Τοπικές Ειδήσεις

Θα αναβληθεί η εκδίκαση της πρώτης προσφυγής της «Ηχος και Φως» κατά του Δήμου Ρόδου

Εχει ανακύψει πλέον μείζον θέμα ηθικής τάξεως

Προς αναβολή οδεύει σήμερα η εκδίκαση ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου της πρώτης προσφυγής της «Ηχος και Φως» κατά του Δήμου Ρόδου
Με την υπ’ αριθμ. 63/2021 απόφαση της προέδρου του 2ου Τμήματος του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου κηρύχθηκε το δικαστήριο αναρμόδιο για την εξέταση της αίτησης αναστολής της υπ’ αριθμ. 520/2020 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, κατά το μέρος που αφορά στην εταιρεία ειδικού σκοπού «Ηχος και Φως ΑΕ» και παραπέμφθηκε προς εξέταση, μαζί με την κύρια υπόθεση, στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου.
Στο μεσοδιάστημα ωστόσο, όπως έγραψε την Κυριακή η «δημοκρατική» προέκυψε ότι η κύρια βάση της αντιδικίας που είχε ανακύψει αφορούσε στην δήθεν τέλεση ποινικών αδικημάτων από την ανάδοχο του έργου εταιρεία, που όμως ελέγχθησαν στο πλαίσιο ποινικής προκαταρκτικής έρευνας του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και η δικογραφία τέθηκε αμετακλήτως στο αρχείο.
Ο έλεγχος όπως έγραψε η «δημοκρατική» είχε ανατεθεί και σε ελεγκτές του ΣΔΟΕ που έκριναν ότι δεν τελέστηκε κανένα εκ των καταγγελλομένων αδικημάτων.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στις δύο Εισαγγελικές διατάξεις (επίκουρου Εισαγγελέα και Εισαγγελέα Εφετών) κρίθηκε ότι πιστοποιήθηκαν οι εργασίες που έχουν τελεστεί και δόθηκαν στα ελεγκτικά όργανα λεπτομερείς απαντήσεις επί των ερευνώμενων ζητημάτων, ενώ διαπιστώθηκε ότι έχουν πραγματοποιηθεί οι ενδεδειγμένοι έλεγχοι από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς ότι υπεβλήθησαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και πληρούνται οι προϋποθέσεις με βάση τα έγγραφα και τις γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών για την ολοκλήρωση του έργου.
Κάτω από αυτό το πρίσμα αν και τα Διοικητικά Δικαστήρια δεν δεσμεύονται από την κρίση της ποινικής δικαιοσύνης υφίσταται σίγουρα θέμα ηθικής τάξεως και ως εκ τούτου αν ανατρέξει κανείς στο πόρισμα του ΣΔΟΕ και στον έλεγχο αυτού θα διαπιστώσει ότι ο Δήμος Ρόδου θα πρέπει να αναθεωρήσει άλλως να λάβει σοβαρά υπόψιν του τα όσα προέκυψαν και να αναθεωρήσει την στάση του σε κομβικά θέματα που αφορούν στην εκτέλεση και τις συμφωνίες του έργου.
Σε ό,τι αφορά στην δίκη που έχει προγραμματιστεί για σήμερα η εταιρεία, την 7η Σεπτεμβρίου 2020, μετά από συμπτωματική έρευνα που διενήργησε στην «Διαύγεια», διαπίστωσε την ύπαρξη τής με αριθμό 520 από 29.07.2020 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου με την οποία φαίνεται να ακυρώνεται -μεταξύ δεκαεπτά εν συνόλω ρυθμισμένων οφειλών- η ρύθμιση στην οποία υπήχθησαν οφειλές της έναντι του Δήμου και εξυπηρετούντο ομαλώς.
Με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής διαπιστώθηκε η ακυρότητα των ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4611/2019 από τις 04.06.2019 έως και τις 05.12.2109 που αφορούν σε 17 οφειλέτες -μεταξύ αυτών και της ίδιας- με μόνο λόγο ότι τα ποσά οφειλής που ρυθμίστηκαν υπερέβαιναν την δικαιοδοσία ρύθμισης του ταμία, δοθέντος ότι κατά τις διατάξεις του άρθρου 170 παρ. 2 του ν. 3463/2006 οφειλές τέτοιου ύψους ρυθμίζονται σε δόσεις μόνον από την Οικονομική Επιτροπή.
Συνεπώς, οι πράξεις ρύθμισης του ταμία, ως εκδοθείσες από αναρμόδιο όργανο καθίστανται, όπως επισημαίνεται στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, άκυρες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου