Τοπικές Ειδήσεις

Γρ. Pουμάνης: «Παροδικό φαινόμενο η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Ρόδο» – 19 κρούσματα χθες!

Επτά άτομα νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο της Ρόδου με κορωνοϊό, χωρίς να εμπνέει καμία ανησυχία η κατάσταση της υγείας τους.
Εντύπωση προκαλεί ωστόσο η αύξηση των κρουσμάτων Covid που σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες στη Ρόδο. Μετά την έξοδο της Ρόδου από τις περιοχές υψηλού κινδύνου (βαθύ κόκκινο) τα κρούσματα μειώθηκαν σε ένα με δύο ημερησίως. Προχθές όμως ανακοινώθηκαν 16 κρούσματα από τον ΕΟΔΥ.
Παρόλα αυτά, κρίνεται ότι πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο που συνδέεται με πιθανές συναθροίσεις την Καθαρά Δευτέρα και εκτιμάται ότι τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν τα κρούσματα να μειώνονται και πάλι (με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα τηρούνται τα μέτρα προστασίας).
«Δεν υπάρχει καμία πίεση στο Νοσοκομείο Ρόδου. Νοσηλεύονται επτά άτομα και η κατάστασή τους είναι σταθερή.
Το Νοσοκομείο Ρόδου διαχειρίζεται επαρκώς την τρέχουσα κατάσταση και δεν αντιμετωπίζει κανενός είδους πίεση. Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων που ανακοινώθηκε τελευταία πιθανόν να οφείλεται σε συγκεντρώσεις της Καθαράς Δευτέρας.
Πιστεύουμε ότι είναι ένα παροδικό φαινόμενο και ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα υποχωρήσει σύντομα. Θα πρέπει βέβαια να συνεχίσουμε όλοι να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα προστασίας και να μην επαναπαυόμαστε», δήλωσε ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, Γρηγόρης Ρουμάνης.
Απρόσκοπτα συνεχίζεται στη Ρόδο η εμβολιαστική εκστρατεία κατά του κορωνοϊού.
Σημειώνεται ότι στο νοσοκομείο Ρόδου χορηγείται το εμβόλιο της Pfizer ενώ πρόσφατα άνοιξε και δεύτερη «εμβολιαστική γραμμή» με το εμβόλιο της AstraZeneca. Στο κέντρο Υγείας Ρόδου (στον ΕΦΚΑ) χορηγείται το σκεύασμα της Pfizer και στο κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου της AstraZeneca. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό ποιο εμβόλιο θα χορηγείται στον Έμπωνα, πιθανολογείται όμως ότι θα είναι της AstraZeneca.
«Διακρίνουμε ότι υπάρχει στη Ρόδο αυξημένο ποσοστό συμμετοχής στην εμβολιαστική εκστρατεία.
Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται απρόσκοπτα σύμφωνα με τις οδηγίες και τον προγραμματισμό του υπουργείου και του ΕΟΔΥ, φθάνοντας αισίως τους 12.000.Από τις αρχές Απριλίου θα λειτουργήσει νέο εμβολιαστικό κέντρο στον Έμπωνα και οι ρυθμοί των εμβολιασμών θα ενισχυούν κατά συνέπεια», είπε ο κ. Ρουμάνης.

19 νέα κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου, 12 στην Π.Ε. Καλύμνου, 5 στην Π.Ε. Κω και 1 στην Π.Ε. Καρπάθου

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.062, εκ των οποίων 19 νέα κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου, 12 στην Π.Ε. Καλύμνου, 5 στην Π.Ε. Κω και 1 στην Π.Ε. Καρπάθου.
11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 245.405 (ημερήσια μεταβολή +1.3%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 81 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.038 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To για την επικράτεια εκτιμάται σε 1.02 (95%Crl: 0.28-1.59).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 67, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.649 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 699 (65.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 81.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.632 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 476 (ημερήσια μεταβολή -8.11%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 492 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

16.467 συνολικά οι εμβολιασμοί που πραγματοποιήθηκαν στα Δωδ/νησα

Περισσότεροι από 11.000 εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στα εμβολιαστικά κέντρα της Ρόδου από τις 12 Ιανουαρίου που έγινε το πρώτο εμβόλιο στην προϊσταμένη της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Ρόδου κ. Αναστασία Τζιανοπούλου μέχρι και την Τρίτη 23 Μαρτίου 2021.
Ειδικότερα, στην Π.Ε Ρόδου έχουν εμβολιασθεί με την πρώτη δόση 7.873 πολίτες (στους οποίους συμπεριλαμβάνονται κι εκείνοι που εμβολιάστηκαν με το Astra Zeneca) και με την δεύτερη 3.881.
Στην Π.Ε. Κω έχουν εμβολιαστεί συνολικά 5.013 πολίτες, στην Π.Ε. Καρπάθου 869 και στην Π.Ε. Καλύμνου 2.712.
Συνολικά στα Δωδεκάνησα έχουν εμβολιασθεί συνολικά μόλις 16.467 πολίτες και καλώς εχόντων των πραγμάτων απέχουμε λιγότερο από έναν μήνα, από το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, παρά τον αρχικό σχεδιασμό ότι επρόκειτο να εμβολιασθεί ένα μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, στο πλαίσιο του ασφαλούς ανοίγματος της σεζόν.
Η «δημοκρατική», είχε εγκαίρως επισημάνει, φιλοξενώντας δηλώσεις εκπροσώπων επιστημονικών φορέων ότι οι εμβολιασμοί στη Ρόδο και γενικότερα στα Δωδεκάνησα, διεξάγονται με ρυθμούς χελώνας και πολύ δύσκολα θα προλάβουμε τη σεζόν.
Να σημειωθεί ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα λειτουργήσει εμβολιαστικό κέντρο και στο Κ.Υ. Εμπωνας και ήδη έχουν ειδοποιηθεί κάτοικοι της περιοχής για τα ραντεβού τους, ενώ από την Παρασκευή 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους πολίτες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 70-74. Οι εμβολιασμοί τους θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 29 Μαρτίου.
Ακόμη, για την επόμενη ηλικιακή ομάδα των ατόμων 65-69 ετών, η πλατφόρμα θα ανοίξει την Παρασκευή 2 Απριλίου και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν από την Δευτέρα, 5 Απριλίου.
Όπως έγραψε η «δ», η ανεπάρκεια των εμβολίων και τα λίγα εμβολιαστικά κέντρα, σε συνδυασμό με τα προβλήματα της πλατφόρμας, έχουν προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία με αποτέλεσμα ο στόχος για τον εμβολιασμό ενός μεγάλου τμήματος του γενικού πληθυσμού πριν το καλοκαίρι να είναι άπιαστος.
Η ελληνική κυβέρνηση, έχει ήδη εκπονήσει το σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου, όπως προανήγγειλε ήδη ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης.
Προκειμένου λοιπόν το άνοιγμα να είναι ασφαλές και ως εκ τούτου ευρύ, έχει εκπονηθεί ήδη ένα σχέδιο που προβλέπει αυστηροποιημένα πρωτόκολλα πάνω σε πέντε βασικούς άξονες.
Πρώτον, τoν εμβολιασμό κατά προτεραιότητα των εργαζομένων στον τουριστικό τομέα αμέσως μετά τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, καθώς και του πληθυσμού των νησιών. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως πρόκειται για περίπου 800.000 εργαζομένους, οι οποίοι θα πάρουν σειρά άμεσα, ώστε το άνοιγμα στις 14 Μαΐου που έχει προαναγγείλει ο κ. Θεοχάρης να γίνει με ασφάλεια.
Δεύτερον, προβλέπονται εβδομαδιαία τεστ σε εργαζομένους του τουρισμού που δεν έχουν εμβολιαστεί. Ετσι θα καλυφθεί το διάστημα μέχρι τον πλήρη εμβολιασμό, εμπνέοντας ασφάλεια.
Τρίτον, έχει σχεδιαστεί η ενίσχυση όλων των συνοριακών σταθμών -χερσαία σύνορα, αερολιμένες και λιμάνια- με προσωπικό και κινητές μονάδες για τη διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ, ούτως ώστε το άνοιγμα, όταν γίνει, να είναι μόνιμο και να μην υπάρξει πισωγύρισμα ανά περιοχή.
Τέταρτον, θα ενισχυθεί το σύστημα διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ και ανάλυσης των αποτελεσμάτων σε νησιά και άλλες περιφερειακές τουριστικές περιοχές.
Ο πέμπτος άξονας, που αποτελεί και μία βασική διαφορά σε σχέση με όσα ίσχυαν πέρυσι, είναι ότι θα υπάρχουν σταθεροί και οριζόντιοι κανόνες για την είσοδο στη χώρα. Αυτό που εξετάζεται είναι, ανεξαρτήτως της χώρας προέλευσης, ο επισκέπτης – τουρίστας να έχει αρνητικό τεστ 72 ώρες πριν από την άφιξη ή, εναλλακτικά, τεστ αντιγόνου πριν από την είσοδο, ενώ θα λαμβάνονται και δειγματοληπτικά τεστ κατά την άφιξη.
Παράλληλα, στα σχέδια είναι η ενίσχυση των υποδομών περίθαλψης και απομόνωσης σε περίπτωση θετικού τεστ, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από την περυσινή χρονιά. Δωμάτια καραντίνας μπορούν να έχουν και οι ξενοδοχειακές μονάδες (προαιρετικά), ενώ ξενοδοχεία απομόνωσης θα υπάρχουν μόνο κοντά στα αεροδρόμια. Τέλος, θα υπάρχει και η δυνατότητα διεξαγωγής τεστ PCR πριν από την επιστροφή των ταξιδιωτών στη χώρα προέλευσης. Οσον αφορά στα πρωτόκολλα ταξιδιού, είναι εμφανώς αυστηροποιημένα σε σχέση με πέρυσι, καθώς δεν περιλαμβάνουν μόνο αρνητικό τεστ 72 ωρών ή εναλλακτικά το τεστ αντιγόνου, αλλά και εναλλακτική προσκόμιση πιστοποιητικού εμβολιασμού ή τεστ αντισωμάτων. Παράλληλα σχεδιάζεται η αναγνώριση ως ισοδύναμων τρίτων εμβολίων, όπως το Sputnik. Τέλος, στα σχέδια της κυβέρνησης είναι ο δειγματοληπτικός έλεγχος ανάλογα με την επιδημιολογική επιβάρυνση ανά χώρα προέλευσης.
Αυτό που δεν φαίνεται ωστόσο να βοηθά είναι ο χαμηλός ρυθμός εμβολιασμών στα νησιά, όπως η Ρόδος, που αν συνεχιστούν στο ίδιο μοτίβο τότε ο σχεδιασμός θα τιναχθεί στον αέρα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου