Τοπικές Ειδήσεις

Επιβάλλεται η δημιουργία ακτινοθεραπευτικού τμήματος στη Pόδο – Eγκλωβισμένοι δεκάδες ογκολογικοί ασθενείς!

Ενα τεράστιο κύμα στήριξης της προσπάθειας για τη δημιουργία ακτινοθεραπευτικού τμήματος στο νοσοκομείο της Ρόδου, ξεκίνησε μετά τη συνέντευξη στη «δημοκρατική» του καρκινοπαθούς κ. Μόσχου Τριπολίτη, ο οποίος -όπως και κάθε άλλος ογκολογικός ασθενής- για να υποβληθεί σε ακτινοβολίες πρέπει να φύγει από τη Ρόδο.
Η παρουσίαση της ωμής πραγματικότητας από τον κ. Μόσχο Τριπολίτη, παρακίνησε αρκετό κόσμο από όλα τα Δωδεκάνησα να στηρίξουν την προσπάθεια για τη δημιουργία και λειτουργία ακτινοθεραπευτικού στη Ρόδο και έφερε στην επιφάνεια ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα! Δεκάδες ογκολογικοί ασθενείς αυτή την περίοδο παραμένουν εγκλωβισμένοι στα Δωδεκάνησα και δεν μπορούν να μεταβούν σε μεγάλα νοσοκομεία για τις ακτινοβολίες τους, επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια φιλοξενίας!
Λόγω των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες, οι περιορισμένες θέσεις στους ξενώνες και τα δωρεάν δωμάτια που παρέχονται από δωρεές για τις περιπτώσεις για αυτές έχουν καλυφθεί με αποτέλεσμα να καθυστερεί η θεραπεία ασθενών που δεν έχουν πού να διαμείνουν!
Αυτή η ανάγκη, έρχεται προσθετικά σε όλα τα δεινά που δημιουργεί η έλλειψη ακτινοθεραπευτικού τμήματος στο νοσοκομείο της Ρόδου που θα καλύπτει τις ανάγκες όλης της Δωδεκανήσου.
«Η συνέντευξη του αγαπητού μέλους μας Μόσχου Τριπολίτη, στην έγκριτη εφημερίδα σας ανέδειξε την πραγματική διάσταση του προβλήματος. Από την ημέρα της δημοσίευσης μέχρι σήμερα έχω δεχθεί δεκάδες τηλεφωνήματα ασθενών και συγγενών τους, από τη Ρόδο και όλα τα Δωδεκάνησα που δηλώνουν συμπαραστάτες σε αυτό τον τιτάνιο αγώνα που δίνουμε. Πλέον και έγκριτοι επιστήμονες ιατροί, τεκμηριώνουν την ανάγκη ίδρυσης και λειτουργίας του ακτινοθεραπευτικού τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου και σας διαβεβαιώνω ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε μέχρι να επιτύχουμε το στόχο μας. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως την εφημερίδα σας, που αποτελεί πλέον σύμμαχό μας στην προσπάθεια ανάδειξης όχι μόνο της ανάγκης δημιουργίας του ακτινοθεραπευτικού αλλά και όλων των θεμάτων που απασχολούν τον Σύλλογο», δηλώνει στη «δ» η κ. Μαρία Κρητικού.
Όπως αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου κ. Μαρία Κρητικού, είναι ιδιαιτέρως σημαντική η στήριξη σε αυτή την προσπάθεια τόσο του επεμβατικού ακτινολόγου κ. Μ.Γεωργανά, ο οποίος μάλιστα ως επικεφαλής επιστημονικής ομάδας στο Νοσοκομείο της Ρόδου εκτέλεσε με επιτυχία την πρωτοποριακή επέμβαση διαδερμικής κρυοκατάλυσης οστικής επώδυνης μεταστατικής εστίας σε ογκολογικό ασθενή την πρώτη που έγινε σε περιφερειακό νοσοκομείο της χώρας (!) όσο και του ιατρού παθολόγου ογκολόγου Δρ Γεώργιου Παπαδόπουλου.
Σύμφωνα με την κ. Μαρία Κρητικού, με αφορμή τη συνέντευξη του κ. Μόσχου Τριπολίτη, ο επεμβατικός ακτινολόγος κ. Μάριος Γεωργανάς τοποθετήθηκε δημοσίως αναφέροντας πως «σε πείσμα των καιρών το Ακτινοθεραπευτικό θα γίνει στην Ρόδο, χρειάζεται πίεση συνεχής στην κεντρική εξουσία», ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η σχετική ανάρτηση του Δρ Γεώργιου Παπαδόπουλου, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το ακτινοθεραπευτικό της Ρόδου επιτέλους πρέπει να ξεκινήσει σαν έργο. Μαθαίνω ότι γίνονται ενέργειες για ανέγερση κτηρίου και κόλλησε σε υπέρβαση οικοδομική. Μα δεν υπάρχουν υπόγεια εντός του Νοσοκομείου για να θωρακισθούν οι τοίχοι; Η ακτινοθεραπεία στην Ρόδο δεν είναι μόνο για τους πολίτες της νήσου αλλά και για όλα τα Δωδεκάνησα. Επιπλέον στις οικονομοτεχνικές μελέτες αυτών που προτάσσουν τα νούμερα από την υγεία, ας προσθέσουν και το κίνητρο του ιατρικού τουρισμού. Να έρχονται ασθενείς για ακτινοθεραπεία από την Ευρώπη αλλά και από όλον τον κόσμο. Να έχει η Ρόδος επισκέπτες όλο τον χρόνο. Τέλος να τονισθεί ότι η λειτουργία ακτινοθεραπευτικού τμήματος δεν απαιτεί παράλληλη ανάπτυξη άλλων τμημάτων και κλινικών που να καθιστά το εγχείρημα δύσκολο. Μακάρι οι ιθύνοντες να αντιληφθούν την αναγκαιότητα και να ξεκινήσει η εγκατάσταση ακτινοθεραπείας που στην καλύτερη περίπτωση χρειάζεται μια διετία».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου