Συνεντεύξεις

Μαρία Καταρτζή: «Υπάρχουν επαγγελματικές προοπτικές στη Γερμανία, αρκεί να έχει κανείς όρεξη για δουλειά»

Η Μαρία Καταρτζή γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο. Σπούδασε και εργάστηκε στη Θεσσαλονίκη και στα τελευταία χρόνια ζει στη Γερμανία, αναζητώντας ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον.
Τη συνάντησα τυχαία στη Στουτγκάρδη σε γνωστό ελληνικό καφέ-μπαρ στο κέντρο της πόλης (Vo Bar) όπου εργάζεται αυτή την περίοδο και μου μίλησε για τη ζωή στη Γερμανία, τα όνειρα και τους στόχους της.
Συνιστά στους νέους που αισθάνονται ότι έχουν εξαντλήσει κάθε περιθώριο προσπαθειών επαγγελματικής αποκατάστασης και προόδου στην Ελλάδα και σκέφτονται να δοκιμάσουν την τύχη τους στη Γερμανία, να το τολμήσουν, τονίζοντας πώς «εδώ η προσπάθεια ανταμείβεται».
Ακολουθεί η συνέντευξη της Μαρίας Καταρτζή αναλυτικά:
Μαρία χαίρομαι για την τυχαία μας συνάντηση στη Στουτγκάρδη… Εξήγησέ μου, πώς πήρες την απόφαση να μετοικήσεις στη Γερμανία;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Ρόδο. Στη Γερμανία ζω τα τελευταία δύο χρόνια. Τελείωσα τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων και εργαζόμουν σε μία ιδιωτική κλινική στη Θεσσαλονίκη.
Προσπάθησα να τα καταφέρω στον εργασιακό στίβο. Δούλεψα πολύ, αλλά οι μισθολογικές απολαβές δεν ήταν αυτές που θα με βοηθούσαν να επιβιώσω και να προχωρήσω μπροστά, όσο σκληρά και αν προσπαθούσα. Γι’ αυτό και πήρα την απόφαση να μετοικήσω στη Γερμανία, να αναζητήσω κάτι καλύτερο.
• Πώς είναι η ζωή εδώ; Σκέφτεσαι να μείνεις μόνιμα, ή θες να επιστρέψεις κάποια στιγμή στην Ελλάδα;
Προσωπικά μου αρέσει ο γερμανικός τρόπος ζωής. Είναι διαφορετική η κουλτούρα της Γερμανίας. Υπάρχει οργάνωση και πάνω από όλα υπάρχουν καλές επαγγελματικές προοπτικές σε πάρα πολλούς τομείς. Ασφαλώς και μας λείπουν οι δικοί μας άνθρωποι οι οποίοι είναι πίσω στην Ελλάδα και πάντα έχουμε την ανάγκη να επιστρέψουμε να τους δούμε και να δούμε και τον τόπο μας. Δεν σκέφτομαι όμως να επιστρέψω μόνιμα στην Ελλάδα. Τουλάχιστον για την ώρα, δεν το έχω καν στο μυαλό μου. Σκέφτομαι τι μπορώ να κάνω και τι μπορώ να πετύχω εδώ που βρίσκομαι.
• Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου και οι στόχοι σου;
Θα ήθελα να κάνω ένα μεταπτυχιακό. Ξεκίνησα τη διαδικασία για την αναγνώριση του πτυχίου μου και παράλληλα συνεχίζω την εκμάθηση της Γερμανικής γλώσσας. Αυτή τη στιγμή εργάζομαι ως σερβιτόρα σε μία πολύ καλή ελληνική επιχείρηση στο κέντρο της πόλης της Στουτγκάρδης.
Γενικώς να ζεις και να εργάζεσαι στη Γερμανία δεν είναι όσο δύσκολο μπορεί να φαντάζεται κανείς. Είναι διαφορετικά τα πράγματα απ’ ό,τι μπορεί να τα παρουσιάζουν στην Ελλάδα. Το δυσκολότερο είναι που αφήνεις πίσω τους κοντινούς σου ανθρώπους.
• Επισκέπτεσαι τη Ρόδο συχνά;
Ασφαλώς επισκέπτομαι τη Ρόδο κάθε καλοκαίρι. Χαίρομαι πάντα να επιστρέφω στο νησί, να συναντώ τη μητέρα και την αδελφή μου, συγγενείς και φίλους.
• Ποια είναι η συμβουλή που θα έδινες σε ένα νέο άνθρωπο ο οποίος σκέπτεται να μεταναστεύσει στο εξωτερικό;
Θα πρότεινα να το παλέψει αρχικά στην Ελλάδα. Να το προσπαθήσει και εφόσον δεν τα καταφέρει, να έρθει στη Γερμανία να δοκιμάσει την τύχη του. Εδώ η προσπάθεια ανταμείβεται.
• Τι θα πρέπει να γνωρίζει κανείς για τη ζωή στη Γερμανία και τις δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης;
Ασφαλώς και χρειάζεται να προσαρμοστεί κανείς στους γερμανικούς κανόνες και στο γερμανικό σύστημα. Το κράτος λειτουργεί πολύ διαφορετικά. Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζει κανείς πως όταν έχει όρεξη για δουλειά, είναι εύκολο να βγάλει χρήματα στη Γερμανία, τουλάχιστον αρκετά πιο εύκολο σε σύγκριση με την Ελλάδα. Εδώ δεν δουλεύει κάποιος ο οποίος δεν θέλει να δουλέψει. Δεν έχει απολαβές κάποιος ο οποίος βαριέται να εργαστεί.
Σε γενικές γραμμές σέβονται οι εργοδότες το προσωπικό τους και τα δικαιώματα των εργαζόμενων, πράγμα το οποίο είναι σημαντικό.
Αυτό που θέλω να τονίσω, είναι ότι υπάρχουν προοπτικές εξέλιξης σε ιεραρχικό και οικονομικό επίπεδο, πράγμα που λειτουργεί ως κίνητρο για να προσπαθήσεις εντατικά να πετύχεις. Στην Ελλάδα αυτό δεν ισχύει και συνεπώς, λείπει ορισμένες φορές (αν όχι πάντα) το κίνητρο.
• Τι σου λένε οι Γερμανοί όταν μαθαίνουν ότι είσαι από τη Ρόδο; Τι σου λενε για το νησί;
Όλοι γνωρίζουν τη Ρόδο. Χαίρονται όταν τους λέω ότι είμαι από το νησί και οι περισσότεροι μου απαντάνε ότι την έχουν επισκεφθεί, μου λένε για τις παραλίες, τις ομορφιές του νησιού, τους ανθρώπους που γνώρισαν. Μοιράζονται τις εμπειρίες τους από τις διακοπές τους. Γενικώς, οι Έλληνες είναι αγαπητοί στη Γερμανία. Υπάρχουν βέβαια μεμονωμένες εξαιρέσεις. Μιλάμε όμως για πραγματικά ελάχιστες περιπτώσεις.
• Τελικά αξίζει τον κόπο να εγκατασταθεί κανείς στη Γερμανία; Ποιο είναι το συμπέρασμά σου από την εμπειρία σου μέχρι στιγμής;
Εδώ δεν θα περάσει καλά μόνο ο Έλληνας ο οποίος θέλει να φέρει μαζί του την Ελλάδα. Αυτό δυστυχώς δεν είναι εφικτό. Δεν υπάρχει εδώ η διασκέδαση, όπως τη γνωρίζουμε στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν αρκετές επιλογές, αρκεί να είσαι ευέλικτος. Διαφορετικά η προσαρμογή είναι δύσκολη.
• Τι έχεις να πεις για την ελληνική κοινότητα της Στουτγκάρδης; Πώς είναι να ανήκεις σε αυτή;
Η ελληνική κοινότητα είναι ένα μικρό χωριό, σιγά-σιγά όλοι γνωρίζονται με όλους. Σε αποδέχονται άμεσα οι Έλληνες εδώ στη Στουτγκάρδη και σε κάνουν να νιώθεις οικεία. Χαίρομαι που ανήκω σε αυτή την τόσο ζεστή κοινότητα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου