Τοπικές Ειδήσεις

Ασκηση εφέσεως σε αθωωτική απόφαση για τροχαίο δυστύχημα με δύο νεκρούς

Εφεση κατά της αποφάσεως του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου με την οποία κρίθηκε αθώος ένας αλλοδαπός κάτοικος Κοσκινού, που κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή δύο ατόμων σε τροχαίο δυστύχημα, άσκησε χθες η Εισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου.
Πιο συγκεκριμένα κατηγορήθηκε για το ότι στο 3° χλμ επαρχιακής οδού Ρόδου-Καμείρου, την 15η Οκτωβρίου 2017 και ώρα 23:15 από αμέλειά του, επέφερε το θάνατο περισσότερων προσώπων, ήτοι ενώ ήταν οδηγός αυτοκινήτου, από έλλειψη της προσοχής που όφειλε και από τις περιστάσεις μπορούσε να καταβάλει, δεν προέβλεψε το αξιόποινο αποτέλεσμα του θανάτου που προκάλεσε.

Συγκεκριμένα στον ανωτέρω χρόνο, οδηγώντας αυτοκίνητο και κινούμενος επί της επαρχιακής οδού, με κατεύθυνση από Ρόδο προς Ιαλυσό, στο ύψος του 3ου χιλιομέτρου, εφέρετο να μην επέδειξε την απαιτούμενη σύνεση και προσοχή και να μην ασκούσε τον πλήρη έλεγχο και εποπτεία στο όχημά του ώστε να μπορεί σε κάθε στιγμή να εκτελεί τους απαιτούμενους χειρισμούς, αντίθετα δε, οδηγώντας χωρίς να έχει τεταμένη την προσοχή του και έχοντας καταναλώσει αλκοόλ σε συγκέντρωση 0,54mg/lt χιλιοστά εκπνεόμενου αέρα ανά λίτρο αίματος κατά την α’ μέτρηση και 0,48mg/lt χιλιοστά εκπνεόμενου αέρα ανά λίτρο αίματος κατά την β’ μέτρηση, παραβίασε τη δεξιά προτεραιότητα και πραγματοποίησε αριστερή στροφή, ώστε να εισέλθει σε χώρο στάθμευσης, χωρίς να βεβαιωθεί ότι μπορεί να το πράξει χωρίς κίνδυνο των λοιπών χρηστών της οδού.
Συνέπεια της ως άνω αμελούς συμπεριφοράς που του απέδωσε το κατηγορητήριο ήταν να ανακόψει την πορεία και να συγκρουστεί με κανονικώς κινούμενη δίκυκλη μοτοσυκλέτα, που οδηγούσε ο Βασίλειος Πλάτσης του Κωνσταντίνου, με κατεύθυνση από Ιαλυσό προς Ρόδο και να τραυματισθεί τόσο ο ανωτέρω οδηγός, ο οποίος υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, από τις οποίες ως μόνες ενεργείς αιτίες επήλθε ο θάνατός του, όσο και ο συνεπιβαίνων ως συνοδηγός στο όχημά του Alex Marshall του Neik, ο ποιος απεβίωσε νοσηλευόμενος στις 22.12.2017 από σηπτική καταπληξία, η οποία αιτιωδώς προκλήθηκε από το ανωτέρω ατύχημα. Ο πατέρας του ημεδαπού, υπέβαλε δια του πληρεξουσίου δικηγόρου του κ. Μανώλη Κουτσούκου, αίτημα στον Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου για την άσκηση εφέσεως.
Αναφέρει συγκεκριμένα ότι την επίμαχη ημέρα και ώρα ο ηλικίας 16 ετών υιός του οδηγούσε – χωρίς να διαθέτει άδεια οδήγησης –δίκυκλη μοτοσυκλέτα κινούμενος στην οδό Ιαλυσού – Ρόδου με κατεύθυνση την πόλη της Ρόδου.
Στο 3ο χιλιόμετρο της διαδρομής και συγκεκριμένα έμπροσθεν της σειράς των 20 ισόγειων καταστημάτων που ευρίσκονται δεξιά κατά την πορεία του και πριν από τον οικισμό «Κρητικά» το αντιθέτως κινούμενο Ι.Χ. ανασφάλιστο αυτοκίνητο οδηγούμενο από τον Ολλανδό υπήκοο έμπροσθεν ακριβώς από τη σειρά των παραπάνω καταστημάτων πραγματοποίησε ανέλεγκτη και απότομη στροφή προς τα αριστερά με αποτέλεσμα να παραβιάσει την προτεραιότητα της δίκυκλης μοτοσυκλέτας και να παρεμβληθεί κάθετα στην πορεία της.
Από την εγκληματική και ανορθόδοξη αυτή ενέργεια του οδηγού του αυτοκινήτου η δίκυκλη μοτοσυκλέτα επέπεσε στην εμπρόσθια δεξιά πόρτα του αυτοκινήτου με αποτέλεσμα ο οδηγός της να εκτιναχθεί και να βρει ακαριαίο θάνατο ενώ τραυματίσθηκε θανάσιμα ο συνοδηγός του αυτοκινήτου Άγγλος υπήκοος.
Αμέσως με το ατύχημα επελήφθη το Τμήμα Τροχαίας Ρόδου, οι αξιωματικοί του οποίου συνέταξαν έκθεση αυτοψίας και σχεδιάγραμμα από το οποίο πιστοποιήθηκε ότι:
-Η θανατηφόρα σύγκρουση έγινε στο μέσο του ρεύματος πορείας της δίκυκλης μοτοσυκλέτας με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα αποφευκτικού ελιγμού της μοτοσυκλέτας.
-Τα θραύσματα τον γυαλιών βρέθηκαν όλα στο ρεύμα πορείας της μοτοσυκλέτας σε μικρή απόσταση από τον άξονα της οδού και εκτείνονται μέχρι το άλλο άκρο του ρεύματος πορείας της μοτοσυκλέτας.
-Το συνολικό πλάτος της οδού είναι 7,15 μ. και το πλάτος του υπάρχοντος πεζοδρομίου 2 μ.
-Στο σημείο της σύγκρουσης ο δρόμος αποτελεί ευθεία χωρίς να εμποδίζεται η ορατότητα σε μήκος τουλάχιστον 200 μέτρων
-Οι συνθήκες φωτισμού ήσαν επαρκείς
-Αμέσως μετά τη σύγκρουση διαπιστώθηκε με το αλκοολόμετρο εκπνοής ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου βρέθηκε να έχει καταναλώσει οινόπνευμα με ποσοστό μέτρησης 0,54 mgr στην πρώτη εξέταση και 0,48 mgr στη δεύτερη.
Ενώ από την εργαστηριακή εξέταση του αίματος του οδηγού του αυτοκινήτου διαπιστώθηκε ότι η περιεκτικότητα σε οινόπνευμα ήταν 0,91 gr ανά λίτρο αίματος. Δηλαδή ο οδηγός του αυτοκινήτου βρισκόταν σε κατάσταση μέθης.
Ιδιαίτερα σημειώνει ότι η φερόμενη ως μοναδική αυτόπτης μάρτυρας σε ένορκη κατάθεση που έδωσε στο Τμήμα Τροχαίας Ρόδου βεβαίωσε τις «συνθήκες» της σύγκρουσης παρόλο που βρισκόταν εντός του σταθμευμένου αυτοκινήτου της. Ωστόσο η μάρτυς αυτή πρόσθεσε για πρωτη φορά στο ακροατήριο δύο νέα στοιχεία και συγκεκριμένα ότι πριν από τον θόρυβο της σύγκρουσης άκουσε ένα μακρόσυρτο ήχο ενδεικτικό τάχα της μεγάλης ταχύτητας της μοτοσυκλέτας και ότι ο κατηγορούμενος πριν παραβιάσει την προτεραιότητα είχε ανάψει αριστερό φλάς.
Επίσης ο υπαίτιος του τροχαίου ατυχήματος απέφυγε επιμελώς να καταθέσει με προφανή σκοπό να μην απαντήσει στα ερωτήματα των προανακριτικών υπαλλήλων επικαλούμενος την «ταραχή» που έπαθε από το ατύχημα.
Το επιληφθέν του θανατηφόρου ατυχήματος Τμήμα Τροχαίας Ρόδου όρισε πραγματογνώμονα. Ο πραγματογνώμονας επιβεβαίωσε τις διαπιστώσεις του Τμήματος Τροχαίας ενώ από τη διαλυθείσα κυριολεκτικά από τη σύγκρουση δίκυκλη μοτοσυκλέτα δεν βρέθηκε ο εμπρόσθιος και οπίσθιος φακός οι οποίοι όπως ήταν φυσικό επακόλουθο είχαν καταστραφεί από τη βιαιότητα της σύγκρουσης.
Απολογούμενος ο κατηγορούμενος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στο σημείο αυτό έγινε το ατύχημα ο δρόμος είχε ευθεία που εκτεινόταν σε μεγάλη απόσταση, την στιγμή του ατυχήματος δεν εκινούντο άλλα οχήματα στην οδό και δεν εμποδιζόταν η ορατότητά του και ότι υπήρχε επαρκής φωτισμός.
Ο πατέρας του ανήλικου νεκρού ανέφερε ότι το δικαστήριο παρέκαμψε το στοιχείο της μέθης του κατηγορουμένου αλλά παραβίασε τα «δεδομένα» της ποινικής δικογραφίας και έκρινε ότι ο κατηγορούμενος ήταν αθώος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου