Συνεντεύξεις

Σ. Σακοράφα: «Να γυρίσουμε την πλάτη στις απειλές»

«Η διατήρηση των ποσοστών της Ν.Δ. θυμίζει τη διατήρηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές του 2010», σχολιάζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις είναι πρόσφατες.

Σχετικά με τα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής, σημειώνει στη συνέντευξή της, ότι «και με ανησυχούν και με ενοχλούν πολύ». Διευκρινίζει ότι σημαντική παράμετρος του συνθήματος «Γυρίζουμε σελίδα» είναι να διαλύσει ο ΣΥΡΙΖΑ «το θίασο της τρομοκρατίας που ανέβηκε πάλι από τα ΜΜΕ, με τη γνωστή απειλή περί του ευρώ και περί της σταθερότητας». Και προσθέτει: «Είναι η ώρα να γυρίσουμε την πλάτη σε τρομοκρατικές απειλές, είτε αυτές εκτοξεύονται από διαπλεκόμενα μέσα είτε από τα χείλη του γνωστού για τους εκβιασμούς προς τον ελληνικό λαό και εκβιαζόμενο από τις Βρυξέλλες κ. Βενιζέλο».

Επισημαίνει ότι το κίνητρό της για να μπει στη μάχη των ευρωεκλογών «είναι η προετοιμασία για τη συγκρότηση επιτροπής για το δημόσιο έλεγχο του χρέους (ΕΛΕ). Για την Ελλάδα, αυτή η διαδικασία είναι το όπλο στις διαπραγματεύσεις για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και παράλληλα ασπίδα προστασίας από μονομερείς ενέργειες τρίτων»…

• Πώς προσλαμβάνετε το μήνυμα της πρώτης κάλπης των αυτοδιοικητικών εκλογών;
«Το μήνυμα πιστεύω είναι σαφές και γίνεται σαφέστερο εάν συγκρίνουμε τα αποτελέσματα με αυτά των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2010. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ και όλοι όσοι αντιταχθήκαμε στις πολιτικές του μνημονίου λέγαμε στο λαό μας τι ακριβώς συμβαίνει και πώς πρόκειται να εξελιχθεί. Η δυνατότητα παρέμβασης, όμως, στα πράγματα ήταν δύσκολη λόγω της μικρής δύναμης. Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά. Τις κρίσιμες περιφέρει -και όχι μόνο- ο ΣΥΡΙΖΑ διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ σε ολόκληρη την Ελλάδα έχει μετασχηματισθεί σε κυρίαρχο πυλώνα ανατροπής. Το αμέσως επόμενο και, θαρρώ, πολύ άμεσο βήμα είναι αυτός ο πυλώνας να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά ενός παλλαϊκού μετώπου, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις».

• Πώς σχολιάζετε την εκλογική αντοχή που έδειξε η Νέα Δημοκρατία -εκτός Aττικής- στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας;
«Στις αυτοδιοικητικές εκλογές κυριαρχούν και άλλα χαρακτηριστικά, πέραν της κεντρικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Οι εξελίξεις είναι πρόσφατες. Η διατήρηση των ποσοστών της Ν.Δ. θυμίζει τη διατήρηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές του 2010. Eκτός αυτού, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι ακόμα και δήμαρχοι ή περιφερειάρχες που εφάρμοσαν υπάκουα τις μνημονιακές πολιτικές, λίγο χρόνο πριν τις εκλογές άρθρωσαν αντιμνημονιακό λόγο και στο χάρτη των εκλογών απαίτησαν το λευκό ή γκρίζο για το χαρακτηρισμό τους. Αυτό στην πραγματικότητα δείχνει μια καθολική ήττα των μνημονιακών πολιτικών μέσα στην κοινωνία. Στις ευρωεκλογές θα διαπιστωθεί και η ήττα των ίδιων των κομμάτων που υπηρετούν αυτές τις πολιτικές».
• Σας ανησυχούν τα ποσοστά που πήραν οι υποψήφιοι της Χρυσής Αυγής;

«Και με ανησυχούν και με ενοχλούν πολύ. θα τονίσω, κυρίως για τις δυνάμεις όλης της αριστεράς ότι ο αγώνας πρέπει να γίνει πιο μαζικός και πιο έντονος, με εμπλοκή όλης της κοινωνίας στην ανάδειξη δράσεων αλληλεγγύης, ανθρωπισμού και προασπιστών δημοκρατικών θεσμών, έτσι ώστε να ακυρώσουμε στην πράξη το σφετερισμό τους από τη Χρυσή Αυγή. Παράλληλα, είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαλύπτουμε διαρκώς τον απόλυτα συστημικό της ρόλο, που εκδηλώνεται με κάθε ευκαιρία και κοινοβουλευτικά, αφού είναι ο μόνιμος υπερασπιστής των συμφερόντων τού χυδαία κερδοσκοπικού κεφαλαίου, αλλά και έξω από το κοινοβούλιο, όπου προσφέρει τις “υπηρεσίες” της στην εφαρμογή των πιο αντεργατικών και απάνθρωπων συνθηκών εργασίας. Επιτρέψτε μου, όμως, να απευθυνθώ ειδικότερα στους 99 ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής στο μαρτυρικό Δίστομο:

Τα εγκλήματα των νεοναζιστών στην Ελλάδα δεν σας αγγίζουν, την ιστορία του τόπου σας όμως πώς είναι δυνατόν να την αντιμετωπίζετε με τέτοια απύθμενη χυδαιότητα; Τέτοια χυδαιότητα παράγει μόνον ο φασισμός!».

• Η επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές τελικά πέτυχε το στόχο του κόμματός σας για ανατροπή; «Γυρίζουμε σελίδα»;
«Νομίζω ότι περιέγραψα σαφώς τις επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η Ν.Δ. για πρώτη φορά δεν έχει υποψήφιο στο δεύτερο γύρο στον πρώτο Δήμο της Ελλάδας και στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ ούτως ή άλλως δεν υπάρχει στον πολιτικό χάρτη, αφού κανένας υποψήφιος δεν θέλησε να δηλώσει ότι τον στηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Θα ήθελα όμως να σταθώ σε μια βασική παράμετρο του “Γυρίζουμε σελίδα”, που δεν είναι άλλη από το να καταφέρουμε ΣΥΡΙΖΑ και λαός -πρόκειται για κοινή προσπάθεια- να διαλύσουμε το θίασο της τρομοκρατίας που ανέβηκε πάλι από τα ΜΜΕ με τη γνωστή απειλή περί του ευρώ και περί της σταθερότητας. Είναι η ώρα να γυρίσουμε την πλάτη σε τρομοκρατικές απειλές, είτε αυτές εκτοξεύονται από διαπλεκόμενα μέσα είτε από τα χείλη του γνωστού για τους εκβιασμούς προς τον ελληνικό λαό και εκβιαζόμενο από τις Βρυξέλλες κ. Βενιζέλο».

• Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα της κάλπης των ευρωεκλογών;
«Στις ευρωεκλογές ψηφίζουμε για τη ζωή μας κυριολεκτικά, με την έννοια ότι μας δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία να βάλουμε τέλος στη βαρβαρότητα και στις εξοντωτικές πολιτικές. Mας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε το πρώτο βήμα. Να συγκροτήσουμε μια μεγάλη και πλειοψηφική κοινωνική συμμαχία, ώριμη για το μεγάλο βήμα της ανατροπής».

• Ποιο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα θεωρείτε σημαντική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ικανή να επιφέρει πολιτικές εξελίξεις;
«Τη μεγαλύτερη δυνατή νίκη. Δεν παζαρεύω ποσοστά. Η ανατροπή τέτοιων εξοντωτικών πολιτικών προϋποθέτει τη μεγαλύτερη δυνατή νίκη, και αυτό ζητάμε από τον ελληνικό λαό».

• Γιατί αποφασίσετε να δώσετε τη μάχη των ευρωεκλογών; Ποιο είναι το κίνητρό σας;
«Η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές είναι το πρώτο βήμα για την ανατροπή στην Ελλάδα και μήνυμα αφύπνισης και ελπίδας για τους λαούς της Ευρώπης.
Η υποψηφιότητά μου υπηρετεί ακριβώς αυτούς τους στόχους. Για μας, για όλους εμάς, υποψήφιους ευρωβουλευτές, βουλευτές, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, και πιστεύω και για το λαό μας, στις 26 του Μάη η κυβέρνηση δεν πρέπει να έχει λαϊκή νομιμοποίηση. Παράλληλα, είναι αναγκαίο να υπάρχει μια δυνατή ομάδα στην Ευρωβουλή που θα σηκώσει το βάρος της μεγάλης πολιτικής προετοιμασίας στην Ευρώπη αναφορικά με την ατζέντα της κυβέρνησης της αριστεράς στην Ελλάδα. Κρίσιμο κομμάτι αυτής της ατζέντας και για μένα κύριος τομέας ενασχόλησης άρα και σοβαρό κίνητρο, είναι η προετοιμασία για τη συγκρότηση επιτροπής για το δημόσιο έλεγχο του χρέους (ΕΛΕ). Για την Ελλάδα, αυτή η διαδικασία είναι το όπλο στις διαπραγματεύσεις για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και παράλληλα ασπίδα προστασίας από μονομερή ενέργειες τρίτων.

Είναι ο πυλώνας για να εμπλακεί η ίδια η κοινωνία στον έλεγχο του χρέους και η ίδια να καταλογίσει τις ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν. Πρόκειται, λοιπόν, για μια σοβαρή αποστολή άμεσης προτεραιότητας, καθώς όλοι νομίζω συμφωνούμε ότι με το παρόν δημόσιο χρέος δεν επιβιώνουμε. Ούτε βέβαια με κουρέματα υπέρ τρίτων και εναντίον του λαού μας και των αναγκών του».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου