Ρεπορτάζ

Εκδόθηκε προσωρινή διαταγή για την ναυτιλιακή εταιρεία που ζήτησε να υπαχθεί στο αρ.99

Mε προσωρινή διαταγή που εξέδωσε χθες ο πρόεδρος του Πρωτοδικείου Ρόδου κ. Λάζαρος Βαλσαμής έγινε δεκτή η αίτηση για χορήγηση προσωρινής διαταγής ναυτιλιακής εταιρείας, που προσέφυγε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, για την υπαγωγή της στη διαδικασία εξυγίανσης, κατ’ άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.
Με την προσωρινή διαταγή απαγορεύεται προσωρινά κάθε μεταβολή της πραγματικής και νομικής κατάστασης της κινητής και ακίνητης περιουσίας της εταιρείας, ενώ διατάσσεται η αναστολή ατομικών διώξεων και η απαγόρευση μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος της περιουσίας της ως τη συζήτηση της αιτήσεως της και υπό τον όρο συζήτησης της.
Ορίστηκε δε δικάσιμος για τη συζήτηση της αίτησης η 4η Δεκεμβρίου 2014, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09.00.
Όπως έγραψε χθες η «δημοκρατική», το  μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, κατόπιν αυξήσεως, ανέρχεται σήμερα σε 1.871.055,01 ευρώ και διαιρείται  σε  63.750 μετοχές, ονομαστικής αξίας 29,35€ έκαστη.
Τα πλοία της εταιρείας εκτελούν καθημερινά δύο βασικές ημερήσιες εκδρομές στην Σύμη και στα παράλια της Τουρκίας. Παρέχει την δυνατότητα ναύλωσης δικών της ή άλλων μικρών ή μεγάλων σκαφών και αναλαμβάνει την διεξαγωγή προγραμμάτων βραδινής διασκέδασης για οργανωμένους επισκέπτες (γκρουπ).
Διαθέτει τρία πλοία και είναι μέτοχος σε διάφορες εταιρείες.
Από την τουριστική περίοδο του 1995 δραστηριοποιείται στον τομέα της αγοράς θέσεων σε πλοία, υπογράφοντας συμβόλαια με τοπικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις για την μεταφορά τουριστών στο πλαίσιο των εξορμήσεων στη Σύμη και στην Λίνδο με την διεθνώς αναγνωρισμένη μορφή συνεργασίας «allotment».
Όπως αναφέρει στην αίτησή της η χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε το 2008 προκάλεσε σημαντική μείωση διαθέσιμου εισοδήματος των ευρωπαίων τουριστών που αποτελούν το 90% των επισκεπτών του νησιού της Ρόδου.
Ταυτόχρονα το κόστος δανεισμού αυξήθηκε σημαντικά καθώς οι τράπεζες αύξησαν τα περιθώρια κέρδους τους, επηρεάζοντας αρνητικά τη χρηματοοικονομική κατάσταση του κλάδου, ενώ συγχρόνως κατέστησαν ιδιαίτερα δυσχερείς οι χρηματοδοτήσεις.
Επιπλέον, τα οργανωμένα τουριστικά γραφεία χρησιμοποιώντας την μονοπωλιακή δύναμή τους περιόρισαν την πρόσβαση της εταιρείας στην πώληση πακέτων εκδρομών σε τουρίστες, κατέστησαν ως προαπαιτούμενο την υπογραφή συμβολαίων, τα οποία παρείχαν μεγάλη πίστωση χρόνου αποπληρωμής, γεγονός που επιδείνωσε το πρόβλημα ρευστότητας. Ειδικότερα, και ενώ ο χρόνος αποπληρωμής στα συμβόλαια που υπέγραφε η εταιρεία ήταν τρεις μήνες, στην πραγματικότητα ο μέσος όρος αποπληρωμής ήταν έξι με επτά μήνες και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούσαν ακόμα και το έτος.

Επιπλέον, στην εταιρεία επέβαλαν εκπτώσεις από 7% έως και 10% προς ευκολότερη εξυπηρέτηση των οφειλών και αρνούντο την καταβολή οποιουδήποτε πρόσθετου ποσού είχαν χρεωθεί (τόκοι) παρά το γεγονός ότι αυτοί προβλέπονταν στο συμβόλαιο.
Στο τέλος του 2013 οι καθαρές υποχρεώσεις της εταιρείας, ανέρχονταν στο ποσό των 7.807.365,51 €.
Την αίτηση χειρίζονται οι δικηγόροι κ.κ. Ασημάκης Ασημακόπουλος και Αφροδίτη Ιωάννου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου