ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλλάζουν οι όροι απασχόλησης μαθητευομένων στον Τουρισμό, με εξαγγελία Τσίπρα

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Τσίπρας

Αλλαγές στην δια­δι­κα­σία της μαθη­τείας στις του­ρι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις, προ­α­νήγ­γειλε στην ομιλία στο Περι­φε­ρειακό Συνέ­δριο για την Παρα­γω­γική Ανα­συ­γκρό­τηση στην Κρήτη, ο πρω­θυ­πουρ­γός Αλέξης Τσίπρας.

Ως γνωστόν από το 2010 ισχύει το καθε­στώς που ορί­στηκε από μια Κοινή Υπουρ­γική Απόφαση που επι­τρέ­πει την απα­σχό­ληση μαθη­τευό­με­νων στις του­ρι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις, ως το ποσοστό του 17%, και έως τον αριθμό των 40 εργα­ζο­μέ­νων ανά επι­χεί­ρηση.

Επίσης, είχε θεσμο­θε­τη­θεί η απα­σχό­ληση μαθη­τευό­με­νων από σχολές άλλων χωρών της ΕΕ ή ακόμα και τρίτων χωρών, από τη στιγμή που υπάρ­χουν διμε­ρείς συμ­βά­σεις.

Σύμφωνα με τις εξαγ­γε­λίες του πρω­θυ­πουρ­γού «…Και επειδή για μας του­ρι­στική ανά­πτυξη και επεν­δύ­σεις σημαί­νει θέσεις εργα­σίας, επι­τρέψτε μου εδώ, να ανα­φερθώ σε ένα θέμα που απα­σχο­λεί τους εργα­ζό­με­νους στην Κρήτη. Kαι είναι αυτό της αδή­λω­της εργα­σίας και ειδι­κό­τερα της μαθη­τείας στις του­ρι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις. Σήμερα η κυβέρ­νησή μας προ­ε­τοι­μά­ζει μια νέα Κοινή Υπουρ­γική Απόφαση, που θα επα­να­προσ­διο­ρί­ζει την ανα­λο­γία εργαζόμενων-μαθητευόμενων. Επα­νε­ξε­τά­ζε­ται ο ορισμός του μισθού του μαθη­τευό­με­νου στο 60% του κατώ­τα­του που ισχύει στη χώρα, ενώ μελε­τάμε, επίσης, και την απα­γό­ρευση της υπε­ρω­ρια­κής απα­σχό­λη­σης».

Και συνέ­χισε: «…Διότι για εμάς, φίλες και φίλοι, η δίκαιη του­ρι­στική ανά­πτυξη σημαί­νει και ουσια­στική βελ­τί­ωση των συν­θη­κών εργα­σίας. Δεν μπορεί να υπάρχει ανά­πτυξη μόνο στους αριθ­μούς και στα κέρδη των επι­χει­ρή­σεων χωρίς να αντα­να­κλά­ται και στην ανα­βάθ­μιση της ποιό­τη­τας της εργα­σίας και φυσικά στην επέ­κταση του αριθμού των θέσεων της εργα­σίας. Όλες μας, λοιπόν, οι προ­σπά­θειες στο­χεύ­ουν στη δημιουρ­γία στα­θε­ρών και ποιο­τι­κών θέσεων εργα­σίας».

Ο Του­ρι­σμός

Ανα­φε­ρό­με­νος στις εξε­λί­ξεις στον Του­ρι­σμό, ο πρω­θυ­πουρ­γός είπε: «Η φετινή άνοδος του του­ρι­σμού δεν είναι μόνο συγκυ­ριακή, καθώς συνο­δεύ­ε­ται από μια αξιο­ση­μεί­ωτη αύξηση των επεν­δύ­σεων και δεν μπο­ρούμε να παρα­βλέ­πουμε την σημασία και την αξία στρα­τη­γι­κών επεν­δύ­σεων στον του­ρι­σμό. Όπως για παρά­δειγμα μία πολύ μεγάλη επέν­δυση, αυτή της Mirum Hellas στον Αγ. Νικόλαο, 600 εκατ. ευρώ, η οποία εγκρί­θηκε από τη Διυ­πουρ­γική Επι­τροπή Στρα­τη­γι­κών Επεν­δύ­σεων στις αρχές Αυγού­στου και πολλές άλλες, πολύ σημα­ντι­κές επεν­δύ­σεις στον τομέα του του­ρι­σμού. θα ήθελα να επι­ση­μάνω το εξής: Όμως, στην Κρήτη έχει ανοίξει ήδη ένας δρόμος, θα έλεγα εναλ­λα­κτι­κός, τον οποίο, πρέπει να τον κατα­λά­βουμε και να τον προ­σεγ­γί­σουμε. Ένας δρόμος για την ανα­βάθ­μιση του ήπιου και απο­κε­ντρω­μέ­νου του­ρι­στι­κού μοντέ­λου. Του μοντέ­λου που είναι σε άμεση επι­κοι­νω­νία με τον πολι­τι­σμό του τόπου, με τις συνή­θεις του τόπου, με την κουλ­τούρα του τόπου, με τις αξίες του τόπου, με την κρητική κουζίνα, με το μονα­δικό φυσικό περι­βάλ­λον, το μονα­δικό τοπίο του νησιού, με το ανα­πτυσ­σό­μενο δίκτυο αγρο­του­ρι­σμού. Το μοντέλο αυτό θα στη­ρι­χτεί με συγκρι­μένο σχέδιο, καθώς η ανά­πτυξή του παράγει πολ­λα­πλα­σια­στικά οφέλη για την τοπική κοι­νω­νία και την τοπική οικο­νο­μία.

Γι’ αυτό και βάλαμε ρήτρα εργα­σίας σε όλα τα προ­γράμ­ματα του ΕΣΠΑ. Οι επι­χει­ρή­σεις που ενι­σχύ­ο­νται από το ΕΣΠΑ, και είναι πολλές, διότι κατα­φέ­ραμε -και είμαστε υπε­ρή­φα­νοι γι’ αυτό- εκεί που η χώρα ήταν τελευ­ταία στην απορ­ρο­φη­τι­κό­τητα σήμερα να είναι πρώτη και να έχουμε απορ­ρο­φή­σει το 100% στο προη­γού­μενο πρό­γραμμα και να πηγαί­νουμε «σφαίρα» και στο νέο πρό­γραμμα, στην νέα περίοδο, οι επι­χει­ρή­σεις, λοιπόν, όλες που ενι­σχύ­ο­νται, υπο­χρε­ού­νται να δια­τη­ρούν ή να ενι­σχύ­ουν τις θέσεις εργα­σίας. Ενώ, με διάταξη που φέραμε πρό­σφατα στη βουλή, οι επι­χει­ρή­σεις που διεκ­δι­κούν κρατική ενί­σχυση υπο­χρε­ού­νται να τηρούν την εργα­τική νομο­θε­σία. Γι’ αυτό και στη­ρί­ζουμε επι­χει­ρή­σεις που δημιουρ­γούν νέες θέσεις εργα­σίας, καλύ­πτο­ντας το μισθο­λο­γικό και ασφα­λι­στικό κόστος για το πρώτο διά­στημα».

Η επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τητα

Κάνο­ντας μνεία στην επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τητα υπο­γράμ­μισε: «Για αυτό λοιπόν εμείς δεν είμαστε γενικά με την επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τητα. Είμαστε με την επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τητα που σέβεται την εργασία, σέβεται το φυσικό περι­βάλ­λον, σέβεται τον τόπο, σέβεται τους κανόνες και νόμους που ισχύουν σε αυτό τον τόπο. Εμείς δεν είμαστε με τους λογής εκβια­στές, ούτε με τους κρα­τι­κο­δί­αι­τους επι­χει­ρη­μα­τίες που λεη­λά­τη­σαν τον δημόσιο πλούτο και εκμε­ταλ­λεύ­τη­καν την εργα­τική δύναμη. Αυτούς τους χαρί­ζουμε στις κυβερ­νή­σεις του χθες, τα συμ­φέ­ρο­ντα των οποίων εξυ­πη­ρέ­τη­σαν. Εμείς στη­ρί­ζουμε και ενθαρ­ρύ­νουμε την υγιή επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τητα και τους επεν­δυ­τές που έρχο­νται όχι να λεη­λα­τή­σουν, αλλά να στη­ρί­ξουν τον τόπο, να στη­ρί­ξουν τους ανθρώ­πους του τόπου, να στη­ρί­ξουν τις αξίες του τόπου».

.Δια­βά­στε περισ­σό­τερα στο money-tourism.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.