Συνεντεύξεις

Εφη Μπέκου, γ.γ. Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας: «Θα αξιοποιήσουμε το θεσμό της αναδοχής»

Συνέντευξη στη
Μαρία Χονδρογιάννη

«Το διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας αποτελείται από έμπειρα  στελέχη και προσωπικότητες που γνωρίζουν  από διοίκηση και έχουν συνείδηση του ρόλου  που πρέπει να  διαδραματίζουν  τα ιδρύματα προνοιακού χαρακτήρα. Έχουμε συναντίληψη σε πολλά θέματα  και κοινούς στόχους».
Στην καλή λειτουργία του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας και στην συνεργασία που έχει αναπτυχθεί, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή της στη «δ», η Γενική Γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης  κ. Έφη Μπέκου
«Υπάρχει μια δυναμική ηγεσία στη  διοίκηση, που  με πολλούς τρόπους και συνεπικουρούμενη από τις δικές μας αποφάσεις και του υφυπουργού κ.  Κεγκέρογλου,  καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να ενισχυθούν οι δομές.  Η κινητικότητα που είδα είναι σε θετική βάση. Με ικανοποίηση  διαπίστωσα πως υπάρχει ενεργητική στάση της διοίκησης σε ζητήματα που σχετίζονται με την παιδική προστασία και  με  εναλλακτικούς θεσμούς, όπως για παράδειγμα της αναδοχής», δηλώνει η κ. Μπέκου.
Σε ερώτηση σχετικά με το θεσμό της αναδοχής, η κ. Μπέκου δηλώνει :
«Σε κεντρικό επίπεδο είχαμε την ευκαιρία  να  αναπτύξουμε στενή  συνεργασία με το γενικό γραμματέα    του υπουργείου δικαιοσύνης και όλους τους εισαγγελείς ανηλίκων, που ανέλαβαν  τα καθήκοντά τους από τον περασμένο  Σεπτέμβριο. Θέλουμε να γνωρίζουν και εκείνοι τις δυνατότητες που έχουν τα δημόσια ιδρύματα και να συνεργάζονται  για  την αξιοποίηση του θεσμού της αναδοχής που λειτουργεί πολύ καλά για τα παιδιά».

• Κυρία Μπέκου, ποιος ήταν ο λόγος της επίσκεψής σας στη Ρόδο;
Ήρθα για να συναντήσω το διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας, που έχουμε στη Ρόδο. Συμμετείχα σε συνεδρίαση που ήταν  εκτεταμένη και αποτελεσματική. Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ όλα τα ιδρύματα που λειτουργούν στη Ρόδο  και  να συναντηθώ  με τον περιφερειάρχη  κ. Γιώργο Χατζημάρκο και το δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο   για θέματα κοινωνικής πρόνοιας.

• Είναι σε καλό επίπεδο η συνεργασία με το διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας;
Θέλω να αναφέρω πως το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από έμπειρα  στελέχη και προσωπικότητες που γνωρίζουν  από διοίκηση και έχουν συνείδηση του ρόλου  που πρέπει να  διαδραματίζουν  τα ιδρύματα προνοιακού χαρακτήρα. Έχουμε συναντίληψη σε πολλά θέματα  και κοινούς στόχους. Στο πλαίσιο αυτό  υπάρχει  και  καλή συνεργασία με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εργαζόμενων και των ατόμων με αναπηρίες που μετέχουν στη διοίκηση.

• Σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα ιδρύματα  που λειτουργούν στην περιοχή μας;
Διαπίστωσα πως είναι σε δυναμική εξέλιξη  το ζήτημα της βελτίωσης των εγκαταστάσεων και το θέμα της φροντίδας των παιδιών και των ατόμων με αναπηρίες. Υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη  συρρίκνωση του προσωπικού. Υπάρχει μια δυναμική ηγεσία στη  διοίκηση που  με πολλούς τρόπους και συνεπικουρούμενη από τις δικές μας αποφάσεις και του υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ.  Βασίλη  Κεγκέρογλου  καταβάλλει κάθε προσπάθεια, ώστε να ενισχυθούν οι δομές.  Η κινητικότητα που είδα είναι σε θετική βάση. Με ικανοποίηση  διαπίστωσα πως υπάρχει ενεργητική στάση της διοίκησης σε ζητήματα που σχετίζονται με την παιδική προστασία και  με  εναλλακτικούς θεσμούς όπως για παράδειγμα η  αναδοχή που συμβάλλει  ώστε να υπάρχει επικοινωνία των παιδιών με τις οικογένειες τους.  Γίνεται προσπάθεια για οικονομία  και καλύτερη διαχείριση των προμηθειών.   Γίνεται  και καλή προσέγγιση των τοπικών αρχών.

• Δεχθήκατε προτάσεις για συνεργασία με τις τοπικές αρχές;
Δέχθηκα εισηγήσεις για την σύναψη προγραμματικών συμβάσεων που θα αφορούν  διάφορα τεχνικά έργα.
• Είναι εφικτό  να γίνουν απλούστερες οι διαδικασίες για την αναδοχή παιδιών; Τηρούνται όλα όσα πρέπει στη Ρόδο;
Είναι πλέον γνωστές και ευρύτατα καταγεγραμμένες οι αρνητικές συνέπειες του ιδρυματισμού στην ψυχολογική και κοινωνική εξέλιξη των παιδιών, ενώ και κατά τις επιταγές των διεθνών συμβάσεων και της εθνικής νομοθεσίας η αναδοχή θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως προτιμητέα επιλογή. Η αναδοχή είναι θεσμός που τελεί υπό την εποπτεία των ιδρυμάτων. Γίνεται αξιολόγηση των ανάδοχων οικογενειών και με σύμφωνη γνώμη των εισαγγελικών αρχών γίνονται τα βήματα που πρέπει. Υπάρχει και  καινούργια εισαγγελέας  ανηλίκων. Δόθηκε η εντολή να είναι σε συνεχή συνεργασία με τα ιδρύματα. Σε κεντρικό επίπεδο είχαμε την ευκαιρία  να  αναπτύξουμε στενή  συνεργασία με το γενικό γραμματέα του υπουργείου δικαιοσύνης και όλους τους εισαγγελείς ανηλίκων που ανέλαβαν  τα καθήκοντά τους από τον περασμένο  Σεπτέμβριο. Θέλουμε να γνωρίζουν και εκείνοι τις δυνατότητες που έχουν τα δημόσια ιδρύματα και να συνεργάζονται  για  την αξιοποίηση του θεσμού της αναδοχής που λειτουργεί πολύ καλά για τα παιδιά.
• Ποιο είναι το αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης που θα συναφθεί με το Δήμο Ρόδου;
Ζητήθηκε η επιστημονική βοήθεια από την πλευρά του Δήμου . Περιμένω να μου κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για να υλοποιηθούν  με τον καλύτερο τρόπο.

• Σε ποια βάση θα στηριχθεί η συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου;
Κοιτάξτε,  στο πλαίσιο του περιφερειακού προγράμματος του νέου ΕΣΠΑ και του ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου, υπάρχουν  πολιτικές για την  αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στο οποίο μπορούν να μετάσχουν και τα κέντρα κοινωνικής  πρόνοιας.  Και στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας  μπορούν να ενταχθούν διάφορες προτάσεις για τις βελτιώσεις  των κτιριακών εγκαταστάσεων των ιδρυμάτων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου