Πολύωρη, ευρεία σύσκεψη με πρωτοβουλία του ιδίου του δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου και του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Αγαπητού Πάλλα, με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, στην Δημοτική Κοινότητα Καμείρου. Παρόντες ήταν πρόεδροι των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου κ. Μιχάλης Χριστοδούλου, η αντιδήμαρχος Προγραμματισμού κα Βασιλική Ξεπαπαδάκη και οι εργαζόμενοι.
Όπως υπογράμμισε χτες, σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους ο κ. Πάλλας, αμέσως μετά την κοπή της πίτας, στην συνάντηση που ακολούθησε, τέθηκαν μια σειρά από θέματα.
«Συζητήσαμε την πρόσφατη απόφαση του δημάρχου ώστε να εξηγήσουμε πώς σκεφτόμαστε στην πράξη την συνεργασία και το νέο μοντέλο να ορίσει στις Δ.Ε. τους συντονιστές αντιδημάρχους. Όπως τονίσθηκε, οι αρμοδιότητες που έχουν οι πρόεδροι των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων παραμένουν οι ίδιες, ενώ οι αντιδήμαρχοι θα είναι (επικουρικά) οι συντονιστές του προσωπικού και των μηχανημάτων ανά Δ.Ε. ή Τ.Κ.
Αυτό που προέχει είναι να υπάρχει καλή συνεργασία ανάμεσα στους αντιδημάρχους και τους προέδρους των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών και βεβαίως, να δίδονται λύσεις στα αιτήματά τους. Προσωπικά, προσπάθησα να ανταποκριθώ και στα προηγούμενα καθήκοντά μου ενώ τώρα, με τα νέα μου καθήκοντα, θα προσπαθήσω να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό, καθώς γνωρίζω πολύ καλά την περιοχή», όπως είπε.
Για την ΔΕΥΑΡ και τις γεωτρήσεις
Αναφερόμενος στα θέματα της ΔΕΥΑΡ, ο κ. Πάλλας τόνισε πως είναι απαραίτητο να γίνει μια πιο προσεκτική διαχείριση του νερού σε όλο το νησί και κυρίως σε περιοχές που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα όπως οι Φάνες, τα Καλαβάρδα, η Σορωνή και η Νότια Ρόδος.
«Είχαμε μια πρόσφατη συνάντηση στην ΔΕΥΑΡ, όπου συζητήσαμε τις ανάγκες του νησιού και την ύδρευση των Δ.Ε. και Τ.Κ. –ιδιαίτερα στις περιοχές όπου δεν μπορούν να πάρουν νερό από το Φράγμα Γαδουρά. Σε συνεννόηση με την διοίκηση της ΔΕΥΑΡ θα γίνουν κάποια έργα και παρεμβάσεις, όπου χρειαστεί. Όσον αφορά τις γεωτρήσεις, έχουμε θέσει μια ιεράρχηση, αρχής γενομένης από την Δ.Ε. Λινδίων. Αποφασίσαμε οι διαγωνισμοί να γίνονται για την διάνοιξη γεωτρήσεων ανά Δ.Ε. και εκτιμώ πως μέχρι τα τέλη του Φλεβάρη, θα έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι διαγωνισμοί και οι διαδικασίες που απαιτούνται για όλο το νησί της Ρόδου. Πιθανόν να γίνονται τουλάχιστον δύο διαγωνισμοί την εβδομάδα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως υπάρχουν πολλές παλιές γεωτρήσεις με συνέπεια να απαιτούνται αντικαταστάσεις ή παρεμβάσεις ώστε να εισρεύσει το νερό στις δεξαμενές. Ήδη περιμένουμε την υπογραφή του αναδόχου για τις διερευνητικές γεωτρήσεις στην Νότια Ρόδο ώστε να προχωρήσουμε στην αξιοποίησή τους. Οι ανάγκες σε αυτή την περιοχή είναι πάρα πολύ μεγάλες –ιδιαίτερα φέτος που ανοίγουν νέα ξενοδοχεία και μάλιστα υπάρχει έντονο το φαινόμενο της υφαλμύρωσης- και πρέπει να είμαστε έτοιμοι έγκαιρα, πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου».
Η Πολιτική Προστασία
Κληθείς να σχολιάσει την αρμοδιότητά του στην Πολιτική Προστασία, ο κ. Πάλλας ανέφερε πως παρελήφθησαν εργαλεία τα οποία θα διατεθούν στις Δ.Ε. και Τ.Κ. (αλυσοπρίονα και θαμνοκοπτικά) καθώς και αναλώσιμα υλικά ώστε να μην υπάρχουν εκκρεμότητες ή ελλείψεις για να γίνουν έγκαιρα οι καθαρισμοί σε ρέματα κ.λπ. πριν το Πάσχα.
«Οι σχετικές συμβάσεις έχουν υπογραφεί και ξεκινούν σταδιακά οι εργολαβίες σε Ρόδο – Ιαλυσό, Αρχάγγελο και Ατάβυρο. Βέβαια, θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και οι ίδιοι οι πολίτες ώστε να μην πετούν ανεξέλεγκτα ό,τι θέλουν, όπως ηλεκτρικές συσκευές, στρώματα, έπιπλα και ένα σωρό άλλα σκουπίδια».

Η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ
Μιλώντας, τέλος, για την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ ο αντιδήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις και ευχαριστώντας τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο, τόνισε τα εξής: «Θα προχωρήσουμε με το ίδιο μοντέλο και την προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στον Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη όπως έχει δηλώσει ο κ. Χατζημάρκος και φυσικά, έχει αποδειχθεί στην πράξη πως γίνεται καλή δουλειά με ικανοποιητικά αποτελέσματα για το νησί».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ