Ρεπορτάζ

Διεθνής απατεώνας «βομβαρδίζει» ανυποψίαστους Ρόδιους για τη χορήγηση δήθεν «δανείων»!

Με μηνύματα επιτήδειου που υπόσχεται δήθεν άμεσα και εύκολα τη χορήγηση δανείου, με σκοπό να εξαπατήσει του χρήστες και να τους αποσπάσει προσωπικά στοιχεία, «βομβαρδίστηκαν» χθες δεκάδες Ρόδιοι με προσωπικά μηνύματα που εστάλησαν στους λογαριασμούς που διατηρούν στο facebook.
Ειδικότερα, χρήστης που εμφανίζεται με το ονοματεπώνυμο Mariano Diaz Vazquez «κατέκλυσε» τα προφίλ Ρόδιων χρηστών, αναζητώντας υποψήφια θύματα με το εξής μήνυμα:
«Είμαι δανειστής σε διεθνές επίπεδο, συζητώ ένα κεφάλαιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παροχή δανείων μεταξύ ατόμων βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μεταξύ 2000 και 50 εκατομμυρίων για όλα τα σοβαρά άτομα που βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη, Letauxd τόκοι 2% ετησίως. Χορηγούμε δάνεια Χρηματοδοτικά, στεγαστικά δάνεια, επενδυτικά δάνεια, δάνεια αυτοκινήτων, προσωπικά δάνεια Είμαι έτοιμος να σας χορηγήσω έως και 50.000.000 ευρώ για μέχρι 30 χρόνια με 2% ΣΕΠΕ και σε όλες τις χώρες. Αν θέλετε να συνδεθείτε με τις υπηρεσίες μου, επικοινωνήστε μαζί μου με όλες τις λεπτομέρειες του αιτήματός σας:
– Ποσό που ζητήθηκε
– Διάρκεια αποπληρωμής
– Λόγος του δανείου
Άτομα που δεν είναι σοβαρά, αποχή.
Εφαρμόστε τώρα το δάνειο σας στο kaser.meetey@gmail.com».
Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι χρήστες είναι υποψιασμένοι, καθώς πρόκειται για γνωστή τακτική των επιτήδειων, σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν στην «δ», πολλά ανυποψίαστα θύματα απάντησαν στο μήνυμα, όμως άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά, όταν τους ζητήθηκαν προσωπικά στοιχεία χωρίς ο υποτιθέμενος δανειοδότης να δίνει κανένα στοιχείο που να πιστοποιεί την ταυτότητά του ή τον φορέα που εκπροσωπεί.
Ειδικότερα, οι δράστες που παρουσιάζονται με διαφορετικά ονόματα και προφίλ κάθε φορά, μέσω αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα ή μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση, την έλλειψη ρευστότητας και την πιθανή δυσχερή θέση του χρήστη, αποστέλλουν μαζικά και υπόσχονται στους χρήστες του διαδικτύου «δήθεν», άμεσα και εύκολα, τη χορήγηση δανείων, ακόμα και μεγάλων χρηματικών ποσών, με χαμηλό επιτόκιο και άμεσες διαδικασίες χρηματοδότησης-εκταμίευσης.
Στα μηνύματα αυτά, ως στοιχεία επικοινωνίας αναγράφεται μόνο μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ ποτέ δεν δίνεται φυσική έδρα της υποτιθέμενης εταιρείας, ούτε κάποιο τηλέφωνο επικοινωνίας.
Οι επιτήδειοι, προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποσπάσουν τα πλήρη στοιχεία του θύματος σε πρώτη φάση, και κατόπιν θα ζητήσουν προμήθεια για τις υπηρεσίες τους και εξυπακούεται πως το υποτιθέμενο δάνειο, δε θα φτάσει ποτέ στον παραλήπτη του. Με τα πλήρη στοιχεία του θύματος στη διάθεσή τους, ενδέχεται να προσπαθήσουν να πάρουν δάνειο από αλλού και να το φορτώσουν στο ανυποψίαστο θύμα.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με αφορμή αυτά τα περιστατικά ενημερώνει τους πολίτες-χρήστες του Διαδικτύου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αναρτήσεις σε προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή από απατηλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που μπορεί να δέχονται, σχετικά με δήθεν εύκολη χορήγηση δανείων από μη εξουσιοδοτημένους φορείς.
Επισημαίνεται, ότι αυτά τα μηνύματα δεν προέρχονται σε καμία περίπτωση από πιστωτικά ιδρύματα ή εταιρείες παροχής πιστώσεων, ειδικά αδειοδοτημένες για αυτό το σκοπό και ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου, ότι αυτού του είδους τα μηνύματα έχουν ως σκοπό να πείσουν, με απατηλό τρόπο («ψάρεμα»), τους πρόθυμους κι ανυποψίαστους που αναζητούν τη χορήγηση χρημάτων ή δανείου, να αποστείλουν:
– είτε τα προσωπικά τους στοιχεία και δεδομένα (ταυτότητα, διαβατήριο, κ.τ.λ.), για να τα χρησιμοποιήσουν περαιτέρω για κακόβουλους σκοπούς,
– είτε τα προσωπικά τους οικονομικά δεδομένα (αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ), αριθμούς πιστωτικών καρτών, πληροφορίες καρτών ΑΤΜ, τριψήφιους κωδικούς επαλήθευσης καρτών (CVV) κ.τ.λ.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συστήνει και προτρέπει τους χρήστες του διαδικτύου:
– να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην περίπτωση που διαπιστώσουν την ύπαρξη τέτοιου είδους αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα ή λάβουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για την αποφυγή πιθανής οικονομικής εξαπάτησης τους και

– ότι δεν πρέπει να ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και να μην απαντούν σε ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω των οποίων ζητούνται προσωπικά δεδομένα ή οικονομικής φύσεως στοιχεία.
Υπενθυμίζεται, ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας :
– Τηλεφωνικά: 111 88
– Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
– Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: FEELSAFE e-Commerce
– Μέσω Twitter « Γραμμή SOS Cyber Aler» : https://twitter.com/CyberAlertGR
– Επίσης σχετική ενημέρωση από το δικτυακό τόπο: http://cyberalert.gr/feelsafe

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου