Ειδήσεις

Μητσοτάκης: Πρόεδρος Δημοκρατίας που θα εξασφαλίζει συναίνεση

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την πρόταση της ΝΔ στην αναθεώρηση του Συντάγματος για εκλογή Προέδρου με απλή πλειοψηφία. Υπενθύμισε στον Τσίπρα ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εξελέγη πρόεδρος το 1990 με 153 βουλευτές και του είπε: “Πάλι αδιάβαστος; Και στα συνταγματικά αδιάβαστος;”

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος προηγουμένως είχε επιμείνει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από το λαό και είχε υποστηρίξει ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δε θα δεχόταν να εκλεγεί Πρόεδρος με σχετική πλειοψηφία.

Ο κ.Μητσοτάκης επισήμανε ότι η κρίσιμη διάταξη για τον τρόπο εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας “υπέστη μία σοβαρή μετάλλαξης τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης” καθώς η αρχική πρόβλεψη του Συντάγματος κατέτεινε στην αναζήτηση πολιτικών συναινέσεων, στην ουσία όμως ειδικά μετά την αναθεώρηση του 2001 λειτούργησε ως προνόμιο της εκάστοτε αντιπολίτευσης για την πρόκληση εκλογών και τη διακοπή του εκλογικού κύκλου. Για αυτό άλλωστε, σημείωσε, η προτείνουσα Βουλή συνέκλινε στη θέση ότι αυτή η διάταξη έπρεπε να αναθεωρηθεί.

Κατηγόρησε όμως το ΣΥΡΙΖΑ ότι ήταν τόσο πρόχειρη η δική του πρόταση ώστε δε μερίμνησε ως προηγούμενη πλειοψηφία να αναθεωρηθεί και το άρθρο 30 που καθορίζει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από την εθνική αντιπροσωπεία. “Εάν θέλαμε να κάνουμε μία συζήτηση για το εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να εκλέγεται από το λαό θα είχατε υποχρέωση να προτείνετε την αναθεώρηση και του σχετικού άρθρου”, είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Υποστήριξε επομένως ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ συνταγματικά αν ψηφιζόταν θα ήταν έωλη, αλλά εκτίμησε επίσης ότι εκλογή από το λαό θα παρέπεμπε σε άλλα συστήματα με ισχυρό Πρόεδρο Δημοκρατίας και θα προκαλούσε σοβαρές τριγμές στο δικό μας πολίτευμα. “Διότι μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι σε αυτή την περίπτωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καθίστατο πρόσωπο με κομματική ταυτότητα”, είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Χαρακτήρισε επίσης παράξενο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα μπορεί να εκλεγεί από τη Βουλή με αυξημένη κοινοβουλευτική συναίνεση να έχει τελικά λιγότερη πολιτική νομιμοποίηση από ένα Πρόεδρο ο οποίος δεν θα έχει εκλεγεί με αυξημένη συναίνεση από τη Βουλή αλλά θα έχει εκλεγεί από το λαό. “Θα έχουμε δηλαδή δύο κατηγορίες Προέδρου” σχολίασε ο κ.Μητσοτάκης. Εξέφρασε εξάλλου τη διαφωνία του με εκλογή απο το λαό, κάτι που το 2014 είχε προτείνει η ΝΔ, επικαλούμενος την “τραυματική” όπως είπε, εμπειρία του 2015 και υποστηρίζοντας ότι η προεδρική εκλογή δεν πρέπει κάθε οποιοδήποτε τρόπο να εμπλακεί στα γρανάζια της πολιτικής διαδικασίας.

Χαρακτήρισε αντίθετα σαφή και καθαρή την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι θα ισχύσει υφιστάμενη διάταξη, η οποία αρχικά και επαναλαμβανόμενα αναζητεί μεγάλες συνθέσεις και εν τέλει καταλήγει στην απλή πλειοψηφία αφαιρώντας τη μεσολάβηση των εκλογών.

“Μας μέμφεστε ότι προχωρήσαμε στη θέση αυτή αντίθετα με παλαιότερες προτάσεις μας. Στο σπίτι του κρεμασμένου να μη μιλάμε για σκοινί. Διότι από την πρότασή μας το 2014 μεσολάβησε μία δραματική εμπειρία, που προσέφερε διδάγματα και ναι αναθεώρησε οπτικές και αυτή δεν ήταν άλλη από την ωμή καταστρατήγηση του νοήματος του Συντάγματος από εσάς προσωπικά το 2014 κ.Τσίπρα, όταν αρνηθήκατε προκλητικά τότε την εκλογή οποιουδήποτε προσώπου προτεινόταν για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας” είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και σχολίασε μάλιστα: “Και εσάς να προτείναμε, πάλι αντίθετοι θα ήσασταν. Τόσο πολύ θέλατε να αξιοποιήσετε το σύνταγμα ως εργαλείο για να διαλύσετε τη Βουλή”.

Ο πρωθυπουργός απάντησε όμως ευθέως και στην αναφορά Τσίπρα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στον Κωνσταντίνο Τσάτσο και ειδικότερα στο ρητορικό ερώτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εάν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ότι θα μπορούσε ο ίδιος να υιοθετήσει μία τέτοια διάταξη.

“Πάλι αδιάβαστος κ.Τσίπρα. Γιατί εκλέχθηκε με 153 βουλευτές ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πρόεδρος το 1990” είπε ο κ.Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι αυτή ήταν η διάταξη που υπήρχε στο Σύνταγμα που γράφτηκε από τον Καραμανλή και τον Τσάτσο και καταλήγοντας απευθυνόμενος και πάλι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: “Πάλι αδιάβαστος; Και στα συνταγματικά αδιάβαστος;”

Όσον αφορά τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι η πρόταση της ΝΔ προβλέπει σε πέμπτη ψηφοφορία για Πρόεδρο Δημοκρατίας στη Βουλή σχετική πλειοψηφία ο πρωθυπουργός απάντησε με ένα ρητορικό ερώτημα: “Πιστεύετε πραγματικά ότι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία η οποία να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με σχετική πλειοψηφία και να μπορεί να σταθεί σε αυτή την αίθουσα την επόμενη ημέρα;”

Υποστήριξε ως εκ τουτου ότι: “ Η λύση που προτείνουμε είναι η μόνη εφαρμόσιμη λύση, που επιτρέπει οριστικά και αμετάκλητα να εμπλέξουμε την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Δεν υπάρχει άλλη που να ξέρουμε εμείς τουλάχιστον που να μπορεί να δουλέψει στην πράξη.”

Βίκυ Σαμαρά

πηγή news247.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου