Τοπικές Ειδήσεις

«Φυσάει» άνεμος ανανέωσης και αναγέννησης στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Την πλήρη ικανοποίησή του εξέφρασε χτες, με δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους ο κ. Νικηφόρος Παπανικόλας μετά την λήξη των εργασιών του πρόσφατου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Θυμίζουμε ότι ο κ. Παπανικόλας ήρθε πρώτος σε σταυρούς στις εσωκομματικές εκλογές για ανάδειξη νέας Νομαρχιακής Επιτροπής Νότιας Δωδεκανήσου.
«Το περασμένο Σαββατοκύριακο, είχαμε το 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής το οποίο διεξήχθη μέσα σε πολύ έντονα φορτισμένο συναισθηματικά, κλίμα. Ήταν το πρώτο που έγινε χωρίς την αλησμόνητη πρόεδρό μας Φώφη Γεννηματά για την οποία έγινε ειδικό αφιέρωμα. Πέραν τούτου, συμμετείχαν 4.500 πολίτες και σύνεδροι οι οποίοι ήρθαν στην Αθήνα με δικά τους έξοδα θέλοντας να γίνουν μέρος της προσπάθειας της αναγέννησης της παράταξης. Υπήρχε ένας άνεμος ανανέωσης και αναγέννησης που σηματοδοτήθηκε αρχικά, από το πράσινο φόντο και τον ήλιο (το σύμβολο και τα χρώματά μας που είχαμε πάρα πολύ καιρό να τα δούμε σε συνεδριακό χώρο) αλλά και από την παρουσία όλων των πρώην προέδρων του Κινήματος κ.κ. Γ. Παπανδρέου, Κ. Σημίτη, Ευάγ. Βενιζέλου οι οποίοι, έχουν αγκαλιάσει την νέα προσπάθεια υπό τον πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη και μπορούμε να πούμε ότι βαδίζουμε ενωμένοι στον αγώνα για την αναγέννηση της παράταξης που σκοπό έχει να ξαναγίνουμε μια κυρίαρχη πολιτική δύναμη και να αναλάβουμε την εξουσία», είπε ο κ. Παπανικόλας.
Σε ερώτηση ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για την συγκρότηση της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής Νότιας Δωδεκανήσου, δήλωσε: «Αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου και αναδείχθηκε η νέα Κεντρική Επιτροπή –όπου εκλέχθηκαν και τρεις Δωδεκανήσιοι οι κ.κ. Π. Μπουλιέρης, Βάιος Καλοπήτας και Γ. Πόκκιας) αναμένουμε τις οδηγίες προς τα όργανα προκειμένου να συγκροτηθούν σε σώμα και να εκλέξουν τον γραμματέα και τον αναπληρωτή γραμματέα. Από εκεί και πέρα ξεκινάει ο αγώνας προς τις κάλπες!
Οι πολιτικές εξελίξεις, δεν μας αφήνουν να εφησυχάζουμε. Πρέπει να είμαστε σε συνεχή ετοιμότητα. Έχουμε σαν ορόσημο τον Ιούλιο του 2023 οπότε λήγει η τετραετία της παρούσας κυβέρνησης. Ωστόσο, επειδή οι εξελίξεις -τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο- τρέχουν, θα πρέπει να είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να κατέβουμε με αξιώσεις στις εκλογές. Κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε, αφενός έτοιμα τα ψηφοδέλτιά μας και αφετέρου να έχουμε μια συγκροτημένη πρόταση διακυβέρνησης της χώρας προς τον ελληνικό λαό».
Σχετικά με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, ο κ. Παπανικόλας εκτίμησε πως θα έχουν στελεχωθεί μέχρι τον προσεχή Ιούλιο, ενώ το βλέμμα είναι στραμμένο προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2023.
«Η προετοιμασία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα πρέπει να ξεκινήσουν το 2023. Γι’ αυτό θα πρέπει να στελεχώσουμε τους συνδυασμούς που θα κατέβουν». Κληθείς να σχολιάσει τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες τόσο ο Αντώνης Καμπουράκης στον Δήμο Ρόδου, όσο και ο Γιώργος Χατζημάρκος στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δεν έχουν αντίπαλο, δήλωσε κατηγορηματικά: «Ο μόνος αρμόδιος για να το κρίνει αυτό είναι ο λαός και οι κάλπες! Όλα ανατρέπονται. Δεν υπάρχει κανένας που να είναι ανίκητος –αυτό, μας το έχει διδάξει η σύγχρονη πολιτική ιστορία. Εμείς σε κάθε περίπτωση θα είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε συνδυασμούς που θα αντιπροσωπεύουν τις αρχές και τις αξίες της παράταξης. Από εκεί και πέρα, ο λαός θα αποφασίσει.
Εμείς σαν Νομαρχιακή Επιτροπή θα έχουμε ρόλο, δεν θα ασκούμε αντιπολιτευτικό λόγο από τα γραφεία της. Το θέμα του Συνεδρίου μας ήταν ‘Η κοινωνία στο προσκήνιο’ στόχος μας λοιπόν είναι να ξαναβρούμε τις ρίζες μας και την σύνδεσή μας με την κοινωνία. Αυτό απαιτεί εξορμήσεις και δράσεις».
Καταλήγοντας, ο κ. Παπανικόλας είπε πως θα συγκροτηθούν τοπικές επιτροπές και οργανώσεις σε χωριά (πόλεως Ρόδου, Δ.Ε. Αρχαγγέλου και Νότιας Ρόδου) ενώ στόχος είναι να συγκροτηθούν 10 τοπικές οργανώσεις και μία ανά νησί στα νότια Δωδεκάνησα.
Ο ΒΑΪΟΣ ΚΑΛΟΠΗΤΑΣ
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις που έκανε χτες στους δημοσιογράφους, το μέλος της κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ κ. Βάιος Καλοπήτας.
«Όλοι φύγαμε από το Συνέδριο με την αίσθηση ότι το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει και η νέα γενιά είναι μπροστά. Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι για τις διεργασίες. Έχουμε νέα δυναμική και νέα ηγεσία. Στα προτάγματά μας περιλαμβάνονται πολλά ζητήματα εθνικού και ευρωπαϊκού επιπέδου. Η Σοσιαλδημοκρατία πρέπει να πιέσει για μια ενιαία πολιτική άμυνας και ασφάλειας –και μια ενιαία φορολογική πολιτική. Επιπλέον, πρέπει να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για τους πολλούς. Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι ψήφος σε μια σοσιαλδημοκρατική ατζέντα».
Ο κ. Καλοπήτας διαβεβαίωσε πως όλα τα τοπικά ζητήματα θα προωθούνται στην Κεντρική Επιτροπή με στόχο την σύνδεση της περιφέρειας με το κέντρο.
Ερωτηθείς σχετικά με τις εκλογές είπε: «Είναι σίγουρο πως βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και για τις εθνικές και για τις αυτοδιοικητικές. Άρα εμείς πρέπει να ξεκινήσουμε για να είμαστε έτοιμοι σε όλα τα επίπεδα. Έχει ήδη συγκροτηθεί η Κεντρική Επιτροπή Ψηφοδελτίων υπό τον Βαγγέλη Αργύρη που αξιολογεί προτάσεις και δεδομένα. Στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι διεργασίες. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα είναι προτάσεις των τοπικών κομματικών οργάνων. Εμείς θα επιλέξουμε τους υποψηφίους μας και σε δήμο και σε περιφέρεια!».

Τρεις Δωδ/νήσιοι στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ

Τρεις Δωδεκανήσιοι, από τους έξι που ήταν υποψήφιοι για μια θέση στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, εξελέγησαν στο ανώτατο κομματικό όργανο του κόμματος που αποτελείται συνολικά από 301 μέλη.
Τα τελικά αποτελέσματα οριστικοποιήθηκαν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, έπειτα από την ψηφοφορία που διεξήχθη την Κυριακή, τελευταία ημέρα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.
Οι υποψήφιοι ήταν συνολικά 464 και οι σύνεδροι είχαν το δικαίωμα να ψηφίσουν μέχρι και 45 υποψήφιους
Η τελική λίστα με τα 301 της Κεντρικής Επιτροπής θα διαμορφωθεί αφού υπολογιστούν οι ποσοστώσεις- για παράδειγμα, σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος ισχύει η εκπροσώπηση κάθε φύλου τουλάχιστον στο 1/3 των εκλεγμένων μελών του.
Επίσης, στις ποσοστώσεις πρέπει να συνυπολογιστούν και οι 7 που πρέπει να προέρχονται από τον απόδημο ελληνισμό, οι 3 ΑμΕΑ, οι 20 από τις εσωκομματικές τάσεις (Ανανεωτική Αριστερά κ.λπ.) και το 10% που πρέπει να είναι κάτω των 35 ετών.
Σε ό,τι αφορά τους υποψηφίους της Δωδεκανήσου εξελέγησαν οι:
-Παναγιώτης Μπουλιέρης με 403 σταυρούς
-Βάιος Καλοπήτας με 393 σταυρούς
-Γιώργος Πόκκιας με 374 σταυρούς.
Εκτός της Κεντρικής Επιτροπής έμειναν οι υποψήφιοι:
-Αγγελική Συνοδινού με 185 σταυρούς
-Στέλλα Σούλη με 150 σταυρούς
-Νίκος Βασιλαράς με 64 σταυρούς

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου