρία την ώρα που διαμορφώνεται ο σχεδιασμός και το πλάνο αποκλιμάκωσης και σταδιακής άρσης των μέτρων ο μεγαλύτερος εχθρός και κίνδυνος είναι η χαλαρότητα που μπορεί να επιδείξει η κοινωνία εξαιτίας των πράγματι θετικών ενδείξεων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα.
Μέχρι σήμερα υποχρέωση μας ήταν να ακολουθούμε πιστά και ευλαβικά τις συμβουλές του κ. Τσιόδρα και τις συστάσεις τις κυβέρνησης.
Την επόμενη μέρα καλούμαστε σε καθημερινή βάση να παίρνουμε μια σειρά αποφάσεων προκειμένου να διαφυλάξουμε την υγεία τη δική μας, των οικείων μας και των συμπολιτών μας. Διότι τίποτα δεν έχει τελειώσει.
Ο άγνωστος για την επιστήμη, αόρατος εχθρός που κατονομάζεται COVID 19 παραμένει, ερευνάται και παρουσιάζει κατά περίπτωση ανατροπές στα δεδομένα.
Ο εχθρός θα παραμείνει απειλητικά στη ζωή μας μέχρι την εύρεση του εμβολίου ή μιας αποτελεσματικής θεραπείας από την επιστημονική κοινότητα. Μέχρι τότε απαιτείται πιστή προσήλωση σε μέτρα και υποδείξεις.
Αναντίλεκτα κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι στην κοινωνία παρατηρείται κόπωση από την καραντίνα, ενώ εμφανείς είναι οι αρνητικές συνέπειες και οι παρενέργειες στην οικονομία. Σαφώς η Ευρώπη δεν περνάει και τις καλύτερες στιγμές της. Παραμένει εμφατικά η αδυναμία της να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ώστε να αντιμετωπίσει τα δυσάρεστα παρεπόμενα της πανδημίας του κορονοϊού, προκαλώντας τις αντιδράσεις και τη δυσφορία των κρατών μελών.
Η στάση που τηρεί η Γερμανία συνεπικουρούμενη από την Ολλανδία σχετικά με τη στήριξη έκδοσης ευρωομολόγου δημιουργεί τριγμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και θέτει εν αμφιβόλω το μέλλον και την περαιτέρω πορεία της Ένωσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας αντιληφθεί τις φυγόκεντρες τάσεις που καταγράφονται στο εσωτερικό της Ένωσης αναφέρθηκε με έμφαση στις αρχές και αξίες που διέπουν την Ένωση και προειδοποίησε στη σύνοδο κορυφής την κ. Μέρκελ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «Αν η δράση της ΕΕ καθυστερήσει και δεν είναι άμεση και αποφασιστική, τότε τα προβλήματα θα γίνουν τεράστια και οι δαίμονες του λαϊκισμού καραδοκούν».
Η επόμενη μέρα λοιπόν βρίσκει μια Ευρώπη αποδυναμωμένη. Η επόμενη μέρα θα βρει τα κράτη με λαβωμένη και συρρικνωμένη την οικονομία τους υποχρεωμένα να επανακινήσουν και να σχεδιάσουν εκ νέου τον παραγωγικό τους ιστό. Τα κράτη θα κληθούν μόνα τους να αποφασίσουν όταν οι κοινές αποφάσεις λειτουργούν εναντίον τους. Στη χώρα μας η πανδημία ανέδειξε ανάγκες και προτεραιότητες που απαιτούν τεράστια βούληση και ατσάλινη αποφασιστικότητα. Ένα δυνατό δημόσιο σύστημα υγείας επαρκώς επανδρωμένο και τεχνολογικά εξοπλισμένο όπου οι υλικές και ηθικές απολαβές των εργαζομένων θα είναι ισάξιες με τους κόπους τους.
Ένα ικανό ψηφιακό κράτος έτοιμο να ανακουφίσει τους πολίτες από τη μέγγενη της γραφειοκρατίας, επαρκώς στελεχωμένο από άξιους, ικανούς και προσοντούχους υπαλλήλους. Ένα άρτιο εκπαιδευτικό σύστημα που να μην επιδέχεται αναμορφώσεις και παλινορθώσεις.
Τέλος η επέκταση σε νέους παραγωγικούς τομείς που να παρέχουν αυτάρκεια είναι εκ των ων ουκ άνευ. Διότι ο τουρισμός αποδείχθηκε ότι παρουσιάζει ευπάθεια σε συνθήκες γεωπολιτικής αστάθειας και σε συνθήκες πανδημίας.
Οι ευκαιρίες είναι πολλές για να αναδείξουν άξιες και αποφασιστικές ηγεσίες.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ