Ειδήσεις

Ο καύσωνας μας κάνει κακοδιάθετους κι αδιάφορους, αυξάνονται τα περιστατικά βίας

Μετά από ένα προσωρινό διάλλειμα η ζέστη επέστρεψε και μιας και είναι επισήμως καλοκαίρι, καλό είναι να μάθουμε πώς επηρεάζει η άνοδος της θερμοκρασίας τη συμπεριφορά μας.

Επιστημονική μελέτη έδειξε, λοιπόν, ότι όταν κάνει πολύ ζέστη κουραζόμαστε, γινόμαστε νευρικοί και ευερέθιστοι και, γενικά, δεν έχουμε όρεξη για πολλά – πολλά. Όχι ότι δεν το είχαμε διαπιστώσει, αλλά τώρα τεκμηριώθηκε κι επιστημονικά.

Ο καύσωνας και γενικά οι υψηλές θερμοκρασίες της εποχής μας κάνουν πιο ακοινώνητους και λιγότερο ευαίσθητους στις ανάγκες των γύρω μας. Αυτό φάνηκε σε έρευνα, που έγινε σε τρία στάδια, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Journal of Social Psychology.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Liuba Belkin από το Πανεπιστήμιο Lehigh και Maryam Kouchaki από το Πανεπιστήμιο Northwestern θέλησαν να εξετάσουν τους διάφορους μηχανισμούς που επηρεάζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά, όταν οι συνθήκες στο περιβάλλον γίνονται αντίξοες.

Μελέτησαν, λοιπόν, τη συμπεριφορά των εργαζομένων σε μία ρωσική αλυσίδα καταστημάτων, στην οποία συνηθίζεται να καταγράφεται η μέση θερμοκρασία. Όπως έδειξαν τα στοιχεία, οι εργαζόμενοι στα καταστήματα με την υψηλότερη μέση θερμοκρασία είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να μην εξυπηρετούν ικανοποιητικά τους πελάτες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι έδειχναν απροθυμία να τους βοηθήσουν, να ακούσουν προσεκτικά τι ζητούσαν και να τους κάνουν προτάσεις για ενδεχόμενες αγορές.

Στη δεύτερη φάση της έρευνας οι ερευνητές ζήτησαν από εθελοντές που πληρώθηκαν, να θυμηθούν πώς είχαν περάσει μια εποχή που έκανε πάρα πολλή ζέστη, η οποία τους έχει μείνει αξέχαστη, έτσι αφόρητη που ήταν. Λίγη ώρα αργότερα τους ζήτησαν να βοηθήσουν χωρίς να πληρωθούν σε μια μελέτη “που επρόκειτο να γίνει”.

Από τους εθελοντές που είχαν θυμηθεί τον καύσωνα που τους είχε στιγματίσει, μόνο το 34% δέχθηκε να βοηθήσει δωρεάν στη νέα μελέτη, ενώ απ’ όσους δεν είχαν μπει σε αυτή τη διαδικασία, προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει το 74%.

Στο στάδιο τρία της έρευνας, οι ερευνητές ζήτησαν από ομάδα εθελοντών να καθίσει σε ένα πολύ ζεστό δωμάτιο και να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο – κάτι που κλήθηκαν να κάνουν και οι εθελοντές μιας άλλης ομάδας, οι οποίοι, όμως, κάθονταν σε δροσερό δωμάτιο. Το 64% των εθελοντών που “έλιωσε” απάντησε στις ερωτήσεις, έναντι 95% όσων κάθησαν στο δωμάτιο που είχε δροσιά.

Να σημειωθεί ότι κάθε καλοκαίρι αυξάνονται τα περιστατικά βίας. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι αρνητικές συμπεριφορές του καλοκαιριού οφείλονται στην εξάντληση και στην αφυδάτωση, η οποία αφορά σε όλα τα όργανα και στους ιστούς του οργανισμού.

newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου