Συνεντεύξεις

Ν. Μαυροματάκος: «Οι εκλογές δεν είναι άχρωμες αλλά μια αμιγώς πολιτική μάχη»

«Τόσο οι εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση όσο και οι ευρωεκλογές, θα πρέπει να αποτελέσουν ένα δημοψήφισμα για το αν θέλουν οι πολίτες να ανακόψουν και να ανατρέψουν την κυβερνητική πολιτική ή όχι. Για μας είναι απολύτως ξεκάθαρο, αλλά πλέον και σε όλο τον κόσμο, πως οι εκλογές που έρχονται δεν είναι καθόλου άχρωμες, αλλά μια αμιγώς πολιτική μάχη».

Την άποψη αυτή εκφράζει σε συνέντευξή του στη «δ» ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Μαυροματάκος με αφορμή τις εκλογές του Μαΐου.
Ο κ. Μαυροματάκος εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να είναι πρώτο κόμμα στις Ευρωεκλογές.

«Το βράδυ των ευρωεκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα και οι πολίτες μας θα γευτούν την πρώτη τους ουσιαστική νίκη. Επίσης η άνοδος όλων των αριστερών κομμάτων πανευρωπαϊκά, θα αλλάξει τους συσχετισμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βοηθώντας στην ανατροπή και στην αλλαγή της πολιτικής που εφαρμόζεται στην Ευρώπη και στη χώρα μας. Η επόμενη ημέρα των εκλογών θα φέρει τα πάνω κάτω σε πολιτικό επίπεδο», δηλώνει ο κ.Μαυροματάκος.
Σε ερώτηση σχετικά με τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Μαυροματάκος δηλώνει:

«Χρειαζόμαστε μια εκ βάθρων ανατροπή σε όλο το μήκος και το πλάτος της τοπικής αυτοδιοίκησης και σε όλες τις εκφάνσεις της. Η μάχη αυτή είναι δύσκολη και επίπονη γιατί θα έχει να συγκρουστεί με ιδεολογήματα που καλλιεργήθηκαν δεκαετίες. Η σύγκρουση με το πελατειακό καθεστώς και τα φαινόμενα διαφθοράς είναι η βάση για την ανασύνθεση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, χρειάζονται ευρύτερες τοπικές κοινωνικές συμμαχίες πάνω σε κεντρικούς πολιτικούς άξονες που θα πρέπει να υλοποιηθούν».
Η συνέντευξη του κ. Νίκου Μαυροματάκου, αναλυτικά:

• Αναλάβατε πριν λίγες ημέρες καθήκοντα συντονιστή της Ο.Μ. του ΣΥΡΙΖΑ ΡΟΔΟΥ. Πώς αισθάνεστε, καθώς η περίοδος, εξαιτίας των εκλογών, είναι εξαιρετικά κρίσιμη;
Η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την Ελλάδα και για τον τόπο μας. Βρισκόμαστε σε μια παρατεταμένη περίοδο έντονων ταξικών αναμετρήσεων. Από την μία βρίσκεται η κυβέρνηση που υπακούει υποκλινόμενη στο ευρωπαϊκό διευθυντήριο και το ντόπιο οικονομικό κατεστημένο, και από την άλλη σχεδόν το σύνολο της κοινωνίας, και κυρίως οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, που πλήττονται από την πολιτική της λιτότητας και της εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Τα ζητήματα πλέον τίθενται διλημματικά. Ή θα συνεχίσουμε τον φαύλο κύκλο της λιτότητας και των νεοφιλελεύθερων επιλογών, ή θα ανατρέψουμε αυτή την πολιτική, παίρνοντας τις τύχες μας στα χέρια μας. Προχωρώντας στην ανασυγκρότηση του λαού μας με βάση τις δικές του ανάγκες. Ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο αυτή εντείνει την δυναμική του, καθορίζει την στρατηγική του και την δράση του, ώστε να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της κοινωνίας μας. Και να δώσει τις μάχες που απαιτούνται, εντός και εκτός Βουλής. Στον προγραμματισμό αυτό, ο καθένας από μας έχει μια θέση. Σαν άνθρωπος, που ενδιαφέρομαι τόσο για τον κοινωνικό μετασχηματισμό, όσο και για την παραγωγή πολιτισμού μέχρι την παραγωγή οπωροκηπευτικών, δεν θα ήμουν αμέτοχος στην προσπάθεια αυτή. Συντονίζω την προσπάθειά μου με την δυναμική όλων των συντρόφων μου, σε μια συλλογική και δημοκρατική πορεία.
Βελτιώνονται οι φράχτες, βελτιώνονται και οι άλτες!

• Ποιοι είναι οι στόχοι που θέτετε ως συντονιστής της οργάνωσης;
Ο βασικός μας στόχος δεν αλλάζει. Να τους ανατρέψουμε και να νικήσουμε. Αυτό είναι το χρέος του καθενός μας. Η απαίτηση του λαού για κυβέρνηση της Αριστεράς φαίνεται να είναι όχι μόνο ιστορικά αναγκαία αλλά και πολιτικά εφικτή. Η συστράτευση της οργάνωσής μας και η γείωσή της με τα καθημερινά προβλήματα των απλών ανθρώπων, είναι προϋπόθεση για να συνεχίσουμε. Ο κόσμος θα πρέπει να καταλάβει πως είναι στο χέρι του η αλλαγή της ζωής του, αλλά χρειάζονται αγώνες. Μπροστά μας πέρα από το ζήτημα των εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά προβλήματα τοπικού ενδιαφέροντος. Οι απολύσεις εργαζομένων στο νησί μας, πχ στην ΔΕΥΑΡ, τα ζητήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων, τα περιβαλλοντικά προβλήματα, τα θέματα προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ακόμα τα ζητήματα της πόλης, όπως η Ροδιακή Έπαυλη και η τύχη της, είναι μερικά από αυτά. Αλλά πάνω από όλα, είναι το πώς θα καταφέρουμε να βοηθήσουμε, στους πολύ σημαντικούς για το μέλλον δεσμούς αλληλεγγύης που θα πρέπει να χτιστούν μέσα στην κοινωνία, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

• Θεωρείτε πως πρέπει η χώρα να επιβαρυνθεί με ένα νέο μνημόνιο τη στιγμή που η κυβέρνηση τονίζει με κάθε τρόπο, πως υπάρχει πλεόνασμα;
Το νέο μνημόνιο που βρίσκεται προ των πυλών, κρύβεται ακριβώς πίσω από τις κορώνες του Α.Σαμαρά περί πρωτογενούς πλεονάσματος και άλλων τέτοιων επιτυχημένων ιστοριών.
Ξεκινούν από την αρχή οι «σκληρές διαπραγματεύσεις»… για την εκτέλεση του μνημονίου «χωρίς εκπτώσεις και χωρίς παρεκκλίσεις» . Ο Α. Σαμαράς πιέζει τους υπουργούς να τρέξουν γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις που ζητά η τρόικα. Η εντολή του είναι πλήρως στοιχισμένη με την απόλυτη συμμόρφωσή του στο νέο μνημόνιο, δηλώνοντας πως «Πρέπει να πιάσουμε τους στόχους μας χωρίς εκπτώσεις και χωρίς παρεκκλίσεις».

Με τον ίδιο τρόπο που πορεύονταν έως τώρα – το δόγμα του καλού μαθητή – συνεχίζει η κυβέρνηση και το μόνο που ζητά από τους εταίρους, είναι μία «δήλωση πολιτικής στήριξης». Δηλαδή, ένα μικροκομματικό δωράκι εν όψει των ευρωεκλογών. Κανένα άλλο σχέδιο για το πώς θα βγούμε γρηγορότερα από το τέλμα, καμία ουσιαστική διεκδίκηση από τους εταίρους.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση έχει μπροστά της να υλοποιήσει πληθώρα «διαρθρωτικών» μέτρων νεοφιλελεύθερης λογικής, όπως απολύσεις και διαθεσιμότητα χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, μείωση των εργοδοτικών εισφορών, απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.
Ο παραγωγικός ιστός της οικονομίας σιγά – σιγά καταρρέει. Αυτή την βδομάδα δύο μεγάλες χαλυβουργικές εταιρίες (Χαλυβουργική, Χαλυβουργία Ελλάδος) ανακοίνωσαν μειώσεις προσωπικού, που ισοδυναμεί με λουκέτο. Τόνισαν, δε, στις ανακοινώσεις τους ότι το υψηλό κόστος ενέργειας είναι μια από τις βασικότερες αιτίες της πορείας τους.
Κι έτσι συνεχίζεται η καταρράκωση του success story, που συνοδεύεται με τον μύθο του πρωτογενούς πλεονάσματος, αφού ο πολίτης ζει μία άλλη καθημερινότητα.

• Είναι κρίσιμες οι αποφάσεις που θα κληθούν να λάβουν οι πολίτες στις ευρωεκλογές και γιατί; Με ποια κριτήρια πρέπει να επιλέξουν;
Τόσο οι εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση όσο και οι ευρωεκλογές, θα πρέπει να αποτελέσουν ένα δημοψήφισμα για το αν θέλουν οι πολίτες να ανακόψουν και να ανατρέψουν την κυβερνητική πολιτική ή όχι. Η βραδιά των ευρωεκλογών θα είναι η αρχή της ανατροπής της κυβέρνησης.
Για μας είναι απολύτως ξεκάθαρο, αλλά πλέον και σε όλο τον κόσμο, πως οι εκλογές που έρχονται δεν είναι καθόλου άχρωμες, αλλά μια αμιγώς πολιτική μάχη. Το ίδιο ισχύει για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Που καθημερινά συνειδητοποιούν πως αυτό το ευρωπαϊκό σχέδιο και για να ακριβολογούμε το νεοφιλελεύθερο ευρωπαϊκό σχέδιο, είναι υπό κατάρρευση λόγω της αντιλαϊκής και αντιδημοκρατικής φύσης του. Οι δυνάμεις και οι φωνές, που μιλούν πως χρειαζόμαστε ένα νέο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο στην Ευρώπη, αρχίζουν να πληθαίνουν. Ο ευρωπαϊκός νότος, αντιλαμβάνεται πως έχει κοινά προβλήματα και κοινό εχθρό και μόνο μέσα από την κοινή πάλη θα προασπιστούν τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις του, που χάθηκαν.

Οι πολίτες της πατρίδας μας, θα πρέπει να δουν πως ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός και πραγματικός. Η αλλαγή που κυοφορείται, δεν μπορεί να σταθεί στα πλαίσια ενός μόνο κράτους, αλλά θα πρέπει να αγκαλιάσει όλη την Ευρώπη. Το 2014 θα είναι η χρονιά των ευρωπαίων εργαζομένων, με αφετηρία την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

• Εκτιμάτε πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές;
Το βράδυ των ευρωεκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα και οι πολίτες μας θα γευτούν την πρώτη τους ουσιαστική νίκη. Επίσης η άνοδος όλων των αριστερών κομμάτων πανευρωπαϊκά, θα αλλάξει τους συσχετισμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βοηθώντας στην ανατροπή και την αλλαγή της πολιτικής που εφαρμόζεται στην Ευρώπη και στη χώρα μας.
Η επόμενη ημέρα των εκλογών θα φέρει τα πάνω κάτω σε πολιτικό επίπεδο. Η ευρωπαϊκή αριστερά αλλά και πάρα πολλοί ευρωπαίοι πολίτες βλέπουν στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ, την προοπτική και την ελπίδα, το φωτεινό παράδειγμα και το τρανό επιχείρημα πως το μέλλον της Ευρώπης δεν θα είναι, όπως το παρόν της. Και η Ελλάδα, θα φανεί στα μάτια των ευρωπαίων πολιτών, από ευρωκαρπαζοεισπράχτορας της πολιτικής Σαμαρά-Βενιζέλου, μια νέα υπολογίσιμη δύναμη ανατροπής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

• Στην περιοχή μας τι προσδοκά ο ΣΥΡΙΖΑ με τα πρόσωπα που στηρίζει στις εκλογές για το Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια; Πώς κύλησε η πρώτη θητεία του Καλλικράτη;
Χρειαζόμαστε μια εκ βάθρων ανατροπή σε όλο το μήκος και το πλάτος της τοπικής αυτοδιοίκησης και σε όλες τις εκφάνσεις της. Η μάχη αυτή είναι δύσκολη και επίπονη γιατί θα έχει να συγκρουστεί με ιδεολογήματα που καλλιεργήθηκαν δεκαετίες. Η σύγκρουση με το πελατειακό καθεστώς και τα φαινόμενα διαφθοράς είναι η βάση για την ανασύνθεση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, χρειάζονται ευρύτερες τοπικές κοινωνικές συμμαχίες πάνω σε κεντρικούς πολιτικούς άξονες που θα πρέπει να υλοποιηθούν. Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει ευρύτερα ψηφοδέλτια και όχι αμιγώς κομματικά, αποτελεί την υλοποίηση του ανοίγματός του στην κοινωνία.

Τόσο στις δημοτικές εκλογές, με επικεφαλής τον Γιώργο Υψηλάντη, όσο και στη Περιφέρεια με τον Μπενέτο Σπύρου, η προσδοκία μας είναι μία και είναι η νίκη που θα φέρει την ανατροπή και την ελπίδα στους πολίτες αυτού του τόπου. Όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα, έτσι και τοπικά, η κοινωνία μας ζει μια πρωτοφανή σε ένταση και έκταση κρίση, τη χειρότερη που γνώρισε μεταπολιτευτικά. Η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Να οργανώσει τις συλλογικές αντιστάσεις για την απόκρουση αυτής της αδιέξοδης και καταστροφικής για τον τόπο πολιτικής.
Οι αγώνες που διεξάγονται σήμερα και η προσπάθεια να οικοδομηθεί κοινό μέτωπο αντιμνημονιακών αιρετών, εργαζομένων και δημοτών, αποκτούν τεράστια σημασία.
Η αυτοδιοίκηση, ή θα συνεχίσει να λειτουργεί στο σημερινό καλλικρατικό – μνημονιακό πλαίσιο ή θα μετασχηματιστεί σε αποκεντρωμένη δημοκρατική εξουσία με λαϊκή συμμετοχή, για να αποτελέσει βασικό στήριγμα του κοινωνικού κράτους και φορέα της παραγωγικής, κοινωνικής, και οικολογικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Η πρώτη θητεία του Καλλικράτη αποτέλεσε θηλιά στον λαιμό των πολιτών, συσσωρεύοντας και όχι λύνοντας προβλήματα. Οδήγησε την τοπική αυτοδιοίκηση και τον τόπο ένα βήμα πριν την οικονομική και θεσμική διάλυση. Αυτό είχε ως συνέπεια την συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, τη μετακύλιση του κόστους λειτουργίας στους δημότες, καθώς και τη δραματική επιδείνωση των υφιστάμενων εργασιακών σχέσεων.

• Πώς είδατε τη διάλυση των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ και στην περιοχή μας καθώς οι πολίτες δεν έχουν καταλάβει καλά καλά τι έχει γίνει και τι θα φέρουν οι αλλαγές που δρομολογήθηκαν;
Η διάλυση των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, ουσιαστικά σήμανε τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του ΙΚΑ, ενός θεσμού που για 80 χρόνια εξυπηρετούσε τους συμπολίτες μας, που αποτελούσε το μόνο τους αποκούμπι. Εμμέσως πλην σαφώς, οι ασφαλισμένοι πολίτες από εδώ κι εμπρός θα παραπέμπονται πλέον στον ιδιωτικό τομέα όπου κυριαρχούν τα μεγάλα συμφέροντα που δρουν στο χώρο της υγείας. Η ιστορία, όπως εξελίχθηκε από μεριάς της κυβέρνησης, με την μέθοδο του ξαφνικού θανάτου, έφερε έντονα στις μνήμες μας το κλείσιμο της ΕΡΤ και την αντικατάστασή της από έναν οργανισμό έκτρωμα. Αντίστοιχα γίνεται και στην υγεία. Οι πολίτες χάνουν για πάντα τη δωρεάν πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ίδιων και των παιδιών τους. Παράλληλα χάνεται η αξιοπρέπεια ενός ολόκληρου κλάδου, των ιατρών και των εργαζομένων στο σύστημα υγείας, που εμπαίζονταν αρκετό καιρό από τον εγκέφαλο του σχεδίου, τον Α.Γεωργιάδη. 152 βουλευτές ψήφισαν την καταστροφή αυτή. Σε λίγο καιρό όμως, η δημοκρατικά εκφρασμένη θέληση του λαού μας, θα ανατρέψει στην πράξη τα σχέδιά τους. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της Αριστεράς, θα πρέπει να έχει από τις πρώτες πράξεις της, την δέσμευση για την επαναλειτουργία όλων των πολυιατρείων με όλους τους γιατρούς και τους εργαζόμενους σε αυτά,για να αντιμετωπιστεί άμεσα η ανθρωπιστική κρίση και η δυνατότητα πρόσβασης όλων, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων στις δημόσιες δομές υγείας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου