Ειδήσεις

Πάπας προς Ευρωπαίους ηγέτες: Η ΕΕ χωρίς αλληλεγγύη κινδυνεύει να πεθάνει

O Πάπας Φραγκίσκος ενώπιον των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται στο Βατικανό, την παραμονή της 60ής επετείου από τη Συνθήκη της Ρώμης, είπε ότι η Γηραιά Ήπειρος είναι αντιμέτωπη σήμερα με ένα «κενό αξιών» και «κινδυνεύει να πεθάνει» εάν δεν βρει εκ νέου τα ιδεώδη των πατέρων ιδρυτών της, όπως την αλληλεγγύη.

Aφού στην αρχή ευχαρίστησε τόσο τους “αγαπητούς καλεσμένους” για την παρουσία τους στους εορτασμούς της 60ης επετείου, άρχισε την ομιλία του στην οποία αναφέρθηκε σε εκείνη την ήμερα της 25ης Μαρτίου 1957, όταν κι υπογράφηκε η Συνθήκη της Ρώμης: “Η ημέρα εκείνη αποτέλεσε ένα μοναδικό γεγονός για την Ευρώπη και τους λαούς της. Μια σημασία που ανακαλύπτουν σήμερα οι λαοί της Ε.Ε. που ζούνε στην καρδιά μιας πολιτικής, οικονομικής, κυρίως όμως ανθρωπιστικής πραγματικότητα που ονομάζουμε Ε.Ε. Και μέσα στην παλλόμενη καρδιά της Ευρώπης βρίσκεται ο άνθρωπος”.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην τρέχουσα οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη, μια κρίση που όπως την χαρακτήρισε “δεν είναι αμιγώς οικονομική, αλλά κρίση οικογενειακή, κρίση θεσμών, κρίση μεταναστευτική, ακόμη και κρίση των σύγχρονων οικονομικών φιλελεύθερων θεωριών”.

“Η Γηραιά Ήπειρος είναι αντιμέτωπη με ένα κενό αξιών και κινδυνεύει να πεθάνει εάν δεν βρει εκ νέου τα ιδεώδη των πατέρων ιδρυτών της, όπως την αλληλεγγύη, ενώ καταδίκασε τον αντιμεταναστευτικό λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό που αποτελούν θανάσιμη απειλή για την Ένωση. Όταν ένα σώμα απωλέσει την αίσθηση του πού κατευθύνεται και δεν δύναται πλέον να κοιτάξει μπροστά, βιώνει μια οπισθοδρόμηση και μακροπρόθεσμα κινδυνεύει να πεθάνει”, επισήμανε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

“Όμως ο κρίση δεν έχει αποκλειστικά και μόνο αρνητική χροιά: η ίδια η λέξη “κρίση” προέρχεται από το ελληνικό ρήμα “κρίνω”, που σημαίνει “ερευνώ, επεξεργάζομαι κριτικά”. Κι είναι όντως αυτή η ώρα να ερευνήσουμε και να δούμε τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας. Να διαβάσουμε τις δυσκολίες του σήμερα και να βρούμε τις απαντήσεις σε αυτές, προκειμένου να επιτύχουμε ένα καλύτερο μέλλον και μια πρόοδο στην κοινωνία και την οικονομία μας”.

Τέλος, αναφέρθηκε και στο μέλλον της Ε.Ε., αυτό που όπως είπε “θα αποτελεί την μεγαλύτερη μεταμόρφωση της Ευρώπης”: “Η Ευρώπη θα βρει ελπίδα όταν ο άνθρωπος επιστρέψει τους θεσμούς και τις παραδόσεις. Γιατί το πνεύμα της οικογένειας είναι αυτό που συνεισφέρει στην κοινωνική ζωή. Κι όπως ισχύει και σε μια οικογένεια, έτσι και στην Ευρώπη που είναι μια οικογένεια λαών, πρέπει ο ένας να σέβεται τον άλλον. Γιατί η Ε.Ε. είναι μια ένωση διαφορετικών λαών, όπου όλοι συνεισφέρουν στο μέτρο που μπορούν. Και δεν πρέπει πότε να ξεχνάμε πως κανείς μέσα σε αυτήν την οικογένεια δεν είναι ξεχωριστός, αλλά πως το ευρύτερο σύνολο είναι μεγαλύτερο και σημαντικότερο από τον καθένα λαό ξεχωριστά”.

Ο Φραγκίσκος καταδίκασε επίσης, τον αντιμεταναστευτικό λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό που αποτελούν θανάσιμη απειλή για την Ένωση.

“Η επιστροφή μετά απο 60 χρόνια στη Ρώμη, δεν πρέπει να είναι μόνο ένα αναμνηστικό ταξίδι”, προειδοποίησε ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας. “Τα ιδρυτικά ιδεώδη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα πρέπει να περιοριστούν στην οικονομία και τις οικονομικές απαιτήσεις. Η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο μια καλή ανάλυση. Χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένα μέτρα”, επισήμανε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Όταν ένα σώμα απωλέσει την αίσθηση του πού κατευθύνεται και δεν δύναται πλέον να κοιτάξει μπροστά, βιώνει μια οπισθοδρόμηση και μακροπρόθεσμα κινδυνεύει να πεθάνει» επισήμανε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

 tvxs.gr/thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου