Συνεντεύξεις

Ν. Βενετοκλή: «Η Νέα Δημοκρατία δεν θα δώσει χρίσματα και στηρίξεις»

«Η ΝΔ έχει αποφασίσει να μην δώσει χρίσματα και στηρίξεις σε υποψηφίους, όπως στο παρελθόν. Δεν νομίζω ότι η κοινωνία χειραγωγείται. Ο κόσμος έχει κρίση και ζητάει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα που βιώνει».
Στην εξέλιξη της ΝΔ και στη νέα φιλοσοφία που στοχεύει στην μετατροπή του κόμματος σε ένα σύγχρονο πολιτικό οργανισμό, που να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής, αναφέρεται, σε συνέντευξή της στη «δ», η πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Νατάσσα Βενετοκλή και υπογραμμίζει πως οι αλλαγές που συντελούνται δείχνουν πως οι διεργασίες για την επιλογή των προσώπων που θα διεκδικήσουν τους Δήμους της Δωδεκανήσου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχουν περάσει σε μια άλλη βάση και λογική.

«Ο στόχος των κομμάτων πλέον θα πρέπει να είναι η αναζήτηση των ανθρώπων, που μέσα από την πορεία τους και την αυτοδιοικητική τους ατζέντα μπορούν να πείσουν την κοινωνία», δηλώνει η κ. Βενετοκλή.
Σε ερώτηση σχετικά με τις διεργασίες για την επιλογή των υποψηφίων, η κ. Βενετοκλή δηλώνει πως το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη.
«Όταν ολοκληρωθούν οι υποψηφιότητες σε α’ και β΄ βαθμό ΤΑ θα μπορούμε να συζητήσουμε επί πραγματικής βάσεως και να κρίνουμε ποιο είναι αυτό το πρόσωπο και ο συνδυασμός, που το πρόγραμμά του ανταποκρίνεται στις θέσεις και στο όραμαά για τα νησιά και τα Δωδεκάνησα», δηλώνει η κ. Βενετοκλή και προσθέτει πως το κόμμα θα σταθεί δίπλα σε ανθρώπους και σε συνδυασμούς, που θα προκύψουν μέσα από την κοινωνία.
Η συνέντευξη της κ. Νατάσσας Βενετοκλή, αναλυτικά:

• Πότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την επιλογή των προσώπων που θα στηριχθούν από τη ΝΔ στις εκλογές;
Η Ν.Δ είναι ένα κόμμα που εξελίσσεται. Η νέα φιλοσοφία στοχεύει στην μετατροπή του κόμματος σε έναν σύγχρονο πολιτικό οργανισμό που να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής.
Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένο ότι η ΝΔ δεν θα δώσει χρίσματα, οι διεργασίες για την επιλογή προσώπων έχει περάσει σε μία άλλη βάση και λογική.
Σαν κόμμα προς το παρόν εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα.
Ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο των υποψηφίων. Όταν ολοκληρωθούν οι υποψηφιότητες σε α’ και β΄ βαθμό ΤΑ θα μπορούμε να συζητήσουμε επί πραγματικής βάσεως και να κρίνουμε ποιο είναι αυτό το πρόσωπο και ο συνδυασμός που το πρόγραμμά του ανταποκρίνεται στις θέσεις και στο όραμά μας για τα νησιά και τα Δωδεκάνησα.

• Θα υπάρξει επίσημη στήριξη στους υποψηφίους για το Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια ή θεωρείτε πως έχει περάσει πλέον η εποχή των χρισμάτων;
Η ΝΔ έχει αποφασίσει να μην δώσει χρίσματα και στηρίξεις σε υποψηφίους, όπως στο παρελθόν.
Δεν νομίζω ότι η κοινωνία χειραγωγείται. Ο κόσμος έχει κρίση και ζητάει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα που βιώνει.
Ο στόχος των κομμάτων πλέον θα πρέπει να είναι η αναζήτηση των ανθρώπων που μέσα από την πορεία τους και την αυτοδιοικητική τους αντζέντα μπορούν να πείσουν την κοινωνία.

• Ποιο θα πρέπει να είναι το προφίλ των υποψηφίων που θα υποστηριχθούν; Ποια στοιχεία θα μετρήσουν για την πρόκριση;
Το κόμμα θα σταθεί δίπλα σε ανθρώπους και σε συνδυασμούς που θα προκύψουν μέσα από την κοινωνία.
Σε ανθρώπους που έχουν αποδείξει μέσα από την πορεία τους ότι θέλουν και μπορούν να προσφέρουν σε αυτό τον τόπο.
Σε ανθρώπους που είναι καταξιωμένοι κοινωνικά και επαγγελματικά, και θα αναδείξουν και θα δώσουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τα νησιά μας.
Σε αυτούς που πραγματικά μέσα από την αυτοδιοικητική τους ατζέντα μπορούν να πείσουν την κοινωνία.

• Με ποια κόμματα προτίθεται να συνεργαστεί η ΝΔ στις ευρωεκλογές ή και στις εκλογές της ΤΑ;
Όπως σας είπα το κόμμα δεν θα δώσει χρίσματα και στηρίξεις αλλά θα επιλέξει να σταθεί δίπλα σε αυτούς που έχουν την καλύτερη αυτοδιοικητική πρόταση. Αρα δεν μιλάμε και για συνεργασίες με άλλους πολιτικούς χώρους. Αυτό κατά συνέπεια δεν αναιρεί το γεγονός ότι και άλλοι πολιτικοί χώροι μπορούν να έχουν την ίδια άποψη με εμάς για το ποιος θα κριθεί ως ο καταλληλότερος συνδυασμός.
Για τις ευρωεκλογές τώρα θα πρέπει να τονίσουμε την σημασία της ψήφου. Οι ευρωεκλογές δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ψήφος αντίδρασης ή ως μία χαλαρή ψήφος. Τα κόμματα έχουν πρόγραμμα και όραμα. Είμαστε μέλη μίας κοινότητας. Η Ελλάδα είναι από τα παλαιότερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα κόμματα που είναι πραγματικά υπέρμαχοι της Ευρώπης πρέπει να είναι και αυτά που θα ψηφιστούν στις ευρωεκλογές και όχι τα κόμματα που κατά περίπτωση μεταλλάσσονται…

• Εκτιμάτε πως θα διεξαχθούν με τη μέγιστη δυνατή ηρεμία οι εκλογές ή θα υπάρξει πόλωση;
Οι καιροί έχουν αλλάξει. Η εποχή της πόλωσης και των ακραίων συμπεριφορών έχει παρέλθει προ πολλού. Οι εκλογές και κυρίως οι αυτοδιοικητικές, κρίνουν το μέλλον του τόπου που ζούμε.
Σε μία εκλογική αναμέτρηση πρέπει να προταχθεί το πρόγραμμα των υποψηφίων και βάσει αυτού να κρίνει ο κόσμος και να επιλέξει τον καλύτερο.
Στο πλαίσιο αυτό πιστεύω ότι οι αντιπαραθέσεις θα κινηθούν στο πλαίσιο της ευγενούς πολιτικής άμιλλας.

• Πώς αποτιμάτε το έργο που έχει γίνει τόσο στους ΟΤΑ της Δωδεκανήσου όσο και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου;
Οι ΟΤΑ Δωδεκανήσου αλλά και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου λειτούργησαν μέσα σε νέα δεδομένα με την εφαρμογή του νέου Καλλικράτη.
Σχετικά με την εφαρμογή του, μετά και την εμπειρία της μέχρι τώρα πορείας του, προκύπτουν πολλά και σημαντικά ερωτήματα.
Έγινε αξιολόγηση και αποτίμηση της λειτουργίας των τότε Δήμων ώστε να εντοπιστούν προβλήματα και αδυναμίες που έπρεπε να διορθωθούν;
Ήταν κατάλληλη η χρονική στιγμή που εφαρμόστηκε;
Ήταν σωστή και επαρκής η προετοιμασία;
Η συγκυρία της οικονομικής κρίσης και τα επακόλουθα σοβαρά οικονομικά προβλήματα απαξίωσαν την προσπάθεια μεταρρύθμισης η οποία έγινε χωρίς σοβαρή προετοιμασία υποστήριξης για να έχει επιτυχία.
Λειτούργησε χωρίς συνοχή και ομοιογένεια.
Χάθηκε η εγγύτητα προς τον πολίτη που είναι και το βασικό χαρακτηριστικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Δήμος δηλαδή να λειτουργεί δίπλα και κοντά στον πολίτη και στην κοινωνία και οι πολίτες από την άλλη πλευρά να μπορούν να έχουν άμεση και εύκολη πρόσβαση στο Δήμο για να λύνουν τα προβλήματά τους.
Οι περισσότεροι Δήμοι λειτούργησαν σαν ένας θεσμός Διοίκησης αλλά όχι σαν ένας θεσμός Αυτοδιοίκησης.
Δεν είμαι υπέρμαχος της ισοπέδωσης των προθέσεων και προσπαθειών όμως σίγουρα υπάρχουν πολλές παραλείψεις και λάθη και είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν και να αλλάξουν τόσο σε πρόσωπα όσο και σε πολιτικές για να δοθεί στα νησιά μας αυτό που τους αξίζει.

• Συμμερίζεστε την αισιοδοξία για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας καθώς τα δυσμενή μέτρα δεν έχουν σταματήσει;
Η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά προς την κατεύθυνση της τελικής διαπραγμάτευσης, η οποία και θα απαγκιστρώσει την χώρα από το μνημόνιο.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι μετά από πολλά επώδυνα χρόνια, η ανάκαμψη είναι στον ορίζοντα. Όχι μία ισχυρή ανάκαμψη, αλλά η διαφορά μεταξύ της ύφεσης και της περιορισμένης ανάπτυξης είναι η διαφορά μεταξύ μέρας και νύχτας. Η Ελλάδα, η οποία αποτέλεσε το επίκεντρο της κρίσης του δημόσιου χρέους που ξεκίνησε στα τέλη του 2009, σημειώνει σημαντική πρόοδο στο μακρύ δρόμο της προς την ανάκαμψη, κάτι που δεν θα μπορούσε κανείς να το σκεφτεί πριν από δύο χρόνια.
Σίγουρα είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν ακόμα. Όμως η ελληνική κυβέρνηση έπραξε πολλά και κατάφερε πολλά, καθώς πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά επί πολλά, πολλά χρόνια.
Ο τουρισμός βοήθησε σημαντικά το ελληνικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να παρουσιάσει πλεόνασμα κατά τους πρώτους 11 μήνες του περασμένου έτους, θέτοντας την Ελλάδα σε τροχιά για πρώτη φορά από την είσοδό της στην ευρωζώνη.
Η Ελλάδα έχασε βιοτικό επίπεδο, πέρασε έξι χρόνια ύφεσης, αλλά στέκεται στα πόδια της.

• Ανασφάλεια, χαμηλές προσδοκίες και απαξίωση του κράτους είναι τα βασικά στοιχεία που κυριαρχούν στην ελληνική κοινωνία, σύμφωνα με έρευνα της Public Issue. Πώς μπορεί να αλλάξει αυτό το σκηνικό καθώς τα συναισθήματα των πολιτών θα επηρεάσουν τις επιλογές που θα κάνουν στις εκλογές;
Είναι λογικό όταν βρισκόμαστε σε 6η χρονιά ύφεσης οι πολίτες να είναι πιεσμένοι, απογοητευμένοι, και απαισιόδοξοι.
Η ξαφνική αλλαγή στο βιοτικό επίπεδο όλων μας είναι αναμενόμενο να οδηγεί σε απαξίωση πρώτα από όλα του κράτους.
Ωστόσο θεωρώ ότι η ψήφος είναι το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτει ο κάθε πολίτης. Είναι η στιγμή που μας δίνεται η ευκαιρία να αποφασίσουμε για το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας.
Πρέπει λοιπόν να σκεφθούμε όχι παρασυρόμενοι από φιλολαϊκές κραυγές, και από υποσχέσεις που ξέρουμε που μας οδήγησαν όλα αυτά τα χρόνια.
Πρέπει να ψηφίσουμε σκεπτόμενοι την επόμενη μέρα…

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου