Ειδήσεις

«Η απληστία των δουλεμπόρων θυσιάζει εκατοντάδες ζωές»-Το σχέδιο Αβραμόπουλου

Ενιαία μεταναστευτική πολιτική ουσίας καλούνται να υιοθετήσουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με πρωτοβουλία του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

«Η απληστία των δουλεμπόρων θυσιάζει εκατοντάδες ζωές»
Στόχος του Ελληνα επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας είναι να δοθεί ένα τέλος στην κατακερματισμένη μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης με την υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Ατζέντας, την οποία ο ίδιος έχει διαμορφώσει και θα παρουσιάσει στο Κολέγιο των Επιτρόπων στις 13 Μαΐου. Η πρόταση περιλαμβάνει ένα νέο νομικό πλαίσιο μεταναστευτικής πολιτικής που θα έχει τη συνεργασία όλων των κρατών-μελών, ενώ ο επίτροπος πηγαίνει πολλά βήματα μπροστά, ζητώντας μέχρι και την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Τέσσερις είναι οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ατζέντας, τα σημαντικότερα σημεία της οποίας παρουσιάζει σήμερα αποκλειστικά το «Εθνος της Κυριακής»:
1. Ενα ισχυρό σύστημα ασύλου τόσο για τους οικονομικούς μετανάστες όσο και για τους πολιτικούς πρόσφυγες, με έναν ξεκάθαρο και πιο δίκαιο επιμερισμό ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών.
2. Υποβολή συγκεκριμένης πρότασης για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, ύστερα από την αξιολόγηση του συστήματος που υποστηρίζει.
3. Αμεση έναρξη ενός πιλοτικού προγράμματος για την επανεγκατάσταση (μεταφορά των μεταναστών από την Ευρώπη προς τρίτες χώρες).
Για άπληστους δουλέμπορους, οι οποίοι θυσιάζουν ζωές στον βωμό του κέρδους έκανε λόγο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφερόμενος στην τραγωδία της Ιταλίας.
Για άπληστους δουλέμπορους, οι οποίοι θυσιάζουν ζωές στον βωμό του κέρδους έκανε λόγο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφερόμενος στην τραγωδία της Ιταλίας.

4. Αξιολόγηση της επιλογής για μετεγκατάσταση σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (μεταφορά προσφύγων από την πρώτη γραμμή των κρατών-μελών προς άλλα κράτη-μέλη).
Το μείζον πρόβλημα της αθρόας και άκρατης μετανάστευσης μετά τη 13η Μαΐου θα πάψει να είναι θέμα που βασανίζει μόνο τη χώρα μας, την Ιταλία ή την Ισπανία, χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο, και θα γίνει ζήτημα όλων των ευρωπαϊκών κρατών. Τα κράτη-μέλη θα μοιραστούν τους αιτούντες άσυλο.
Αυτός είναι ο βασικός στόχος της ελληνικής παρουσίας στα αντίστοιχα φόρα. Αλλωστε αυτό επεσήμανε στο Συμβούλιο των υπουργών της περασμένης Πέμπτης ο ίδιος ο κ. Αβραμόπουλος, που υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται οπωσδήποτε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων. Μίλησε για την ανάγκη περισσότερης αλληλεγγύης.

Μέσα κι έξω από τις κλειστές πόρτες του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών αλλά και των διασκέψεων που έχουν λάβει χώρα για το μεγάλο αυτό θέμα της ανεξέλεγκτης έλευσης παράνομων μεταναστών, με πρώτη πύλη την Ελλάδα, ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος προσπαθεί να αφυπνίσει τους πάντες. Κατάφερε ήδη να τοποθετήσει το μεταναστευτικό πρόβλημα στο βάθρο των κορυφαίων προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Γι’ αυτό και η υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση θα ανακοινωθεί πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Ηδη στο τελευταίο και έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο υιοθετήθηκαν πλήρως τα δέκα σημεία του σχεδίου δράσης για τη Μετανάστευση που υπέβαλε, υπό το φως των τελευταίων δραματικών εξελίξεων.
«Η τραγωδία της 19ης Απριλίου προκλήθηκε από την απληστία των δουλεμπόρων, οι οποίοι θυσίασαν εκατοντάδες ζωές στον βωμό του κέρδους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος στην ομιλία του, που συνόδευσε την πρότασή του στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, και συνέχισε: «Στα πλαίσια της δράσης της ΕΕ η τοποθέτηση αξιωματούχων υπεύθυνων για θέματα μετανάστευσης, σε τρίτες χώρες, για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τα μεταναστευτικά ρεύματα, η συνεργασία των υπηρεσιών Europol, Frontex, ΕASO και Eurojust για τον εντοπισμό των διακινητών και των πλοίων τους, καθώς και οι προσπάθειες αποτροπής του ανεφοδιασμού των πλοίων στη Λιβύη αποτελούν μέρος των πρωτοβουλιών».

Για το άσυλο
«Η στήριξη των κρατών-μελών στην περιοχή της Μεσογείου, αναβαθμίζοντας το Σύστημα Κοινού Ευρωπαϊκού Ασύλου στην Ιταλία, Ελλάδα και Μάλτα, αποδεικνύει τη μηδενική ανοχή στους μετανάστες που αρνούνται να δώσουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα και την αποτελεσματική καταγραφή όσων φθάνουν σε αυτές τις χώρες. Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας αυτής, η Επιτροπή θα διοργανώσει επιχειρησιακή συνάντηση με τις υπηρεσίες της EASO, Frontex και EUROPOL, με σκοπό τον καθορισμό περαιτέρω βοήθειας στα κράτη-μέλη. Με την πρωτοβουλία αυτή, η EASO μπορεί να ενισχύσει την παρουσία της στην Ελλάδα και την Ιταλία, προκειμένου να ενισχυθεί η από κοινού διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου στην Ιταλία και την Ελλάδα. Και η επεξεργασία των οποίων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους δύο μήνες από την ημέρα υποβολής της αίτησης».

Το νομικό πλαίσιο
Περισσότερα χρήματα και ενίσχυση της Frontex
Το νέο νομικό πλαίσιο για τη μετανάστευση στις χώρες της ΕΕ θα περιλάβει την αναθεώρηση της «μπλε κάρτας» για την προσέλκυση ατόμων με εξαιρετικά προσόντα, τη στήριξη της πολιτικής ένταξης της μετανάστευσης στην κοινωνία μας, καθώς και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και του λαθρεμπορίου.

Η μεγάλη και ανοιχτή πληγή των εγκληματικών δικτύων διακίνησης παράνομων μεταναστών θα μπορούσε
να αρχίσει να επουλώνεται σταδιακά, με την τοποθέτηση συνδέσμων μετανάστευσης που θα συγκεντρώνουν πληροφορίες σχετικά με το λαθρεμπόριο αυτών των δικτύων σε βασικές τρίτες χώρες. Αυτή η ιδιότυπη «αστυνομία μετανάστευσης» θα καταφέρει να δώσει πληροφορίες για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων καταστροφής των υποδομών και των σκαφών των διακινητών. Οι μέχρι πρότινος συντονισμέ­νες προσπάθειες των ιταλικών Αρχών υπό την καθοδήγηση της υπηρεσίας Frontex και άλλων κρατών-μελών συνέβαλαν σημαντικά στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά οι συντάκτες της νέας Ατζέντας επιμένουν στην περαιτέρω ενίσχυση των θαλάσσιων επιχειρήσεων «Τρίτων» και «Ποσειδών», με την επέκταση του επιχειρησιακού χώρου τους.
Σε αυτό θα συμβάλει η αύξηση του οικονομικού προϋπολογισμού τους, που συγχρόνως θα αυξήσει το εύρος της παρέμβασής τους καθώς και τον δείκτη αποτελεσματικότητάς τους.
Την ίδια στιγμή προβλέπεται και η τοποθέτηση γραφείου στην Ιταλία από τη Frontex, ώστε να υπάρχει άμεση επικοινωνία με τα γραφεία της ελληνικής υπηρεσίας στον Πειραιά.

Εθνος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου