ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΕΒ: Τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση και αμοιβή στην Ελλάδα

news room 5 λεπτά ανάγνωση
Ανεργία

Στοι­χεία για το πώς δια­μορ­φώ­νε­ται η αγορά μισθω­τής εργα­σίας στην Ελλάδα παρου­σιά­ζει ο ΣΕΒ στο εβδο­μα­διαίο δελτίο για την πορεία της οικο­νο­μίας. Στο εβδο­μα­διαίο δελτίο οικο­νο­μι­κής δρα­στη­ριό­τητα με τίτλο «Προ­ϋ­πο­θέ­σεις για μια βιώσιμη ανά­καμψη», ο ΣΕΒ ανα­φέ­ρει ότι η ανά­καμψη της ελλη­νι­κής οικο­νο­μίας στο εννιά­μηνο του 2017  είναι ικα­νο­ποι­η­τική.

Ο μέσος μηνιαίος μισθός (μαζί με τις εισφο­ρές των εργα­ζο­μέ­νων) δια­μορ­φώ­νε­ται στο εννε­ά­μηνο του 2017 σε 1.184 ευρώ (+0,5% από πέρυσι) και μαζί με τις εισφο­ρές των εργο­δο­τών, σε 1.567 ευρώ.

Ο πιο καλο­πλη­ρω­μέ­νος τομέας είναι το τραπεζικός-ασφαλιστικός, ενώ το μεγα­λύ­τερο ποσοστό των εργα­ζο­μέ­νων συγκε­ντρώ­νε­ται στους κλάδους του εμπο­ρίου, του του­ρι­σμού και των μετα­φο­ρών. Στους προ­α­να­φερ­θέ­ντες κλάδους η ζήτηση είναι μεν μεγάλη, ωστόσο οι μισθοί παρα­μέ­νουν σε χαμηλά επίπεδα.

Οι μεικτοί μισθοί μαζί με τις εισφο­ρές των εργα­ζο­μέ­νων σε 11 κλάδους δια­μορ­φώ­θη­καν στο εννε­ά­μηνο του 2017 ως εξής:

Τράπεζες- ασφά­λειες: 2.470,2 ευρώ

Βιο­μη­χα­νία: 1.452 ευρώ

Δημόσια Διοί­κηση, Εκπαί­δευση, Υγεία: 1.354,7 ευρώ

Αγορά ακι­νή­των: 1.283,1 ευρώ

Κατα­σκευές: 1.235,5 ευρώ

Μετα­ποί­ηση: 1.235,5 ευρώ

Ενη­μέ­ρωση και Επι­κοι­νω­νία: 1.223,5 ευρώ

Τέχνη, Δια­σκέ­δαση, Λοιπές υπη­ρε­σίες: 1.172,2 ευρώ

Επι­στη­μο­νικά και τεχνικά επαγ­γέλ­ματα: 973,5 ευρώ

Εμπόριο, Μετα­φο­ρές, Του­ρι­σμός: 970,7 ευρώ

Γεωργία-κτηνοτροφία: 488,6 ευρώ

Ο ΣΕΒ σχο­λιά­ζει πως «είναι σαφής η υπεροχή των μισθών στη βιο­μη­χα­νία σε σχέση με τους μισθούς που πλη­ρώ­νο­νται στους λοιπούς κλάδους, αν και οι μισθοί στη Δημόσια Διοί­κηση, εκπαί­δευση, υγεία εξα­κο­λου­θούν να είναι αρκετά υψηλοί, εμπο­δί­ζο­ντας την άριστη κατα­νομή των παρα­γω­γι­κών συντε­λε­στών».

Στη μισθωτή απα­σχό­ληση, και πάλι για το εννε­ά­μηνο του 2017, τα ποσοστά των εργα­ζο­μέ­νων που απα­σχο­λού­νται ανά κλάδο δια­μορ­φώ­νο­νται ως εξής:

Εμπόριο, μετα­φο­ρές, του­ρι­σμός, το 31%

Δημόσια διοί­κηση, εκπαί­δευση, υγεία, το 30%

Βιο­μη­χα­νία, το 12%

Η ελλη­νική οικο­νο­μία ανα­κάμ­πτει αλλά…

Στο εβδο­μα­διαίο δελτίο οικο­νο­μι­κής δρα­στη­ριό­τητα με τίτλο «Προ­ϋ­πο­θέ­σεις για μια βιώσιμη ανά­καμψη», ο ΣΕΒ ανα­φέ­ρει ότι η ανά­καμψη της ελλη­νι­κής οικο­νο­μίας στο εννιά­μηνο του 2017 είναι ικα­νο­ποι­η­τική, με τη βιο­μη­χα­νική παρα­γωγή, τις εξα­γω­γές, και τον κύκλο εργα­σιών στον του­ρι­σμό να ενι­σχύ­ο­νται, καθώς ενδυ­να­μώ­νε­ται η ανά­καμψη της διε­θνούς οικο­νο­μίας.

Παράλ­ληλα, προ­σθέ­τει, οι λια­νι­κές πωλή­σεις ανα­κάμ­πτουν, αν και με κάποια υστέ­ρηση, καθώς η ιδιω­τική κατα­νά­λωση παρα­μέ­νει συγκρα­τη­μένη (+0,6%), λόγω της υφε­σια­κής επί­πτω­σης που ασκεί το πρό­γραμμα προ­σαρ­μο­γής ακόμη στην οικο­νο­μία.

Την ανά­καμψη της οικο­νο­μίας, εξηγεί, στη­ρί­ζει η αύξηση της απα­σχό­λη­σης κατά 1,9% και η αύξηση των μισθών κατά 0,5%.

Η αύξηση, όμως, του φορο­λο­γι­κού βάρους και η συγκρά­τηση των συντά­ξεων και των παροχών, δεν επι­τρέ­πουν ακόμη ούτε την άνοδο του δια­θέ­σι­μου εισο­δή­μα­τος των νοι­κο­κυ­ριών, που εξα­κο­λου­θεί να μειώ­νε­ται στο εννιά­μηνο του 2017 κατά -0,3%, ούτε την βελ­τί­ωση του ποσο­στού απο­τα­μί­ευ­σης των νοι­κο­κυ­ριών, που δια­μορ­φώ­θηκε σε -8% του δια­θέ­σι­μου εισο­δή­μα­τος από -7% πέρυσι.

Ως απο­τέ­λε­σμα, η ιδιω­τική κατα­νά­λωση εξα­κο­λου­θεί ενδε­χο­μέ­νως να στη­ρί­ζε­ται και στη ρευ­στο­ποί­ηση απο­τα­μιεύ­σεων και την έξαρση της φορο­δια­φυ­γής.

Αύξηση μισθών – Παρα­μέ­νουν υψηλοί στο Δημόσιο

Ο μέσος μηνιαίος μισθός (μαζί με τις εισφο­ρές των εργα­ζο­μέ­νων) δια­μορ­φώ­νε­ται στο εννε­ά­μηνο του 2017 σε 1.184 ευρώ (+0,5 % από πέρυσι) και μαζί με τις εισφο­ρές των εργο­δο­τών, σε 1.567 ευρώ.

Στη βιο­μη­χα­νία, ο μηνιαίος μισθός, δια­μορ­φώ­νε­ται σε 1.476 ευρώ (+1,7% από πέρυσι), στο εμπόριο, μετα­φο­ρές, του­ρι­σμό σε 978 (+0,7% από πέρυσι), στην ενη­μέ­ρωση και επι­κοι­νω­νία σε 1.218 (-0,5% από πέρυσι), και στη Δημόσια Διοί­κηση, εκπαί­δευση, υγεία σε 1.342 ευρώ (-0,9% από πέρυσι).

Τα στοι­χεία που αφορούν το 9μηνο του 2017 σε σχέση με το αντί­στοιχο περυ­σινό διά­στημα περι­λαμ­βά­νο­νται στο δελτίο οικο­νο­μι­κών εξε­λί­ξεων του ΣΕΒ, ο οποίος σχο­λιά­ζει πως «είναι σαφής η υπεροχή των μισθών στη βιο­μη­χα­νία σε σχέση με τους μισθούς που πλη­ρώ­νο­νται στους λοιπούς κλάδους, αν και οι μισθοί στη Δημόσια Διοί­κηση, εκπαί­δευση, υγεία εξα­κο­λου­θούν να είναι αρκετά υψηλοί, εμπο­δί­ζο­ντας την άριστη κατα­νομή των παρα­γω­γι­κών συντε­λε­στών».

Οι υψη­λό­τε­ροι μισθοί κατα­γρά­φο­νται σε τράπεζες- ασφά­λειες (3669,2 ευρώ, +5,4 % από πέρυσι) και οι χαμη­λό­τε­ροι στις κατα­σκευές (849,3 ευρώ, +0,6 %) και τη γεωργία- κτη­νο­τρο­φία (595,6 ευρώ, +3,3%).

Η παρα­γω­γι­κό­τητα υπο­χω­ρεί

Ταυ­τό­χρονα, με την αύξηση της απα­σχό­λη­σης (+1,9%) να υπερ­βαί­νει την αύξηση του ΑΕΠ (+1,1%), η παρα­γω­γι­κό­τητα της οικο­νο­μίας υπο­χω­ρεί.

«Η μείωση της παρα­γω­γι­κό­τη­τας, στην ουσία, ενσω­μα­τώ­νει όλες τις διαρ­θρω­τι­κές παθο­γέ­νειες που εξα­κο­λου­θούν να επη­ρε­ά­ζουν το παρα­γω­γικό πρότυπο της χώρας, παρά τις μεταρ­ρυθ­μί­σεις που έχουν επι­χει­ρη­θεί τα τελευ­ταία χρόνια. Σε συν­δυα­σμό, δε, με την αύξηση των αμοιβών, οδηγεί σε αύξηση του κόστους εργα­σίας ανά μονάδα προ­ϊ­ό­ντος, και τείνει να συμπιέ­ζει την ελκυ­στι­κό­τητα της ελλη­νι­κής οικο­νο­μίας ως επεν­δυ­τι­κού προ­ο­ρι­σμού».

Αχίλ­λειος πτέρνα της ανά­καμ­ψης οι επεν­δύ­σεις

Εν προ­κει­μένω, «η αχίλ­λειος πτέρνα της ανά­καμ­ψης είναι οι επεν­δύ­σεις, που εξα­κο­λου­θούν να μειώ­νο­νται (πλην των μετα­φο­ρι­κών μέσων), ενώ σε καθαρή βάση (μετά τις απο­σβέ­σεις) είναι ακόμη αρνη­τι­κές, δεν αρκούν δηλαδή για να αυξή­σουν το κεφα­λαιακό απόθεμα της χώρας και, κατ’ επέ­κταση, το βιοτικό επίπεδο των κατοί­κων της».

Συγκε­κρι­μένα το 2016, σε σύνολο ακα­θά­ρι­στων επεν­δύ­σεων 20,5 δισ. ευρώ, οι καθαρές επεν­δύ­σεις (μετά την αφαί­ρεση των απο­σβέ­σεων) είναι αρνη­τι­κές και ανέρ­χο­νται σε -9,6 δισ. ευρώ. Η μεγάλη διαφορά οφεί­λε­ται, κατά κύριο λόγο, στις απο­σβέ­σεις των ακι­νή­των, που το 2016 δια­μορ­φώ­νο­νται σε 9 δισ. ευρώ λόγω της συσ­σώ­ρευ­σης μεγάλων επεν­δύ­σεων σε ακίνητα στο παρελ­θόν, πριν την κρίση. Για παρά­δειγμα, το 2007 οι επεν­δύ­σεις σε κατοι­κίες ήταν 22,5 δισ. ευρώ, όταν το 2016 δια­μορ­φώ­νο­νται σε 1,1 δισ. Χωρίς την αγορά ακι­νή­των, οι καθαρές επεν­δύ­σεις εξα­κο­λου­θούν να είναι αρνη­τι­κές και ανέρ­χο­νται σε -1,8 δισ. ευρώ. Αυτό σημαί­νει ότι σήμερα επεν­δύ­ουμε 1,8 δισ. λιγό­τερα απ’ ό,τι απαι­τεί­ται απλώς και μόνο για να ανα­πλη­ρώ­νουμε το κεφα­λαιακό απόθεμα της χώρας.

Σημειώ­νε­ται, προ­στί­θε­ται στην ανάλυση, ότι η χει­ρο­τέ­ρευση της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας, που συσ­σω­ρεύ­ε­ται από το 2015 και μετά, πρέπει να προ­βλη­μα­τί­σει τους ασκού­ντες την οικο­νο­μική πολι­τική, καθώς η εξέλιξη αυτή τείνει να εξα­σθε­νεί τους κλάδους διεθνώς εμπο­ρεύ­σι­μων αγαθών (τη βιο­μη­χα­νία κατά κύριο λόγο) και, έτσι, να παρε­μπο­δί­ζει τον μετα­σχη­μα­τι­σμό της οικο­νο­μίας προς την επι­θυ­μητή κατεύ­θυνση ενός εξω­στρε­φούς παρα­γω­γι­κού προ­τύ­που.

Με τα δεδο­μένα αυτά, οι μισθο­λο­γι­κές προ­σαρ­μο­γές θα πρέπει να είναι συν­δε­δε­μέ­νες με την παρα­γω­γι­κό­τητα της οικο­νο­μίας ώστε να απο­φύ­γουμε τα λάθη του παρελ­θό­ντος, τονίζει για άλλη μια φορά ο ΣΕΒ.

thetoc.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.