Συνεντεύξεις

Θ. Bυρίνης: «Η Ρόδος αποτελεί σήμερα έναν από τους πιο δημοφιλείς και ασφαλείς προορισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο»

«Η Ρόδος αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς και ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Ρόδου, κ. Αθανάσιος Βυρίνης, ο οποίος μιλάει για τις στοχευμένες πρωτοβουλίες της αντιδημαρχίας του, τους βασικούς πυλώνες του τουρισμού και για τα μηνύματα που είναι ενθαρρυντικά καθώς εξελίσσεται η τουριστική σεζόν.
Η δημοτική αρχή στοχεύει στην περαιτέρω βελτίωση και εκσυγχρονισμό της «τοποθέτησης» του προορισμού «Ρόδος» στον παγκόσμιο διαδικτυακό χάρτη, όπως αναφέρει και εκφράζει την ανησυχία του για τη συνολική επιδημιολογική εικόνα της Ρόδου, και την αυξητική πορεία των κρουσμάτων το τελευταίο χρονικό διάστημα…
• Κύριε Βυρίνη, αναλάβατε ένα νευραλγικό τομέα στον Δήμο Ρόδου και θα ήθελα να ξεκινήσουμε από τις προτεραιότητες που έχετε θέσει στην αντιδημαρχία αυτή την περίοδο.
Σήμερα η Ρόδος αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς και ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι το νησί του Αιγαίου που έχει συνδέσει, ίσως περισσότερο από κάθε άλλο, το όνομά του με τον τουρισμό. Έχει εδραιωθεί στη συνείδηση όλων των επισκεπτών της, ως μοναδικός προορισμός ο οποίος καλύπτει όλες τις απαιτήσεις, ενός ασφαλούς τόπου διακοπών που σου προσφέρει ό,τι επιθυμήσεις.
Οι στοχευμένες πρωτοβουλίες και ενέργειες της δημοτικής αρχής στρέφονται προς την κατεύθυνση της επανεκκίνησης και αναβάθμισης του τουρισμού και δη του ποιοτικού τουρισμού στη Ρόδο, μέσω της προβολής και προώθησης του νησιού με βάση τα καινούργια δεδομένα και την ανάδειξη του συγκριτικού πλεονεκτήματος του τουριστικού προϊόντος της Ρόδου.
Τουρισμός για μένα σημαίνει πάνω απ’ όλα φιλοξενία που πρέπει να διέπεται από αρχές και να εστιάζεται στην ευγένεια, τη σωστή συμπεριφορά και ύφος, την άρτια γνώση του αντικειμένου, όλα αυτά συνηγορούν σε μια πρώτη καλή εντύπωση των φιλοξενουμένων από το ανθρώπινο δυναμικό του τόπου. Και η Ρόδος φημίζεται για την φιλοξενία της.
Ο τουρισμός έχει βασικούς πυλώνες την Παιδεία, τον Πολιτισμό, την Παράδοση, την Ποιότητα, το Περιβάλλον, το Πράσινο, την Πολιτική.
Ως Δήμος Ρόδου και ως Διεύθυνση Τουρισμού θέλουμε να αναδείξουμε την πολυδιάστατη αξία του τουριστικού μας προϊόντος μέσα από εναλλακτικές δραστηριότητες, και τις εμπειρίες που προσφέρει στον τουρίστα η Ρόδος.
Στόχος μας είναι να δώσουμε έμφαση και να προβάλλουμε τις απεριόριστες δυνατότητες που έχει η Ρόδος σε όλες τις δυναμικά αναπτυσσόμενες μορφές τουρισμού, που αφορούν κυρίως στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, στο πλαίσιο πάντα της τουριστικής πολιτικής του Δήμου Ρόδου προς την κατεύθυνση της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου στο νησί, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες δυνατότητες και ικανοποιώντας συγχρόνως τις νέες ανάγκες. Η Ρόδος εξάλλου είναι ένας τόπος που εκτός όλων των άλλων, περιλαμβάνει π.χ μοναδικά μονοπάτια σε δάση, δίπλα σε πηγές ή κοντά σε θάλασσα. Είναι επίσης ιδανικός ποδηλατικός προορισμός για επαγγελματικές αθλητικές ομάδες, ποδηλατικά κλαμπ και λάτρεις του ποδηλάτου.
Είναι θετικά τα μηνύματα που λαμβάνει η Ρόδος ως τουριστικός προορισμός για το επόμενο διάστημα; Τι μπορούμε να περιμένουμε;
Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την θετική πορεία της τουριστικής περιόδου στη Ρόδο το 2021 παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας covid 19 αλλά και της πρόσφατης ένταξης της Ρόδου στην πορτοκαλί ζώνη επικινδυνότητας εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Παρ΄ όλα αυτά οι τουριστικές ροές στη Ρόδο κινούνται ανοδικά με το νησί να αποτελεί από τις πρώτες επιλογές για θερινές διακοπές των Ευρωπαίων κατά κύριο λόγο, Γερμανών, Πολωνών, Γάλλων, Τσέχων αλλά και Ισραηλινών, Αμερικανών και Ρώσων. Αξίζει δε στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι στην πρώτη θέση των αφίξεων στο νησί μέχρι τώρα, βρίσκονται οι Γερμανοί και ακολουθούν οι Πολωνοί, που αποτελούν και την ευχάριστη έκπληξη της φετινής σεζόν.
Βέβαια η σειρά των θέσεων ενδεχομένως και να αλλάξει από το γεγονός ότι άνοιξε πλέον και η βρετανική αγορά, καθώς η Βρετανία είναι ένα κράτος που έχει παράδοση στη Ρόδο που μαζί με την Κω συγκαταλέγονται στους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς για τους Βρετανούς.
Ενθαρρυντικά είναι και τα τελευταία επίσημα στοιχεία από το αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου σύμφωνα με τα οποία στο τριήμερο από Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021 μέχρι και Κυριακή 25 Ιουλίου 2021, θα έχουμε καθημερινά 100 πτήσεις, ενώ η πληρότητα των αεροπλάνων αγγίζει το 90%.
Καταλαβαίνετε ότι και μετά από έναν καλό Ιούνιο όπου σύμφωνα και πάλι με επίσημα στοιχεία ήλθαν στη Ρόδο περισσότεροι από 120.000 τουρίστες, τα μηνύματα για την ανάκαμψη του τουρισμού στο νησί από εδώ και πέρα είναι όχι απλώς θετικά αλλά και ελπιδοφόρα για ακόμα καλύτερες ημέρες.
• Σας ανησυχεί το γεγονός πως αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού στο νησί κι από την άλλη πλευρά, υπάρχει φόβος να ενταχθούμε σε άλλη ζώνη, π.χ. στο κόκκινο;
Μας ανησυχεί ιδιαιτέρως η συνολική επιδημιολογική εικόνα της Ρόδου, η αυξητική πορεία των κρουσμάτων το τελευταίο χρονικό διάστημα και η ένταξη του νησιού όπως είπαμε και πριν στην πορτοκαλί ζώνη. Αν δε αυτό συνεχιστεί τότε φυσικά και φοβόμαστε το ενδεχόμενο να χαρακτηριστούμε και σε άλλη ζώνη και να μας επιβληθούν μέτρα όπως η υποχρεωτική καραντίνα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Περισσότερο όμως με ανησυχεί και με φοβίζει η αδιαφορία μερίδας του κόσμου της Ρόδου και γενικότερα της χώρας, να εμβολιασθεί.
Πριν λίγες ημέρες επισκέφθηκα το mega εμβολιαστικό κέντρο και διαπίστωσα από τα στοιχεία ότι έχει εμβολιαστεί μόνον το 55% του πληθυσμού. Πρέπει να ενταθούν οι εμβολιαστικοί ρυθμοί στη Ρόδο ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες για όλους καταστάσεις στο νησί. Προτρέπω λοιπόν για άλλη μία φορά τον κόσμο να εμβολιαστεί.
Ποια είναι τα σχέδια για την προβολή και διαφήμιση του νησιού μας σε συνεργασία και με άλλους φορείς, όπως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου;
Ως δημοτική αρχή στοχεύουμε στην περαιτέρω βελτίωση και εκσυγχρονισμό της «τοποθέτησης» του προορισμού «Ρόδος» στον παγκόσμιο διαδικτυακό χάρτη. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην τεχνολογία.
Σύντομα ολοκληρώνεται η αναβάθμιση του τουριστικού site του Δήμου μας με νέα κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο.
Αξιοποιούμε όλα τα μέσα και τα εργαλεία της τεχνολογίας. Ήδη, όπως γνωρίζετε, έχει ξεκινήσει ένα χρόνο τώρα έρευνα και προβολή του νησιού στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης μέσω καινοτόμων ψηφιακών δράσεων, με την βιωματική εμπειρία (experiences) των επισκεπτών στο νησί να αποτελεί έναν από τους βασικούς επικοινωνιακούς στόχους πουαναμένουμε να αποδώσει καρπούς το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Και συνεχίζουμε την επίτευξη των στόχων μας πάντοτε σε αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς, όπως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και επαγγελματικούς φορείς στον τομέα του τουρισμού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Dim    29.07.2021 11:41

    Με 70 κρουσματα την ημερα δεν τον λες και ασφαλη προορισμό

Σχολιασμός άρθρου