Συνεντεύξεις

Ν. Μαυροματάκος: «Μπήκαν στέρεες βάσεις για το σταμάτημα της λιτότητας»

«Η διαπραγμάτευση ξεκίνησε με την νέα κυβέρνηση και συνεχίζεται. Τα μηνύματα που βγήκαν από την τελευταία συνάντηση της περασμένης Πέμπτης στις Βρυξέλλες, που όπως είδαμε όλοι μας διεξήχθη μέσα σε ένα εξαιρετικά σκληρό και αρνητικό κλίμα εντός και εκτός Ελλάδας, ήταν ένα κομβικό σημείο, ιδιαίτερα θετικής πολιτικής σημασίας για τη χώρας μας. Μπήκαν οι βάσεις, στέρεες αυτή τη φορά, για το σταμάτημα της λιτότητας»
Στον αγώνα που κάνει η κυβέρνηση για να σταματήσει η λιτότητα και  να στηριχθεί σε καλύτερες βάσεις η οικονομία της χώρας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ» ο αναπληρωτής γραμματέας της συντονιστικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Μαυροματάκος.
«Μπορεί να πετύχαμε μία νίκη, αλλά πανηγυρισμούς θα έχουμε μόνο όταν αρχίσει ο κόσμος να βλέπει δείγματα καλυτέρευσης της ζωής του και η χώρα ξεκινήσει να μπαίνει σε αναπτυξιακή τροχιά», δηλώνει ο κ.  Μαυροματάκος.
Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση καταφέρει να είναι συνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις εντός και εκτός Ελλάδος, ο κ. Μαυροματάκος δηλώνει:
«Παρ’ όλη την χρηματοπιστωτική θηλιά στο λαιμό, η κυβέρνηση κατάφερε και αντεπεξήλθε μετά την πρόσφατη συνάντηση κορυφής. Δύο δίς ευρώ θα αποδεσμευτούν μέσα στο 2015 από το ευρωπαϊκό ταμείο με σκοπό να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση με την προοπτική, όπως συμφωνήθηκε, έγκρισης του δικού μας μεταρρυθμιστικού προγράμματος».
Ο αναπληρωτής γραμματέας της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και  σε άλλα θέματα.

Η συνέντευξη του κ. Μαυροματάκου αναλυτικά:
• Σε εξαιρετικά δύσκολη καμπή βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών. Αισιοδοξείτε πως θα υπάρξει λύση και θα επέλθει συμφωνία;
Ένα από τα χαρακτηριστικά της νέας κυβέρνησης από εδώ και στο εξής θα πρέπει να είναι -και είναι- η ειλικρίνεια, η αλήθεια που θα πρέπει να λέγεται στον λαό. Η διαπραγμάτευση με τους εταίρους ξεκίνησε για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια στις 20 Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε, οι προηγούμενες κυβερνήσεις υπέγραφαν έτοιμα χαρτιά, υποκλινόμενοι  στις απαιτήσεις των δανειστών, μιας και υπήρχε πλήρης συμφωνία μαζί τους, σε ένα ταξικό σχέδιο που έριχνε τα βάρη της κρίσης αποκλειστικά στον λαό. Η διαπραγμάτευση ξεκίνησε λοιπόν με την νέα κυβέρνηση και συνεχίζεται. Τα μηνύματα που βγήκαν από την τελευταία συνάντηση της περασμένης Πέμπτης στις Βρυξέλλες, που όπως είδαμε όλοι μας διεξήχθη μέσα σε ένα εξαιρετικά σκληρό και αρνητικό κλίμα εντός και εκτός Ελλάδας, ήταν ένα κομβικό σημείο, ιδιαίτερα θετικής πολιτικής σημασίας για τη χώρας μας. Μπήκαν οι βάσεις, στέρεες αυτή τη φορά, για το σταμάτημα της λιτότητας. Θα προσπαθήσω εν συντομία να σταθώ στα πιο βασικά της σημεία.
Δεν αναφέρθηκε πουθενά και  από καμία πλευρά ο όρος ‘’μονομερής’’.
Άμεσα, ο Γιούνκερ θα ανακοινώσει το ποσό από Ευρωπαϊκά μέτρα και προγράμματα βοήθειας για την ανθρωπιστική κρίση.
Η Αθήνα θα υποβάλει εντός εβδομάδος λίστα μεταρρυθμίσεων που θα επιλέξει εκείνη. Η αξιολόγηση της εφαρμογής των μέτρων δεν υπάρχει πλέον σαν προϋπόθεση, ούτε ως προς τα μνημόνια ούτε ως προς την εφαρμογή ή όχι του  email  Χαρδούβελη και των όποιων άλλων υφεσιακών μέτρων, παρά μόνο η αρχική προ-αξιολόγηση για τις προτάσεις που θα επιλέξει και θα υποβάλλει η Αθήνα.
Με την έγκρισή τους από έκτακτο Γιούρογκρουπ που είναι έτοιμο για σύγκλιση ανά πάσα στιγμή, θα ξεκινήσει η καταβολή των παγωμένων δόσεων χρηματοδότησης, ξεκινώντας με την άμεση εκταμίευση για τα  περίφημα 1,9 δις ανήθικα κέρδη των Ευρ.τραπεζών από το κούρεμα του PSI, που μας τα είχανε παγώσει εκβιαστικά.
Επαναβεβαιώθηκε η συμφωνία του 20 Φεβρουαρίου.
Ως προς την πρώην τρόικα, η συλλογή στοιχείων θα γίνεται στην Αθήνα, σε συνεργασία με υπηρεσιακούς και μόνο παράγοντες και η ουσιαστική συζήτηση επί των στοιχείων αυτών, θα γίνεται απ΄ ευθείας με τους αντίστοιχους ‘’θεσμούς’’ στην Ευρώπη.
Όλα τα παραπάνω μόνο θετικά και αισιόδοξα είναι για τη χώρα μας. Αλλά η διαπραγμάτευση δεν τελείωσε. Μπορεί να πετύχαμε μία νίκη, αλλά πανηγυρισμούς θα έχουμε μόνο όταν αρχίσει ο κόσμος να βλέπει δείγματα καλυτέρευσης της ζωής του και η χώρα ξεκινήσει να μπαίνει σε αναπτυξιακή τροχιά.
• Είναι στα σενάρια της κυβέρνησης η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη; Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης του συγκεκριμένου θέματος;
Όχι μόνο δεν υπάρχει αυτό το σενάριο για την κυβέρνηση, αλλά με βάση τις ανακοινώσεις της τελευταίας συνάντησης κορυφής, αποσαφηνίστηκε και από τους εταίρους με τρόπο κατηγορηματικό και αμετάκλητο. Τα σενάρια αυτά περί του περίφημου grexit, επιλέγηκαν από συγκεκριμένη μερίδα των τοπικών αλλά και ξένων ΜΜΕ, εξυπηρετώντας  μόνο ανεύθυνα και επικίνδυνα συμφέροντα, αλλά και από εκείνους τους πολιτικούς κύκλους, που τόσο καιρό προσπαθούν ανεπιτυχώς να επενδύσουν μικροπολιτικά στο σενάριο της «αριστερής παρένθεσης». Αλλά δεν τους βγαίνει.
• Θα υπάρξει ρευστότητα για την πληρωμή των υποχρεώσεων εντός και εκτός της χώρας γιατί ακόμη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης  κ. Ι. Δραγασάκης σε συνέντευξη του δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος;
Νομίζω πως πλέον όλοι οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν πως το τελευταίο διάστημα έλαβε χώρα μία προσπάθεια χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, με την ελπίδα πως θα υπαναχωρούσαμε στη θέση μας για το σταμάτημα της λιτότητας στη χώρα και στην Ευρώπη. Και ενώ από τον περασμένο Αύγουστο χωρίς να έχουμε πάρει άλλα χρήματα, πληρώναμε ως χώρα τις υποχρεώσεις μας προς τους δανειστές, το κλίμα άλλαξε τρείς φορές το τελευταίο διάστημα σκοπίμως. Παρ όλη την χρηματοπιστωτική θηλιά στο λαιμό, η κυβέρνηση κατάφερε και αντεπεξήλθε μετά την πρόσφατη συνάντηση κορυφής. Δύο δις ευρώ θα αποδεσμευτούν μέσα στο 2015 από το ευρωπαϊκό ταμείο με σκοπό να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση με την προοπτική, όπως συμφωνήθηκε, έγκρισης του δικού μας μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Μένει όμως να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Η υλοποίηση του προγράμματός μας για την αποδέσμευση από την ύφεση και την έναρξη της ανασυγκρότησης της χώρας, το σταμάτημα της ανεργίας και η στήριξη στις δικές μας πλάτες.

• Θεωρείτε άδικη τη στάση των δανειστών για τα νομοσχέδια για τις εκατό δόσεις και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης;
Σαφώς. Αλλά στην πραγματικότητα το δίκαιο και το άδικο έχει να κάνει με το ποιος πληρώνει τη νύφη.
Κατ’ αρχήν, πρέπει να διευκρινίσουμε τι ακριβώς σημαίνει «ανθρωπιστική κρίση» και τι την προκάλεσε. Η Ελλάδα δεν υπέστη θεομηνία, τσουνάμι ή πόλεμο τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι αιτίες της «κρίσης» δεν ήταν «φυσικές» ή απόρροια μιας εμπόλεμης κατάστασης, όπως συνηθίζεται να ερμηνεύεται η «ανθρωπιστική κρίση». Υπήρξε μια μορφή οικονομικού και κοινωνικού πολέμου, η οποία προκάλεσε αυτά τα αποτελέσματα – ήταν η επιθετική πολιτική των δανειστών και της ελληνικής οικονομικής ελίτ, οι οποίες γιγάντωσαν τις απολύσεις και την ανεργία, περιέκοψαν αναγκαία για την διαβίωση εισοδήματα, κατέστρεψαν το ήδη ευπαθές στην Ελλάδα κοινωνικό κράτος και «φτωχοποίησαν» τους εργαζόμενους-ες. Οι μνημονιακές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων  των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, αλλά και η πολιτική του Ευρωπαϊκού διευθυντηρίου, ήταν που έφεραν την ανθρωπιστική κρίση. Και είναι τεράστια επιτυχία της κυβέρνησης, η οπισθοχώρηση των Ευρωπαίων στην αποδοχή του όρου της ανθρωπιστικής κρίσης και στην αντιμετώπισή της από κοινού στην Ευρώπη. Αλλά ακόμη χρειάζεται πολύς δρόμος για να αλλάξει η πολιτική στην Ευρώπη που γεννά την κρίση και πιστεύω πως το αντιλαμβάνονται όλο και περισσότεροι πανευρωπαϊκά.
Η καλύτερη «ανθρωπιστική» πολιτική προοπτικά είναι αυτή που θα τείνει να καταργήσει την ανάγκη «ανθρωπιστικής πολιτικής», είναι αυτή που θα βγάλει τις δυνάμεις της εργασίας από το περιθώριο και θα τις καταστήσει υπερήφανες, αξιοπρεπείς και στην ουσία ηγετικές στην ελληνική κοινωνία.
• Εκτιμάτε πως μόλις τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές θα πρέπει να ανοίξει ο διάλογος και για άλλα ζητήματα, όπως η αναμόρφωση του Καλλικράτη;
Είναι επιτακτική ανάγκη να αρχίσουμε να υλοποιούμε το πρόγραμμά μας, που σαφώς συμπεριλαμβάνει και την ριζική αλλαγή του Καλλικράτη. Κατ’ αρχήν μέσα από διάλογο με τους αρμόδιους φορείς , με στόχο την αναδιάρθρωση των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την  μεταφορά αρμοδιοτήτων αλλά και πόρων από τους αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις στις περιφέρειες και στους δήμους.
Ο λαός μας ψήφισε για να κυβερνήσουμε και να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Οι διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη θα συνεχιστούν αλλά παράλληλα θα πρέπει να αρχίσει η υλοποίηση του προγράμματός μας σε όλα τα επίπεδα της διακυβέρνησης.

• Στη Ρόδο ο Σύριζα απέκτησε τη δική του φωνή μέσα απο το ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο». Ποιο είναι το επόμενο βήμα;
Αρχικά να ξεκαθαρίσω ότι το «Κόκκινο Ρόδου» -όπως και ολόκληρο το δίκτυο των «Κόκκινων» στην Ελλάδα- δεν είναι ένας κυβερνητικός ραδιοφωνικός σταθμός. Είναι ένα αριστερό ραδιόφωνο. Αυτό σημαίνει ότι παρουσιάζει τις κυβερνητικές εξελίξεις, παρουσιάζει τις ιδέες (ακόμα και αντίλογο) εντός του κόμματος και της βάσης του, παρουσιάζει και δημιουργεί διάλογο με όλες τις «φωνές» της κοινωνίας, ιδιαίτερα εκείνες που μέχρι τώρα δεν είχαν πρόσβαση στο διαπλεκόμενο και ολιγαρχικό σύστημα ενημέρωσης. Το «Κόκκινο» δεν απευθύνεται μόνο σε αριστερό ακροατήριο. Είναι ένα ραδιόφωνο που «ακούει», όπως λέει το σλόγκαν του, ακούει και την αντίθετη φωνή βάζοντας ερωτήματα με εντιμότητα. Αυτή την προσπάθεια, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ την στηρίζουν. Και θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που θα ξεκινάει από εκεί, όπως για παράδειγμα η συγκέντρωση ειδών ρουχισμού για το Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέρου ή άλλες εκδηλώσεις που έχουν κινηματικό, ενημερωτικό ή πολιτισμικό χαρακτήρα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου