Την απόφαση να κλείσει τους παράνομους μετρητές νερού με την παράλληλη εντατικοποίηση των ελέγχων στις αγροτικές περιοχές, προκειμένου να περιοριστεί η αλόγιστη κατανάλωση νερού στο νησί της Ρόδου, που αντιμετωπίζει ούτως ή άλλως πρόβλημα ανομβρίας, έλαβε πρόσφατα η ΔΕΥΑΡ.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική» το ζήτημα τέθηκε επί τάπητος, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, με την συμμετοχή όλων των προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων του νησιού.
Οι επόμενες κινήσεις της ΔΕΥΑΡ επικεντρώνονται άμεσα στον πρωτογενή τομέα αφού έχει παρατηρηθεί ότι η κατάσταση σε κάποιες περιοχές κατέστη ανεξέλεγκτη.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιχείρησης κ. Αλέξανδρο Μανωλάκη: «Η σύσκεψη είχε ως κύριο αντικείμενο τον πρωτογενή τομέα και ζήτησα από τους προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων να μου εκθέσουν τα προβλήματα ανά περιοχή. Τα συμπεράσματα ήταν ότι σε περιοχές όπου τα δίκτυά μας είναι κοινά –δηλαδή, η άρδευση παίρνει νερό από την ύδρευση- τους καλοκαιρινούς μήνες η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχουν μετρητές σε μερικές περιοχές, με συνέπεια κάποιοι παραγωγοί να μην μεριμνούν, να αφήνουν το νερό να τρέχει, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην ύδρευση και να μένουν κάποια χωριά χωρίς νερό. Αποφασίσαμε λοιπόν από κοινού η ΔΕΥΑΡ να συστήσει συνεργεία προκειμένου να ξεκινήσουν εντατικοί έλεγχοι και αυτοψίες στα χωριά και όπου εντοπιστούν παράνομες υδροληψίες, να αφαιρεθούν οι μετρητές. Ωστόσο, εάν εντοπιστεί κάποια μεγάλη παροχή θα περιοριστεί ώστε να ελεγχθεί η κατανάλωση εκεί όπου μπορούμε. Αυτό θα φέρει πολύ καλά αποτελέσματα και θα ενισχύσουμε το κομμάτι της ύδρευσης ώστε να μην αντιμετωπίσουμε τα ίδια προβλήματα που είχαμε πέρσι».
Οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων του νησιού προέβησαν σε εκτενή ενημέρωση και δεσμεύτηκαν ότι θα συνεργαστούν με την ΔΕΥΑΡ προκειμένου να καταγράφονται συστηματικά οι ανάγκες των περιοχών τους και τα δεδομένα σε ύδρευση και άρδευση, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε Δημοτική Ενότητα και Τοπική Κοινότητα και κυρίως οι ελλείψεις σε νερό. Μάλιστα, αναμένεται να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση με την οποία θα εφιστάται η προσοχή στους παραγωγούς , αγρότες κ.λπ. να περιορίσουν όσο μπορούν την κατανάλωση και κυρίως την αλόγιστη χρήση του νερού καθώς -όπως ειπώθηκε- οι υφιστάμενες ποσότητες νερού δεν κρίνονται επαρκείς για να καλύψουν τις ανάγκες του πρωτογενούς τομέα.
«Το κύριο συμπέρασμα είναι ότι προτεραιότητά μας στο νησί είναι η ύδρευση διότι υπό αυτές τις συνθήκες, με την παρατεταμένη ανομβρία δεν έχουμε πολλά περιθώρια για να αφήσουμε τον κόσμο να…..διψάσει. Από εκεί και πέρα θα δίδεται το νερό στην πρωτογενή τομέα» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ.
Προβληματισμός και
προετοιμασίες ενόψει
της σεζόν
Την ίδια ώρα, παρά την λειτουργία του Φράγματος και τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στο νησί, τα δεδομένα σε αποθέματα νερού είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι.
Σύμφωνα με την ΔΕΥΑΡ, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει με βάση τα περσινά δεδομένα και το μόνο που απομένει είναι ο εντοπισμός νερού μέσω γεωτρήσεων.
«Βρισκόμαστε στο στάδιο διερευνητικών γεωτρήσεων για εντοπισμό νέων πηγών νερού σε κάποιες περιοχές του νησιού όπου οι ανάγκες είναι αυξημένες και κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου θα αυξηθούν κατακόρυφα. Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα –κυρίως σε περιοχές, όπως η Νότια Ρόδος, που μας απασχολεί λόγω της λειτουργίας νέων ξενοδοχειακών μονάδων. Όπως έχω δηλώσει, η ΔΕΥΑΡ θα διαθέσει 1εκ. ευρώ για νέες γεωτρήσεις και βρισκόμαστε στον σχεδιασμό και προγραμματισμό για τις «δύσκολες» περιοχές κατά προτεραιότητα. Αισιοδοξούμε ότι θα είμαστε έτοιμοι πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν», τόνισε ο κ. Μανωλάκης.
Ωστόσο, οι μεγάλες (και μικρές) ξενοδοχειακές μονάδες έχουν δηλώσει στην ΔΕΥΑΡ ότι φέτος είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε ανάγκη, λόγω ιδιωτικών δεξαμενών που διαθέτουν ενώ έχουν προβεί σε ιδιωτικές επενδύσεις με μονάδες αφαλάτωσης, ώστε να μην ταλαιπωρήσουν τους πελάτες τους –κυρίως σε τουριστικές περιοχές που υπάρχει έντονη ζήτηση.
Να σημειωθεί ότι με την λειτουργία του Φράγματος Γαδουρά που υδροδοτεί τις περιοχές της πόλης της Ρόδου, δεν θα υπάρξει φέτος ιδιαίτερο πρόβλημα ενώ όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην δεύτερη φάση, η οποία βέβαια δεν προβλέπεται να είναι έτοιμη σύντομα.
Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη τα συνοδά έργα που θα ενισχύσουν τις περιοχές όπως τα Κολύμπια, τα Στεγνά, την Παστίδα που θα είναι έτοιμα πριν την καλοκαιρινή περίοδο .

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ