Ειδήσεις

M. Σαρρής: «Στοχοποιούν» τα καταστήματα εστίασης στις τουριστικές περιοχές

Για ξεκάθαρη στοχοποίηση των καταστημάτων εστίασης στις τουριστικές περιοχές, και ειδικότερα στα νησιά, από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών κάνει λόγο κ. Μιχάλης Σαρρής που διατηρεί εστιατόριο, στην Παλιά Πόλη.
Μετά τις νέες ανακοινώσεις για ακόμα ένα σαφάρι των ελεγκτικών μηχανισμών στα νησιά για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ο κ. Μ. Σαρρής ξεσπά έναντι όσων εκ προοιμίου χαρακτηρίζουν ως κλέφτες τους εστιάτορες και με μαθηματικές πράξεις, προσπαθεί να αποδείξει το αυτονόητο… Ότι δηλαδή, οι επιχειρήσεις δεν βγαίνουν!
«Στη Ρόδο όπως και σε άλλες τουριστικές περιοχές γίνεται συστηματική στοχοποίηση. Κι επειδή έχω άμεση γνώση θέλω να επισημάνω κάποια πράγματα, ώστε η ρετσινιά του κλέφτη του δημοσίου χρήματος να στιγματίσει τις πλάτες αυτών που πρέπει κι όχι των εστιατόρων. Να σας επισημάνω ότι δεν υπάρχει εστιάτορας με εξοχική βίλα, με καταθέσεις, με συμμετοχή σε οφ σορ εταιρεία, με συμμετοχή στις λίστες Λαγκαρντ η Μπόργιανς! Αν δεν ξέρατε (που είμαι σίγουρος ότι ξέρετε) θα παρακαλούσα τους υπεύθυνους να επιφορτιστούν με το καθήκον προς την πατρίδα, της ανεύρεσης των κεφαλαίων της φοροδιαφυγής-φοροαποφυγής των αμαρτωλών εστιατόρων που… είναι αλήθεια και είναι τόσο τεράστια ώστε να αποτελούν πρώτη και βασική είδηση στα κανάλια αλλά και ιδιαίτερη ενασχόληση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και Οικονομίας. Έχουμε πρόβλημα και μάλιστα διαχρονικό. ‘Η εμείς δεν ξέρουμε την δουλειά μας και το “επιχειρείν” ή κάποιοι καλύπτονται πολιτικά πίσω απο εγκλήματα που διαπράττονται ελλείψει γνώσεων και πρακτικών της αγοράς! Γιατί οι περισσότεροι πολιτικοί κρύβονται πίσω απο ένα πτυχίο που “νομίζουν” ότι είναι διαβατήριο στο “αποφασίζειν” και προχωρούν αβίαστα στο “κολάζειν”. Κι ερωτώ με την σειρά μου εγώ… ποιος υπουργός απο όλους που εμπλέκονται στην δημιουργία, στην λειτουργία και στον έλεγχο των εστιατορίων συνεννοήθηκε με τον συνάδελφό του ώστε η κοινή απόφασή τους, να διαγράψει το κόστος λειτουργίας, ώστε άφοβα μετά να ζητήσουν φόρους και τέλη;», λέει ο κ. Μ. Σαρρής.
Περαιτέρω, με απλά μαθηματικά, προσπαθεί να αποδείξει ότι η αυξημένη φορολογία και το λειτουργικό κόστος, όχι μόνο δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων εστίασης αλλά συρρικνώνουν σημαντικά το εισόδημα, το οποίο δεν επαρκεί ούτε καν για να καλυφθούν τα βασικά έξοδα: «Σας παραθέτω μερικά θεσμοθετημένα μεγέθη για να κατανοήσετε το τι συμβαίνει στον οικονομικό ορίζοντά μας! Για να τιμολογήσουμε ένα κυρίως πιάτο που αποτελεί και το 80% του τζίρου ενός κανονικού εστιατορίου, κοστολογούμε το περιεχόμενο μιας μερίδας! Πολλαπλασιάζουμε επί τρία και προσθέτουμε τον ΦΠΑ! Αν λοιπόν, για παράδειγμα, τα 250 γρ μιας χοιρινής μπριζόλας κοστίζουν δυο ευρώ συν το γαρνίρισμα ένα ευρώ, ήτοι σύνολο τρία ευρώ τότε εμείς θα πουλήσουμε 3 Χ 3 = 9 ευρώ! Συν ΦΠΑ 24% ήτοι συν 2,16 τελική τιμή πώλησης 11,16 ευρώ!! Ας αρχίσουμε τώρα όμως τις υφαιρέσεις για να δούμε πού μας έχουν οδηγήσει οι αποφάσεις των ανίδεων και οι αποδέκτες τους, απο τους άλλους ανίδεους της ομοσπονδίας μας!! Εννέα ευρώ επί 13% η νόμιμη αποζημίωση του προσωπικού σέρβις, 12% η αποζημίωση του μισθωτού προσωπικού, 33,3% το κόστος της Α’ ύλης! 8% το ΙΚΑ! Φαγητό προσωπικού 0,2%! Προβολές, καταχωρίσεις, διαφημίσεις, κεράσματα 1%! Φθορές ευαλοίωτων προϊόντων 3%! Φθορές, συντηρήσεις, αντικαταστάσεις σκευών, συσκευών, κτηρίων 3%! Ενοίκια & τέλη κοινοχρήστων χώρων 5%! Υγραέρια, ΔΕΗ και κάρβουνα 0,6%! Αποζημιώσεις των εκ του νόμου υποστηρικτών λειτουργίας (Υγειονόμος, μηχανολόγος ασφαλείας, λογιστής, γιατρός της επιχείρησης, συντηρητής κ.α.) 2%! Περιποίηση περιβάλλοντος χώρου 1,5%! Έξοδα κουβέρ, χαρτικά, απορρυπαντικά, λάδι, ξύδι αλάτι, πιπέρι κλπ 0,4%! Νερό 0,6%! Τηλέφωνα (απαραίτητη λειτουργία για κάρτες) 0,1%! Κρατήσεις καρτών (το 1/3 του τζίρου) ΑΕΠΙ ΑΠΟΛΛΩΝ και λοιπών τσιμπουριών μιας επισιτιστικής επιχείρησης 0,2% κι άλλα, που ίσως αυτή την στιγμή δεν θυμάμαι, διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας! Ας μην ξεχνάμε ότι προσπαθούμε να διατηρούμε τις τιμές μας σε ανεκτά επίπεδα για το πορτοφόλι του πελάτη, πράγμα δύσκολο αν όχι αδύνατον αφού κάθε μέρα δραστηριοποιούνται άσχετοι με το επάγγελμά μας, που αφαιρούν εισόδημα απο τα καταστήματά μας για να έλθουν σαν ανίδεοι σε αδιέξοδο, μετά απο λίγο διάστημα έχοντας κάνει όμως ανεπανόρθωτη ζημιά και στους ειδήμονες!! Μένει, απο όσα σας εξέθεσα, ένα 15% μικτό για να εξαχθούν φόροι και για να ταΐσει την οικογένειά του ο εστιάτορας!! Αν ο τζίρος είναι όπως ο μέσος όρος στα 500.000 ευρώ, τότε κάμετε εσείς μόνοι τα δικαιώματα φόρων του κράτους, κρατήστε τα δικαιώματα της ασφαλείας (ΟΑΕΕ) και όχι μόνον, να προσπαθήσετε να κάνετε οικογένεια με δεύτερο παιδί, αλλά να στείλετε και για αυγάτισμα των καταθέσεων στην UBS!! Όταν με το καλό στο απώτερο μέλλον εξασφαλίσει η Ελλάδα κυβέρνηση που θα ξέρει η αριστερά της τι ποιεί η δεξιά της, τότε ας μας κυνηγήσουν εμάς τους εστιάτορες!! Μόνον μια απορία θέλω να μου λύσετε! Πώς ειναι δυνατόν όλοι ανεξαιρέτως να εντοπίζουν την φοροδιαφυγή στα εστιατόρια των τουριστικών περιοχών και να μην μπορούν να την ελέγξουν πάρα πολλά χρόνια τώρα;», επισημαίνει ο κ. Σαρρής.
Περαιτέρω, όπως λέει, πέρυσι -σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου – το προσδόκιμο κατά κεφαλήν έξοδο του κάθε τουρίστα ανερχόταν στα 10€ την ίδια ώρα που το κόστος λειτουργίας μιας επισιτιστικής μονάδας έχει φτάσει στο 110%! «Δηλαδή, ήταν σχεδόν δύσκολο να πουλήσεις ένα γεύμα στα 10€. Με την αύξηση του Φ.Π.Α. αυτό το 10€ έγινε 12,40! Τι σε κάνει να πιστεύεις πως μπορώ να πουλήσω ώστε να αποδώσω κι αυτό που πρέπει; Γνωρίζετε πως το πραγματικό κόστος λειτουργίας μιας ολοκληρωμένης επισιτιστικής μονάδας έχει πάει στο 110%, άνευ κέρδους; Εαν το γνωρίζουν κάποιοι, είναι μπαγάσες αφού εις γνώση τους λαμβάνει χώρα όποια εισφοροδιαφυγή, φοροαποφυγή κτλ κτλ. Εαν δεν το γνωρίζουν, μπροστά στην λύσσα τους να παρουσιάσουν έσοδα στους θεσμούς, τότε για ακόμη μια φορά, οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι», καταλήγει ο κ. Μ. Σαρρής.
Να σημειωθεί ότι τα 1050 εστιατόρια που λειτουργούσαν στη Ρόδο έχουν απομείνει περίπου 700, ενώ κάποια έχουν μετατραπεί σε ταχυφαγεία και σε σνακ μπαρ, στην προσπάθεια των ιδιοκτητών τους να μειώσουν τα εργατικά-λειτουργικά κόστη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου