ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έλληνες μαθητές – Pisa: Τεράστιο ποσοστό δεν αντεπεξέρχεται ούτε στα βασικά

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΜΑΘΗΤΕΣ
Λεπτο­με­ρής παρου­σί­αση και επε­ξερ­γα­σία των απο­τε­λε­σμά­των της μεγάλης, διε­θνούς εκπαι­δευ­τι­κής έρευνας του ΟΟΣΑ δίνει σημα­ντι­κές απα­ντή­σεις

Κάθε φορά που ανα­κοι­νώ­νο­νται τα απο­τε­λέ­σματα του διε­θνούς προ­γράμ­μα­τος PISA, της μεγάλης έρευνας που κάνει ο ΟΟΣΑ σε 15χρονους μαθητές από τα κράτη-μέλη του και από δεκάδες άλλες χώρες, τα απο­τε­λέ­σματα για τη χώρα μας είναι περίπου ίδια.

Σε αυτές τις κοινές εξε­τά­σεις, οι Έλληνες μαθητές δεν τα πηγαί­νουν καθόλου καλά. Μάλιστα, από το 2000, οπότε συμ­με­τέ­χουμε ως χώρα σε αυτό τον θεσμό, είμαστε συνεχώς κάτω από τη βάση.

Στις 3 Δεκεμ­βρίου του 2019, όταν θα ανα­κοι­νω­θούν και επι­σή­μως τα πρώτα απο­τε­λέ­σματα της έρευνας του 2018, ανα­μέ­νε­ται να συμβεί το ίδιο. Αυτά είναι γνωστά και ανα­με­νό­μενα.

Αυτό το οποίο δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό είναι ότι η συγκε­κρι­μένη έρευνα, εκτός από ύλη σε συγκε­κρι­μένα γνω­στικά αντι­κεί­μενα, περιέ­χει και άλλα πράγ­ματα.

Όπως ανα­φέ­ρει η διαΝΕΟσις, Συγκε­κρι­μένα, οι μαθητές που συμ­με­τέ­χουν (περίπου 5.500 15χρονοι από όλη την Ελλάδα, αντι­προ­σω­πευ­τικό πανελ­λα­δικό δείγμα) απα­ντούν και σε ένα ερω­τη­μα­το­λό­γιο που αφορά τους ίδιους, τις ζωές τους και την εμπει­ρία τους στο σχολείο. Απα­ντούν σε ερω­τή­σεις για το πόσα βιβλία υπάρ­χουν στο σπίτι τους, το αν τρώνε πρωινό, τη βαθμίδα εκπαί­δευ­σης στην οποία έφτασαν οι γονείς τους, το αν παίζουν videogames και πόσο, το αν κάνουν ιδιαί­τερα ή φρο­ντι­στή­ριο, το αν αθλού­νται.

Ταυ­τό­χρονα, άλλο ερω­τη­μα­το­λό­γιο συμπλη­ρώ­νουν και οι διευ­θυ­ντές των σχο­λείων τους, απα­ντώ­ντας σε ερω­τή­σεις για τις υπο­δο­μές και τις ελλεί­ψεις του κάθε σχο­λείου.

Τα απο­τε­λέ­σματα λίγο-πολύ γνωστά: ο μέσος όρος των επι­δό­σεων των Ελλήνων μαθητών είναι χαμη­λό­τε­ρος από ό,τι των μαθητών των περισ­σό­τε­ρων ανε­πτυγ­μέ­νων χωρών, ενώ ένα τερά­στιο ποσοστό δεν μπορεί να αντε­πε­ξέλ­θει ούτε στα βασικά.

Η διαΝΕΟσις, λοιπόν, δημο­σιεύει σήμερα μια λεπτο­μερή μελέτη πάνω στα απο­τε­λέ­σματα της PISA του 2015, τα πιο πρό­σφατα πλήρη δεδο­μένα που είναι δια­θέ­σιμα.

Ενδει­κτικά, στην κατα­νό­ηση κει­μέ­νου, στα μαθη­μα­τικά και στις φυσικές επι­στή­μες, η Ελλάδα κατα­λαμ­βά­νει την τελευ­ταία θέση, συγκρι­νό­μενη με την Εσθονία, τη Γαλλία, την Πορ­το­γα­λία και την Ελλάδα.

Παράλ­ληλα, το ποσοστό των πολύ καλών μαθητών στη χώρα μας, όπως ανα­φέ­ρει η διαΝΕΟσις, είναι πάρα πολύ χαμηλό -μόλις το 2,1% του συνόλου στις φυσικές επι­στή­μες, για παρά­δειγμα. Το αντί­στοιχο ποσοστό στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 7,7%, στην Εσθονία 13,5% και στη Σιγκα­πούρη το ιλιγ­γιώ­δες 24%.

0.jpg

Στη χώρα μας μόνο το 0,9% των μαθητών κατόρ­θω­σαν να βρεθούν στις δύο ανώ­τε­ρες βαθ­μί­δες και στα τρία θέματα που εξε­τά­στη­καν.

 

Η ως άνω μελέτη πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε από μια ομάδα ερευ­νη­τών, με τον συντο­νι­σμό και την επι­μέ­λεια της Επικ. Καθη­γή­τριας του Χαρο­κό­πειου Πανε­πι­στη­μίου Χρύσας Σοφια­νο­πού­λου, που είναι η εθνική συντο­νί­στρια του PISA στον ΟΟΣΑ.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.