Συνεντεύξεις

Δ. Γάκης: «Δήμος και Περιφέρεια κράτησαν εγκληματική στάση στο θέμα του αεροδρομίου»

«Για μια φορά ακόμη η διαδικασία των ευρωεκλογών είναι υποβαθμισμένη και υποτιμημένη. Δεν θα ακουστεί καθόλου η ιδεολογική και πολιτική πρόταση. Η Ευρώπη είναι σε ένα μεταίχμιο. Δυνάμεις της ακροδεξιάς, δυνάμεις του φασισμού, αυξάνονται επικίνδυνα. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με την κρίση και την φτώχεια που έχει προκαλέσει η νεοφιλελεύθερη πολιτική».

Στο γεγονός ότι η διαδικασία των Ευρωκλογών χάνεται μέσα στο θόρυβο των αυτοδιοικητικών εκλογών, αναφέρεται σε συνέντευξή του στη “δ”, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Γάκης.

«Πρέπει όλοι να καταθέσουμε συγκεκριμένη πρόταση για το πώς θα μεταστραφεί η πορεία της ΕΕ για να αποτελέσει μια ένωση λαών που θα υπερασπίζει και θα προωθεί την κοινωνική Ευρώπη σε βάρος των οικονομικών τραπεζικών συμφερόντων», πιστεύει ο κ. Δημήτρης Γάκης και τονίζει πως με τις ευρωεκλογές ο κάθε πολίτης μπορεί να υπογραμμίσει την παρουσία του και να καταδικάσει την πολιτική που ασκείται.O κ.Δημήτρης Γάκης υπερασπίζεται τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

“Στηρίζουμε και τον κ. Μπενέτο Σπύρου και τον κ. Γιώργο Υψηλάντη και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να νικήσουν οι συνδυασμοί τους σε αυτές τις εκλογές», τονίζει ο κ. Δημήτρης Γάκης.

Η συνέντευξη του κ. Δημήτρη Γάκη, αναλυτικά:
• Σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν υπαναχώρησε η κυβέρνηση στις απαιτήσεις της τρόικα. Τι θεωρείτε πως έγινε;
Αν δεν είναι υπαναχώρηση η κατάργηση όλου του Εργατικού Δικαίου και η παραχώρηση όλης της εξουσίας της χώρας σε ξένες δυνάμεις τότε τι είναι. Όταν είσαι υποτελής σε μια διαδικασία διεκδίκησης πιστεύει κανείς ότι δεν υπαναχώρησες. Η απελευθέρωση των απολύσεων δεν είναι υπαναχώρηση της χώρας;

• Υπάρχουν κάποιες αποφάσεις που θα περιληφθούν σε νομοσχέδιο και αφορούν το γάλα, το ψωμί και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Θα ωφελήσουν τους πολίτες;
Βεβαίως και όχι. Αυτή είναι η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Προβλέπεται εκεί απελευθέρωση των τιμών. Eμείς θέλουμε να προστατεύσουμε την υγεία. Tα ξένα οικονομικά συμφέροντα χαρακτηρίζουν ως φρέσκο το παστεριωμένο γάλα. Έτσι θα εγκαταλειφθεί η ντόπια παραγωγή. Ηδη οι εισαγωγές γάλατος κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό 2 δισ ευρώ. Δείτε τι έγινε με το ψωμί. Διακινούνται ζύμες που δεν παράγονται σε πιστοποιημένους χώρους και αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Θέλουν να διαλύσουμε την ντόπια παραγωγή. Αυτό είναι η αντίσταση της ελληνικής κυβέρνησης;

• Με το ΠΕΔΥ θεωρείτε πως ο κόσμος θα απολαμβάνει την πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη;
Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουν καλύτερη περίθαλψη οι πολίτες. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας έχει συγκεκριμένες δομές και πρέπει να βρίσκεται κοντά στους πολίτες. Δεν έπρεπε να καταργήσουν, αλλά να ενοποιήσουν όπου χρειαζόταν, οργανισμούς, όπως το ΙΚΑ και ο ΕΟΠΥΥ. Δεν μπορεί να λένε πως θα δημιουργήσουν ένα πολυϊατρείο του ΠΕΔΥ στη Ρόδο το οποίο θα βρίσκεται στην πόλη της Ρόδου και θα καλύπτει τις ανάγκες των Νοτιο-ροδιτών. Ποιος πιστεύει πως θα καλυτερέψουν οι συνθήκες παροχής υγείας;Για τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικής χώρας δεν τους καίγεται καρφάκι.

• Σας ικανοποίησαν οι απαντήσεις που δόθηκαν από τη διοίκηση του ΕΚΑΒ στη Ρόδο;
Το ΕΚΑΒ είναι ένα μέσο για να μετακινούνται οι ασθενείς στις μονάδες νοσηλείας. Όσο πιο κοντά είναι οι μονάδες τόσο πιο εύκολα αντιμετωπίζονται οι ανάγκες. Αν οι μονάδες απομακρύνονται ο ρόλος του ΕΚΑΒ εξασθενεί. Φανταστείτε την απόσταση από την Πυλώνα μέχρι τον Αρχάγγελο και τη Ρόδο. Όσα ασθενοφόρα και να υπάρχουν οι ανάγκες δεν καλύπτονται τη στιγμή που χρειάζεται να διανυθούν μεγάλες αποστάσεις. Απαιτείται η συνέχιση της λειτουργίας των ΚΥ Αρχαγγέλου και Έμπωνας και ο σχεδιασμός της ανάπτυξης του ΕΚΑΒ με βάση αυτά τα δεδομένα. Αλλιώς….

• Με αφορμή τη σύσκεψη για το αεροδρόμιο της Ρόδου θεωρείτε πως ο Δήμος θα έπρεπε να αντιδράσει νωρίτερα καθώς τώρα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης;
Ο Δήμος και η Περιφέρεια κράτησαν μια στάση εγκληματική. Ήταν αυτοί που σιγοντάρισαν τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Όταν ακόμη και ένας υποψήφιος δήμαρχος πρότεινε να διαχειριστεί η αυτοδιοίκηση τα αεροδρόμια είναι σαν να δίνει τα πράσινο φως για την παραχώρησή τους στον ιδιωτικό τομέα. Κατάλαβαν τώρα προεκλογικά πως θα πρέπει να «μαζέψουν» το θέμα. Τώρα θα πούμε «όχι» ενώ πριν με τη στάση μας άνοιξαν οι κερκόπορτες. Τώρα ο εχθρός είναι μέσα και την ευθύνη έχουν κάποιοι συγκεκριμένοι με ονοματεπώνυμο.

• Με αφορμή τις ευρωεκλογές ποιο είναι το διακύβευμα και τι θα πρέπει να σκεφθούν οι πολίτες;
Για μια φορά ακόμη η διαδικασία των ευρωεκλογών είναι υποβαθμισμένη και υποτιμημένη. Δεν θα ακουστεί καθόλου η ιδεολογική και πολιτική πρόταση. Η Ευρώπη είναι σε ένα μεταίχμιο. Δυνάμεις της ακροδεξιάς, δυνάμεις του φασισμού αυξάνονται επικίνδυνα. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με την κρίση και τη φτώχεια που έχει προκαλέσει η νεοφιλελεύθερη πολιτική. Πρέπει όλοι να καταθέσουμε συγκεκριμένη πρόταση για το πώς θα μεταστραφεί η πορεία της ΕΕ για να αποτελέσει μια ένωση λαών που θα υπερασπίζει και θα προωθεί την κοινωνική Ευρώπη σε βάρος των οικονομικών τραπεζικών συμφερόντων. Bλέπουμε όμως ότι έχει αρχίσει και μια διαδικασία έντασης στην ανατολική Ευρώπη, στην Ουκρανία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Έχουμε μια συνέχεια της Σερβίας, του Κόσσοβου. Διαλύονται κράτη με έξωθεν παρεμβάσεις με επιβολή δυνάμεων φασιστικών. Κάποιος θα πρέπει να μιλήσει σοβαρά για τη στροφή, που θα πρέπει να κάνει η Ευρώπη.

• Τι ποσοστό πιστεύετε πως θα πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές;
Νομίζω πως οι δημοσκοπήσεις που εμφανίζονται είναι εκτός της κοινωνίας και των προβλημάτων της. Ο κόσμος στην κάλπη θα εκφραστεί, όπως γνωρίζει. Είναι μια ευκαιρία να δείξει πως στέλνει ένα μήνυμα για να υπογραμμίσει την παρουσία του και να καταδικάσει την πολιτική που ασκείται. Αν δεν το κάνει αυτό τότε όχι μόνο θα έχει την ευθύνη αλλά θα δώσει και φτερά για να συνεχιστεί η καταστροφική πολιτική που σήμερα εφαρμόζεται.

• Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να φέρει και εθνικές εκλογές;
Βεβαίως. Θα είναι η ατομική στάση και πράξη που θα αμφισβητήσει αυτή την πολιτική. Με βάση αυτό θα ψηφίσουν οι πολίτες. Ο κόσμος έχει καταλάβει τους μηχανισμούς της εξουσίας και θα απαντήσει αναλόγως. Η λαϊκή βούληση είναι αυτή που θα επιβάλει τις εξελίξεις.

• Τι τύχη μπορούν να έχουν τα κινήματα που δημιουργήθηκαν πρόσφατα;
Αν ο κ. Θεοδωράκης νομίζει πως κοινωνική βάση είναι οι εκδοτικοί και τηλεοπτικοί όμιλοι, που εκπροσωπεί, είναι βαθιά νυχτωμένος. Είναι μια επικοινωνιακή έξαρση που δεν έχει και τίποτε να πει στους πολίτες. Είναι μια κενή πρόταση.

• Με ποια κριτήρια θα πρέπει να ψηφίσουν οι πολίτες στις εκλογές της ΤΑ;
Ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση των συνθηκών ζωής των πολιτών. Πρέπει να εξετάσει προγράμματα και ανθρώπους. Θα πρότεινα να μην επιλέξει τους γνωστούς. Αυτοί είναι που τον έφεραν σε αυτή τη θέση. Ας ψάξουν να βρουν στους αγνώστους. Nα δουν ποιος έχει τη δυναμική και την προοπτική να δώσει κάτι καινούργιο γιατί οι παλαιοί έδωσαν ό,τι είχαν και δεν βλέπω να έχουν και διάθεση, είναι κουρασμένοι. Λένε ψέματα ότι έχουν να δώσουν πολλά ακόμη και πως είναι ανεξάρτητοι. Δεν ήρθαν από τον Άρη. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που οδήγησαν τον τόπο ως εδώ.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον κ. Μπενέτο Σπύρου και τον κ. Γιώργο Υψηλάντη;
Βεβαίως, στηρίζουμε και τον κ. Μπενέτο Σπύρου και τον κ. Γιώργο Υψηλάντη και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να νικήσουν οι συνδυασμοί τους σε αυτές τις εκλογές. H Περιφέρεια δεν πρέπει να περιορίζεται στη διαχείριση των κονδυλίων. Πρέπει να σχεδιάσει και να χρησιμοποιήσει τα κονδύλια σε νέους δρόμους. Ο κ. Μπενέτος Σπύρου είναι άνθρωπος που έχει ιδέες, έζησε και ξέρει την αυτοδιοίκηση και γνωρίζει πού μπορεί να φθάσει. Έχει όραμα. Το ίδιο και ο κ. Γιώργος Υψηλάντης που έχει δείξει πως ό,τι κάνει το κάνει καλά. Έχουν και οι δύο αρχές και ντομπροσύνη. Αν το εκτιμά ο κόσμος, ας τους επιλέξει. Αν επιθυμούν τις εξαρτήσεις, ας επιλέξουν άλλους υποψήφιους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου