Με εντολή του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, μετά τα γεγονότα της Αθήνας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου βρίσκεται από χθες σε γενική επιφυλακή, παρόλο που ο δείκτης επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών στο νησί είναι χαμηλός. Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται επίσης η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και όλες οι εθελοντικές ομάδες.
«Βρισκόμαστε σε κατάσταση γενικής επιφυλακής μετά την εντολή του Αρχηγείου μας. Επανδρώσαμε όλα τα διαθέσιμά μας οχήματα με κόσμο, έχουμε επανδρώσει τα παρατηρητήρια και πραγματοποιούμε συνεχείς περιπολίες σε όλο το φάσμα του νησιού επί 24ωρης βάσεως. Η Γενική Επιφυλακή θα ισχύει μέχρι να λάβουμε νεότερη εντολή από το Αρχηγείο», δήλωσε στη «δημοκρατική» ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, Ιωάννης Τσιτσικάς.
Η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ πραγματοποιεί επίσης περιπολίες με τα οχήματά της ενώ από σήμερα θα επανδρώσει τα πυροφυλάκιά της. Σημειώνεται ότι η προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Ρόδου έχει υπογραφεί πρόσφατα και η δομή με τα 54 άτομα που απασχολεί, θα προσφέρει για πέντε μήνες συνολικά τις υπηρεσίες της. «Συνεπικουρώντας το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ βρίσκεται αυτές τις ημέρες σε αυξημένη επιφυλακή μετά τις εντολές που έχουν δοθεί. Θα βρισκόμαστε πάντα όπου υπάρχει ανάγκη», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, κ. Αγαπητός Πάλλας.
Επί ποδός βρίσκεται και το τμήμα πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που συντονίζει και τις εθελοντικές ομάδες οι οποίες είναι πάντα πρόθυμες να ενισχύσουν το έργο της δασοπροστασίας στο νησί. «Υπάρχει ένας καλός συντονισμός όλων των δυνάμεων στο νησί. Η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ αλλά και οι εθελοντικές ομάδες είναι σε επιφυλακή», δήλωσε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος πολιτικής προστασίας, κ. Χρήστος Ευστρατίου.
Στο παρελθόν η Ρόδος έχει ζήσει μεγάλες πυρκαγιές οι οποίες κατέστρεψαν μεγάλο μέρος του δασικού πλούτου της, θέτοντας το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Στις 22 Ιουλίου 2008, λίγο μετά τις 11 το πρωί δόθηκε σήμα για πυρκαγιά στο χωριό του Αγίου Ισιδώρου του Δήμου Αταβύρου της Ρόδου. Ως αιτία της πυρκαγιάς αναφέρθηκε η προσπάθεια κατοίκου του χωριού να κάψει ξηρά χόρτα και κλαδιά στο χωράφι του με θερμοκρασία περιβάλλοντος 36 βαθμούς Κελσίου και ένταση ανέμων 6 Μποφόρ. Το αποτέλεσμα ήταν να καούν τουλάχιστον 110.000 στρέμματα γης. Επίσης, στις 19 Ιουνίου του 2016 μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή της Απολακκιάς κατέστρεψε δασική έκταση 25.000 στρεμμάτων και κινητοποίησε μεγάλες δυνάμεις δασοπυρόσβεσης.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ