Με την κεντρική προεκλογική ομιλία του υποψήφιου προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Φώτη Κωστόπουλου, έκλεισε και τυπικά το βράδυ της Πέμπτης, η μάχη για την διεκδίκηση της ηγεσίας στον πρώτο επιστημονικό σύλλογο του νησιού.
Ο κ. Κωστόπουλος, ξεκίνησε την ομιλία του αφήνοντας σαφή αιχμή σε συνυποψήφιούς του, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να διατηρηθεί ένα επίπεδο στην επικοινωνία των μελών ανάλογο της επιστημονικής τους οντότητας… «Γιατί δεν μπορεί η επικοινωνία μας ενόψει εκλογών να εξαντλείται στα ΚΑΦΕ-ΜΠΑΡ, τα Night Club και το fb».
Τόνισε ακολούθως ότι η χρονική περίοδος που διανύουν αποτελεί την χειρότερη ίσως περίοδο του δικηγορικού σώματος, επισημαίνοντας ότι η τετραετία που πέρασε σημαδεύτηκε από την πλέον βάρβαρη ασφαλιστική επιδρομή σε βάρος των ελεύθερων επαγγελματιών και περισσότερο σε βάρος των Δικηγόρων που σε συνδυασμό με την φορολόγηση από το πρώτο ευρώ οδήγησε σε ουσιαστική δήμευση του εισοδήματος τους.
Αναφέρθηκε στην επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες σαν να είναι εμπόρευμα και προανήγγειλε ότι θα προσφύγει στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, αφού υπάρχει προηγούμενο με προσφυγή Βέλγων δικηγόρων.
Εκτίμησε ακολούθως ότι μπροστά στην λαίλαπα των τελευταίων ετών οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του κλάδου, αντιμετώπισαν την κατάσταση με παθητικότητα και μοιρολατρικά, αφήνοντας αιχμή και στην απερχόμενη Διοίκηση, υποστηρίζοντας ότι δεν συγκάλεσε έστω και μια φορά τακτική Γενική Συνέλευση. Ανάλογη αιχμή άφησε και για το απερχόμενο Δ.Σ λέγοντας ότι δεν μπορεί να συνεδριάζει δια περιφοράς ούτε με τηλεφωνική πρόσκληση την τελευταία στιγμή.
Δεσμεύθηκε για επανάκτηση της χαμένης συλλογικότητας μέσα από την τακτή και εύρυθμη λειτουργία των συλλογικών οργάνων.
Αναφερόμενος στις προγραμματικές θέσεις συνυποψηφίων προέδρων που διετέλεσαν μέλη της απερχόμενης Διοίκησης τα τελευταία 10-16 χρόνια από θέσεις μάλιστα ευθύνης αντιπροέδρων, γραμματέα, ταμία και είπε ότι «ομιλούν για την ανάγκη λειτουργίας του Δ.Σ και Γ.Σ, όταν αυτά ουδόλως λειτούργησαν στην 4ετία που πέρασε αλλά και στις προηγούμενες θητείες».
Τόνισε ότι δεν υπήρξε οικονομικός απολογισμός τα τελευταία οκτώ περίπου χρόνια παρότι αυτό συνιστά εκτός από υποχρέωση με βάση τον Κώδικα και σεβασμό προς τα μέλη του συλλόγου.
«Αποτελεί νομοτελειακή ανάγκη ο Σύλλογός μας να αλλάξει σελίδα και να υπάρξει αλλαγή σε πρόσωπα, ιδέες και πρακτικές», είπε.
Σε ό,τι αφορά τους στόχους του τόνισε ότι πρώτος θα είναι ένας Δικηγορικός Σύλλογος με κύρος, κοινωνικά και συνδικαλιστικά ισχυρός. Εξωστρεφής και ανοιχτός στα μέλη του. Επεσήμανε ότι η ιστοσελίδα του συλλόγου πρέπει να αναβαθμιστεί και εμπλουτιστεί και να επανεκδοθεί το νομικό της περιοδικό, που αποτελούσε ένα χρήσιμο εργαλείο για όλους.
Δεσμεύτηκε για την λειτουργία ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης γραμματίων και ενσήμων αλλά και για κατάθεση ηλεκτρονικά δικογράφων και προτάσεων.
Τόνισε ακόμη ότι θα επιδιώξει «συμμαχίες» και συνεργασία από κοινού με τους υπόλοιπους φορείς κι ότι απαιτείται η ίδρυση και λειτουργία γραφείου πληροφόρησης του συλλόγου, έτσι ώστε να ενημερώνονται υπεύθυνα τα μέλη για κρίσιμα θέματα που τα αφορούν, όπως νομοθετικές αλλαγές και για άλλα πρακτικής φύσεως ζητήματα.
Επιπλέον δεσμεύτηκε ότι οι ετήσιοι ισολογισμοί και προϋπολογισμοί, αφού εγκριθούν από την Γ.Σ. θα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Συλλόγου.
Ο κ. Κωστόπουλος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της χρονοχρέωσης εντός και εκτός γραφείου τονίζοντας ότι θα πρέπει να αναδειχτεί και να εφαρμοσθεί ενώ δεσμεύτηκε ότι σε συνεργασία με το εμπορικό επιμελητήριο θα υλοποιήσει τον θεσμό της διαιτησίας.
Επίσης θα πρέπει, όπως τόνισε, κεντρικά να επιδιώξουν την θεσμοθέτηση της συμμετοχής δικηγόρων σε διάφορες επιτροπές σε όλα τα επίπεδα, κάτι ανάλογο που έγινε με τους μηχανικούς και να αποκρούσουν δυναμικά κάθε περαιτέρω αφαίρεση δικηγορικής ύλης
Σε ό,τι αφορά την βελτίωση των συνθηκών εργασίας των δικηγόρων τόνισε ότι πρώτιστο και διαρκές μέλημα πρέπει να είναι οι συνθήκες απονομής της δικαιοσύνης και η αντιμετώπιση των δικηγόρων από δικαστές και υπαλλήλους.
Πρότεινε την καθιέρωση σε τακτά χρονικά διαστήματα, θεσμοθετημένων συναντήσεων του Δ.Σ με τους Δικαστές και Εισαγγελείς, τους εκπροσώπους των δικαστικών υπαλλήλων και τον Δ/ντή και Δικαστή του Κτηματολογίου.
Επεσήμανε ακόμη ότι απαιτείται εξορθολογισμός και διαφάνεια στους αυτεπάγγελτους διορισμούς, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει μέριμνα και για τις γυναίκες δικηγόρους που είναι μητέρες.
Για το Κτηματολόγιο Ρόδου ο κ. Κωστόπουλος χαρακτήρισε απαράδεκτο το Τεχνικό Επιμελητήριο να συντάσσει μελέτη σε σχέση με το Κτηματολόγιο και το Εθνικό Κτηματολόγιο και ο Δικηγορικός Σύλλογος να είναι βροντερά απών.
Τάχθηκε υπέρ της διερεύνησης του θέματος της Διοικητικής ένταξης στο Εθνικό Κτηματολόγιο τονίζοντας ότι θα δώσει την δυνατότητα στο Εθνικό Κτηματολόγιο να διαθέσει κονδύλια, προσωπικό και μηχανολογικό εξοπλισμό για να μεταγραφούν οι χιλιάδες εκκρεμείς πράξεις και επιτέλους να μηχανογραφηθούν τα κτηματολογικά βιβλία.
Για το πρόβλημα του δικαστικού μεγάρου τόνισε ότι απαιτείται ενεργοποίησή προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης για να κινηθούν οι διαδικασίες επισκευής του.
Τόνισε ότι προκαλεί θυμηδία το γεγονός ότι μέλη της απερχόμενης διοίκησης και υποψήφιοι πρόεδροι, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές θυμήθηκαν να επισκεφθούν τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο για θέματα του Δικαστικού Μεγάρου, ενώ κάτι τέτοιο δεν σκέφθηκαν να το κάνουν τα 4 χρόνια που ήταν στην διοίκηση.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ