ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διπλή εισαγγελική παρέμβαση για την καταστροφική φωτιά στη Ρόδο!!!

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΦΩΤΙΑ
Μέγεθος γραμμάτων

-«Εφ’ όλης της ύλης» έρευ­να για την δια­πί­στω­ση τυχόν τε­λέ­σε­ως ποι­νι­κά κο­λά­σι­μων πρά­ξε­ων την επο­μέ­νη της κα­τα­στρο­φι­κής πυρ­κα­γιάς.

-Ανα­λυ­τι­κές οδη­γί­ες της Ει­σαγ­γε­λέ­ως προς την Πυ­ρο­σβε­στι­κή Υπη­ρε­σία Δω­δε­κα­νή­σου.

Τη διε­νέρ­γεια κα­τε­πεί­γου­σας προ­κα­ταρ­κτι­κής εξέ­τα­σης για τη δια­πί­στω­ση τυχόν ευ­θυ­νών και συ­ντρέ­χου­σας αμέ­λειας υπευ­θύ­νων σχε­τι­κά με το μέ­γε­θος της κα­τα­στρο­φής που προ­κά­λε­σε και προ­κα­λεί η ανε­ξέ­λεγ­κτη πυρ­κα­γιά που πλήτ­τει επί 7 ημέ­ρες το νησί της Ρόδου πα­ρήγ­γει­λε στον Πται­σμα­το­δί­κη Ρόδου η Ει­σαγ­γε­λέ­ας Πλημ­με­λειο­δι­κών Ρόδου.

Ταυ­τό­χρο­να δό­θη­καν οδη­γί­ες στην Πυ­ρο­σβε­στι­κή Υπη­ρε­σία για την ανά­θε­ση της έρευ­νας σχε­τι­κά με τις ευ­θύ­νες της φω­τιάς σε ανώ­τε­ρα επι­τε­λι­κά κλι­μά­κια.

Η Ει­σαγ­γε­λέ­ας κα­τέ­στη­σε εξάλ­λου σε όλους τους τό­νους σαφές ότι στην πα­ρού­σα φάση προ­έ­χει η κα­τά­σβε­ση της πυρ­κα­γιάς και ότι οι ενέρ­γειες που πα­ραγ­γέλ­θη­καν θα διε­νερ­γη­θούν με από­λυ­τη προ­τε­ραιό­τη­τα με την ολο­κλή­ρω­ση των επι­χει­ρή­σε­ων.

Ανά­λο­γη έρευ­να είχε πα­ραγ­γελ­θεί και για την ανε­ξέ­λεγ­κτη πυρ­κα­γιά που έπλη­ξε το νησί της Ρόδου τον Ιού­λιο του 2008, που έκαψε 132.000 στρέμ­μα­τα δα­σώ­δους και χορ­το­λι­βα­δι­κής έκτα­σης και είχε ερευ­νη­θεί τυχόν ευ­θύ­νη των αρ­μο­δί­ων εξαι­τί­ας κακού συ­ντο­νι­σμού, συ­νι­στά­με­νου αφε­νός μεν στην κα­θυ­στέ­ρη­ση απο­στο­λής βο­ή­θειας από την ηπει­ρω­τι­κή Ελ­λά­δα, αφε­τέ­ρου δε στην επι­λο­γή συ­ντο­νι­στών που δεν γνώ­ρι­ζαν την μορ­φο­λο­γία της πυ­ρό­πλη­κτης πε­ριο­χής.

Η Ει­σαγ­γε­λία Πλημ­με­λειο­δι­κών Ρόδου σύμ­φω­να με τις πλη­ρο­φο­ρί­ες της «δη­μο­κρα­τι­κής» αντι­λαμ­βα­νό­με­νη πλή­ρως το γε­γο­νός ότι οι επι­τε­λείς και το προ­σω­πι­κό της Πυ­ρο­σβε­στι­κής Υπη­ρε­σί­ας Ρόδου εκτε­λούν εξαι­ρε­τι­κά δύ­σκο­λο και επί­πο­νο έργο κατά τη διάρ­κεια της κα­τά­σβε­σης, κα­θι­στά σαφές, με το έγ­γρα­φό της ότι στο πλαί­σιο της προ­α­νά­κρι­σης που διε­νερ­γεί­ται, πρέ­πει να συ­νερ­γα­στούν με την Διεύ­θυν­ση Αντι­με­τώ­πι­σης Εγκλη­μά­των Εμπρη­σμού του Πυ­ρο­σβε­στι­κού Σώ­μα­τος.

Το πό­ρι­σμα της έρευ­νας αυτής, όπως ανα­φέ­ρουν οι πλη­ρο­φο­ρί­ες της «δη­μο­κρα­τι­κής», ζη­τεί­ται να υπο­βλη­θεί για τα πε­ραι­τέ­ρω προς αξιο­λό­γη­ση στην Ει­σαγ­γε­λία Πλημ­με­λειο­δι­κών Ρόδου για να εκτι­μή­σει τα αίτια που οδή­γη­σαν στην πρω­το­φα­νή πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κή κα­τα­στρο­φή στο νησί της Ρόδου.

Ζη­τεί­ται ει­δι­κό­τε­ρα να διε­ρευ­νη­θεί αν πρό­κει­ται για ορ­γα­νω­μέ­νο σχέ­διο εμπρη­σμών ή για εμπρη­σμό δά­σους από αμέ­λεια επί πα­ρα­δείγ­μα­τι, λόγω ανε­ξέ­λεγ­κτης απόρ­ρι­ψης ή καύ­σης σκου­πι­διών ή άλλης αν­θρώ­πι­νης επε­νέρ­γειας.

Οι ίδιες πλη­ρο­φο­ρί­ες ανα­φέ­ρουν ότι η προϊ­στα­μέ­νη της Ει­σαγ­γε­λί­ας Πλημ­με­λειο­δι­κών Ρόδου πα­ρήγ­γει­λε ταυ­τό­χρο­να να διε­νερ­γη­θεί και άρση απορ­ρή­του επι­κοι­νω­νιών για την δια­κρί­βω­ση των υπαι­τί­ων κα­κουρ­γη­μά­των εμπρη­σμού και την υπο­βο­λή λε­πτο­με­ρούς σχε­τι­κού αι­τή­μα­τος για να υπο­βλη­θεί αρ­μο­δί­ως στο Συμ­βού­λιο Πλημ­με­λειο­δι­κών Ρόδου.

Ταυ­τό­χρο­να η Ει­σαγ­γε­λέ­ας Πλημ­με­λειο­δι­κών Ρόδου, αφου­γκρα­ζό­με­νη τα όσα κα­ταγ­γέλ­θη­καν κυ­ρί­ως στα social media αλλά και από μέλη εθε­λο­ντι­κών ομά­δων και απλούς πο­λί­τες πα­ρήγ­γει­λε στον Πται­σμα­το­δί­κη Ρόδου να διε­νερ­γή­σει προ­κα­ταρ­κτι­κή εξέ­τα­ση για την δια­πί­στω­ση τυχόν τε­λέ­σε­ως των αδι­κη­μά­των της πα­ρα­βά­σε­ως κα­θή­κο­ντος, της πα­ρε­μπό­δι­σης απο­τρο­πής κοι­νού κιν­δύ­νου και πα­ρά­λει­ψης οφει­λό­με­νης νό­μι­μης ενέρ­γειας και της υπο­βάθ­μι­σης πε­ρι­βάλ­λο­ντος.

Στο πλαί­σιο της συ­γκε­κρι­μέ­νης προ­κα­ταρ­κτι­κής έρευ­νας θα ανα­ζη­τη­θούν αρ­μο­δί­ως οι απο­φά­σεις που ελή­φθη­σαν σε συ­νε­δριά­σεις του Συ­ντο­νι­στι­κού Ορ­γά­νου της Πο­λι­τι­κής Προ­στα­σί­ας της Πε­ρι­φε­ρεια­κής Ενό­τη­τας Ρόδου για να δια­πι­στω­θεί ποια έργα, ποια μέτρα πρό­λη­ψης και ετοι­μό­τη­τας ελή­φθη­σαν για την πρό­λη­ψη και την αντι­με­τώ­πι­ση των δα­σι­κών πυρ­κα­γιών κατά την αντι­πυ­ρι­κή πε­ρί­ο­δο 2023.

Επι­πλέ­ον θα διε­ρευ­νη­θεί αν έχει εκ­πο­νη­θεί κι αν έχει υλο­ποι­η­θεί συ­γκε­κρι­μέ­νο σχέ­διο πρό­λη­ψης ενώ εξαι­ρε­τι­κό εν­δια­φέ­ρον έχει το γε­γο­νός ότι ζη­τού­νται με την ίδια πα­ραγ­γε­λία, όπως ανα­φέ­ρουν οι πλη­ρο­φο­ρί­ες της «δη­μο­κρα­τι­κής», να εξε­τα­στεί αν έχουν χα­ρα­χθεί και αν έχουν υλο­ποι­η­θεί αντι­πυ­ρι­κές ζώνες στο νησί.

Ανα­τί­θε­ται στο πλαί­σιο της ίδιας ει­σαγγ­γε­λι­κής έρευ­νας επι­πλέ­ον στην επι­θε­ώ­ρη­ση Δα­σι­κής Πο­λι­τι­κής Αι­γαί­ου και την Δ/νση Δασών Ρόδου η διε­νέρ­γεια ανά­λο­γης έρευ­νας που αφορά στην χά­ρα­ξη και υλο­ποί­η­ση έργου αντι­πυ­ρι­κών ζωνών για την πρό­λη­ψη πυρ­κα­γιών την αντι­πυ­ρι­κή πε­ρί­ο­δο του 2023.

Επι­πλέ­ον ο Πται­σμα­το­δί­κης Ρόδου κα­λεί­ται να ζη­τή­σει και να προ­κα­λέ­σει ανά­λο­γη έρευ­να των Επι­θε­ω­ρη­τών Πε­ρι­βάλ­λο­ντος για το μέ­γε­θος και τα αίτια της πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κής κα­τα­στρο­φής όπως και έκ­θε­ση της Πυ­ρο­σβε­στι­κής Υπη­ρε­σί­ας Ρόδου και της Διεύ­θυν­σης Αντι­με­τώ­πι­σης Εγκλη­μά­των Εμπρη­σμού του Πυ­ρο­σβε­στι­κού Σώ­μα­τος για τα αίτια και το μέ­γε­θος της κα­τα­στρο­φής.

Η Ει­σαγ­γε­λέ­ας Πλημ­με­λειο­δι­κών Ρόδου ανα­θέ­τει με την ίδια πα­ραγ­γε­λία τη διε­νέρ­γεια αυ­το­τε­λούς σχε­τι­κής έρευ­νας και στους επι­θε­ω­ρη­τές της Εθνι­κής Αρχής Δια­φά­νειας, οι οποί­οι κα­λού­νται να ερευ­νή­σουν ομοί­ως τα αίτια και τους υπαι­τί­ους της μη έγκαι­ρης κα­τά­σβε­σης της δα­σι­κής πυρ­κα­γιάς, την τυχόν έλ­λει­ψη σχε­δια­σμού, συ­ντο­νι­σμού και ετοι­μό­τη­τας των αρ­μό­διων φο­ρέ­ων και την έλ­λει­ψη αντι­πυ­ρι­κών ζωνών και επαρ­κών μέσων κα­τα­στο­λής της πυρ­κα­γιάς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Εvlogia Xenofontos  /  26.07.2023 14:54

    41 πήρε άρα όλα καλά

  • Σάββας  /  25.07.2023 12:01

    Ουδείς ένοχος, ως συνήθως!
    Ο μόνος ένοχος είναι, το κράτος, αυτό που ψηφίζει ο λαός, και πάντα ξεπλένεται από τα εγκλήματα του… ..

  • Ο πολίτης  /  25.07.2023 11:06

    Χα χα χα
    Εδω πιάνουν τους χασισέμπορους και τους αφήνουν ελέυθερους
    Ξύπνησαν μετά απο μια βδομάδα

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.