Ηρωας είναι εκείνος που διακρίνεται για το ήθος, την αρετή και την αυτοθυσία του στην υπηρεσία ενός ανώτερου σκοπού, όπως στον καιρό του κορωνοϊού, είναι οι ήρωες της επιστήμης.
Ηρωας είναι ο άνθρωπος που προβαίνει σε μια γενναία πράξη, συχνά μέχρι σημείου αυτοθυσίας, όπως όλοι εκείνοι που βρίσκονται μακριά από την ασφάλεια του σπιτιού τους, όσο οι υπόλοιποι μένουν στο σπίτι για να προστατευθούν από την πανδημία.
Όπως ο λοχαγός Miller όταν αποβιβάστηκε στην παραλία Omaha για να διασώσει τον στρατιώτη Ryan, όπως ο Oskar Schindler που έσωσε πάνω από 1.200 Εβραίους από βέβαιο θάνατο, όπως οι άταφοι ήρωες του πολέμου του 1940 και τόσοι άλλοι… Ανθρωποι καθημερινοί, απλοί, συνηθισμένοι, που ύψωσαν το ανάστημά τους και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ιστορίας.
Εχει και η δική μας γενιά τους δικούς της ήρωες της διπλανής πόρτας, που όταν ο κύκλος της πανδημίας θα κλείσει, θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, στις οικογένειές τους, στην καθημερινότητά τους που τόσο πολύ τους έλειψαν γιατί δεν μπορούσαν οι ίδιοι να μείνουν στο σπίτι.
Σήμερα οι ήρωες φορούν άσπρες και πράσινες μπλούζες, στέκονται πίσω από τους πάγκους των φαρμακείων, επιβαίνουν σε ασθενοφόρα, γεμίζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ, στέκονται με τις ώρες και φτιάχνουν καφέ για όσους μένουν στο σπίτι και για όσους κυκλοφορούν εξω, διεκπεραιώνουν και παραδίδουν παραγγελίες, παραμένουν στις θέσεις τους σε δημόσιες υπηρεσίες, εφοδιάζουν με καύσιμα τα οχήματά μας, βρίσκονται στους δρόμους, αποκαθιστούν βλάβες για να έχουμε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, κρατούν ανοιχτά φούρνους, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, fast food, μετέχουν σε εθελοντικές δράσεις, ξημεροβραδιάζονται σε λογιστικά γραφεία, άνδρες των σωμάτων ασφαλείας είναι σε πλήρη ετοιμότητα για έκτακτα συμβάντα, φωτιές, τροχαία, επιτηρούν σύνορα σε στεριά και θάλασσα… Είναι όλοι εκείνοι που δεν μπορούν να μείνουν στο σπίτι τους, είναι όλοι εκείνοι που θέτουν σε κίνδυνο την ζωή τους εις βάρος των μελών της οικογένειάς τους, είναι οι νέοι «ήρωες του ’20», είναι όλοι εκείνοι που δίνουν τη μάχη κατά του κορωνοϊού και δεν μπορούν να δουλέψουν από το σπίτι τους.

*Οι καιροί που οι ήρωες κοιμούνταν ήσυχοι κάτω από το χώμα τους, πέρασε. Τώρα οι ήρωες κοιμούνται ανήσυχοι. Γιατί τη θυσία τους δεν την πήραν μαζί τους, την άφησαν κληρονομιά σε αυτούς που θα ‘ρθουν. Όχι για να επαναλάβουν τη θυσία, αλλά για να την κάνουν δύναμη που προλαβαίνει τις τέτοιες θυσίες.

Μενέλαος Λουντέμης
Σαρκοφάγοι ιι
«Οι ήρωες κοιμούνται ανήσυχα»

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ