«Θέλω να μιλήσω επειγόντως με την πρόεδρο. Εχω κουραστεί να ζω με αυτή την αρρώστια και αυτή μπορεί να δώσει την έγκριση της για μια ένεση που θα με κοιμήσει για πάντα». Από το κρεβάτι του νοσοκομείου όπου έχει περάσει τα περισσότερα χρόνια της σύντομης ζωής της, υποφέροντας από κυστική ίνωση, η 14χρονη Βαλεντίνα ζητά την άδεια για να πεθάνει. Η Βαλεντίνα έστειλε το μήνυμά της σε video που ανήρτησε στην ιστοσελίδα της στο Ίντερνετ.

«Εχω περάσει 14 χρόνια σκληρού αγώνα, μέρα με τη μέρα. Το ίδιο και η οικογένεια του» λέει το κοριτσάκι. «Κουράστηκα να αγωνίζομαι. Είναι εξουθενωτικό». Ζυγίζει 35 κιλά, πάσχει από την κληρονομική εκφυλιστική ασθένεια κυστική ίνωση, που πλήττει τους πνεύμονες και άλλα ζωτικά όργανα και από την οποία έχει ήδη πεθάνει ο μικρός της αδελφός. «Η Βαλεντίνα έχει κάνει ήδη πέντε χειρουργεία… που της έχουν προκαλέσει πολύ πόνο. Μας είπαν ότι τα πράγματα θα καλυτερέψουν, αλλά για το παιδί μου η κατάσταση χειροτέρεψε», είπε ο πατέρας της Βαλεντίνα, Φρέντι Μαουρέιρα, που δήλωσε έκπληκτος από το βίντεο του παιδιού του. Ο Φρέντι είναι γνωστός στη Χιλή από το 2009.

Τότε, ενόψει της μεγάλης περιοδείας που θα έκανε στη Χιλή η Μαντόνα, είχε κάνει έκκληση στην τραγουδίστρια να υιοθετήσει το παιδί του και να αναλάβει το κόστος μιας σειράς μεταμοσχεύσεων- πνευμόνων, συκωτιού, παγκρέατος. Η Μαντόνα δεν έμαθε ποτέ γι αυτή την έκκληση αυτή, αλλά ντόπιοι καλλιτέχνες κινητοποιήθηκαν για να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα χρήματα για τις μεταμοσχεύσεις, χωρίς να τα καταφέρουν. Σε κάθε περίπτωση το κοριτσάκι πρέπει να πάρει βάρος και να κλείσει τα 15 της χρόνια για να μπει στη λίστα των μεταμοσχεύσεων.

Στη Χιλή απαγορεύεται για οποιαδήποτε λόγο η ευθανασία και η Καθολική Εκκλησία έχει μεγάλη επιρροή στην κοινωνία. Τον τελικό λόγο έχει ίσως η κεντροαριστερή πρόεδρος της χώρας, που βρίσκεται για δεύτερη θητεία στην εξουσία και έχει ήδη καταθέσει νομοσχέδιο στο Κογκρέσο, με το οποίο χαλαρώνονται οι νόμοι για τις αμβλώσεις. Η ατζέντα της ωστόσο δεν περιλαμβάνει και την ευθανασία και η κυβέρνηση της δεν έχει σχολιάσει ακόμα την περίπτωση της 14χρονης Βαλεντίνας.

efsyn.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ