Ροδίτες στο πρώτο ταξίδι του Πορτογάλου θαλασσοπόρου Φερδινάνδου Μαγγελάνου

Με τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας Θωμά Σωτρίλλη, συναντήθηκε σήμερα στα γραφεία της  Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο Πρέσβης της Ισπανίας στην Αθήνα, κ. Ενρίκε Βιγκέρα, (Enrice Viguera), ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ρόδο.

Στην συνάντηση που επικεντρώθηκε σε ιστορικά κυρίως στοιχεία, ο αντιπεριφερειάρχης ζήτησε από τον Πρέσβη να απευθύνει (εφόσον μπορέσει) επίσημη πρόσκληση την Βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία να επισκεφθεί την Ρόδο.

Ο ίδιος στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγει, ενημέρωσε τον κ. Σωτρίλλη ότι ανακάλυψε πως στο πλήρωμα του Πορτογάλου θαλασσοπόρου Φερδινάνδου Μαγγελάνου όταν έκανε τον πρώτο περίπλου της γης, το 1519, υπήρχαν αρκετοί Έλληνες. Μεταξύ των δεκαεννέα διασωθέντων, από το ταξίδι αυτό, ήταν τέσσερις Έλληνες –οι τρεις Ροδίτες και ένας από την Πάρο, ο οποίος όμως μεγάλωσε στην Ρόδο. Η έρευνα περιλαμβάνει και άλλα νησιά όπως η Χίος που ήταν Γενοβέζικη αποικία.

 

Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης, ο αντιπεριφερειάρχης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Με τον Ισπανό Πρέσβη, η συνάντηση είχε κυρίως πολιτιστικό και ιστορικό περιεχόμενο. Μας ζήτησε να στηρίξουμε την προσπάθειά του για να διοργανωθεί στην Ρόδο ένα διεθνές συνέδριο στο Κατάλυμα της Ισπανίας με ιστορικό περιεχόμενο ενώ μας ανακοίνωσε πως στα σχέδιά τους είναι να τοποθετήσουν ένα μνημείο στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν κατά την διάρκεια του πρώτου περίπλου της γης από τον θαλασσοπόρο Μαγγελάνο».

 

Από την πλευρά του, ο Ισπανός Πρέσβης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Συναντήθηκα ήδη με τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου. Μας ενδιαφέρει να διοργανώσουμε στη Ρόδο ένα συνέδριο με θέμα την συμμετοχή των Ροδίων στο πρώτο ταξίδι του Μαγγελάνου –πέντε αιώνες πριν. Είναι ευκαιρία να μάθουν όλοι αυτή την εκπληκτική ιστορία. Θα προχωρήσουμε σε αυτή την διοργάνωση και με την βοήθεια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου».

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ