Τοπικές Ειδήσεις

Απάτη επικών διαστάσεων από 54χρονο που λειτουργούσε γραφείο επενδύσεων και στην Ρόδο – Mεταξύ των θυμάτων του και Ροδίτης

• Πάνω από 15 εκατ. ευρώ η ζημία των παθόντων • Mεταξύ των θυμάτων του και Ροδίτης

Γραφείο στη Ρόδο διατηρούσε ο διαβόητος επενδυτικός σύμβουλος που απασχολεί την επικαιρότητα στο πανελλήνιο από την 14η Ιανουαρίου 2023 όταν ανακοινώθηκε από το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής η εξιχνίαση της δράσεώς του.
Πιο αναλυτικά, ο 54χρονος κατηγορείται ότι προσέγγιζε ανυποψίαστους πολίτες, είτε του επιχειρηματικού και εφοπλιστικού κύκλου, είτε μεσαίας οικονομικής επιφάνειας και συστηνόταν ψευδώς ως «Σύμβουλος Εμπορικών Συμφωνιών – Επενδύσεων» με εξειδικευμένες γνώσεις, πρωτοποριακές μεθόδους και εμπειρία στην παγκόσμια αγορά πετρελαιοειδών, βασιζόμενος σε παρελθοντική του ιδιότητα ως στέλεχος σημαντικών εταιρειών στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
Στη συνέχεια τους έπειθε να συμμετέχουν σε ένα δήθεν αξιόπιστο και αποδοτικό επενδυτικό σχήμα, με εγγυημένο κεφάλαιο με την αγορά πετρελαιοειδών, στο όνομά τους ενώ πρόσφερε δυνατότητα εξασφαλισμένης αποχώρησης οποιαδήποτε στιγμή με ρευστοποίηση στο ακέραιο του κεφαλαίου ή φυσική παραλαβή προϊόντος ίσης αξίας.
Ακολούθως, ο κατηγορούμενος προέβαινε σε διαδικασία αγοραπωλησίας αργού πετρελαίου και αγοράς ασφαλίστρων (OPTION) προς εξασφάλιση του επενδυθέντος κεφαλαίου, με χρέωση του πελάτη, ώστε ο αγοραστής να αποκομίζει ετήσιο κέρδος με απόδοση από 7,6% έως 13%, με τη μορφή μηνιαίου μισθώματος (προκαθορισμένη απόδοση).
Για το σκοπό αυτό το 2013 συνέστησε εταιρεία στην Ελλάδα (μητρική εταιρεία) και το 2016 θυγατρική σε χώρα της Ευρώπης, με αντικείμενο «Εμπορικές συμφωνίες για το αργό πετρέλαιο και τα παράγωγά του». Μάλιστα, η μητρική εταιρεία εμφανιζόταν να ενεργεί ταυτόχρονα στις συναλλαγές ως πράκτορας (agent) της θυγατρικής.
Κατά το διάστημα, που διαχειριζόταν ως ιδιοκτήτης των ανωτέρω εταιρειών τα εμπιστευμένα επενδυθέντα κεφάλαια των πελατών του, τους σύστηνε να πραγματοποιούν νέες καταβολές (αύξηση κεφαλαίου, κ.λπ.), να μην εισπράττουν τις αποδόσεις και να τις επανατοποθετούν (ανακεφαλαιοποίηση), με σκοπό την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής μακροπρόθεσμης απόδοσης.
Η εκμετάλλευση των κεφαλαίων από τον ίδιο σε συνδυασμό με την αγορά ή μη φορτίων πετρελαίου, την εικονική απεικόνιση των αγορασθέντων σε συμβάσεις, τιμολόγια, πιστοποιητικά πώλησης και την κάλυψη των συμφωνηθέντων αποδόσεων, είτε από ίδια κεφάλαια, είτε έτερων επενδυτών (πυραμίδα), έλαβαν χώρα τουλάχιστον από το 2018.
Η παράνομη δράση του αποκαλύφθηκε όταν αρνήθηκε σε πελάτες – επενδυτές την επιστροφή είτε του αρχικού κεφαλαίου, είτε των φορτίων πετρελαίου και αφού είχαν προηγηθεί παραπλανητικές επιστολές του με ψευδείς αιτιάσεις περί δυσχερειών της διεθνούς αγοράς.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ
Ο 54χρονος διατηρούσε εταιρεία στεγαζόμενη σε πολυτελή γραφεία στην Γλυφάδα Αττικής με υποκατάστημα στη Ρόδο, με μεγάλο αριθμό απασχολούμενων κυρίως πωλητών και μεγάλο αριθμό επενδυτών ανά την Ελλάδα, υπό το πρίσμα της εμπιστοσύνης που απολάμβανε λόγω των απολύτως εξασφαλισμένων προσφερόμενων υπηρεσιών που έκανε γνωστά μέσω της ιστοσελίδας του, που πλέον δεν είναι ενεργή.
Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες της «δημοκρατικής», στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας που διενεργήθηκε κατέθεσε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου την 22α Φεβρουαρίου 2022 μια ημεδαπή που απασχολούσε στο γραφείο του στην Ρόδο για να επιβεβαιώσει ότι και ο σύζυγός της ήταν θύμα του και ότι του πώλησε επενδυτικά προγράμματα αξίας 582.330 ευρώ και 500.000 δολαρίων ΗΠΑ (περίπου) ενώ επιβεβαίωσε ότι η δράση του στο νησί είχε ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2021.
Tα γραφεία του στην Γλυφάδα και στην Ρόδο, όπως αναφέρει το protothema.gr έχουν σφραγιστεί, μετά από έφοδο κλιμακίου του ΣΔΟΕ, τα μέλη του οποίου όταν εισέβαλαν στον χώρο βρήκαν μόνο έπιπλα και υπολογιστές.
Για καλή τους τύχη, στους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών εντοπίστηκαν στοιχεία που χρησίμευσαν στις περαιτέρω έρευνες για τη δράση του 54χρονου.
Από αυτά τα στοιχεία, σε συνδυασμό με όσα αναφέρουν στις καταθέσεις τους τα θύματα της «πυραμίδας», φαίνεται πως τον σύμβουλο βοηθούσαν τρεις συνεργάτιδές του σε θέματα διαχείρισης επενδύσεων, συμφωνιών προσωπικού κ.λπ., καθώς προχωρούσαν σε σύνταξη συμβολαίων, τιμολογίων και σε οτιδήποτε άλλο αφορούσε επενδύσεις -ακόμη και μεταφορά χρημάτων μέσω τραπεζικού λογαριασμού έχοντας στη διάθεσή τους κωδικούς πρόσβασης.
Μέχρι στιγμής ο ίδιος διαφεύγει τη σύλληψη, καθώς έχει εξαφανιστεί χωρίς να αφήσει ίχνη ή οποιοδήποτε στοιχείο που θα μπορούσε να συμβάλει στον εντοπισμό του από τις ελληνικές διωκτικές αρχές.
Οπως έγραψε το protothema.gr, oι Αρχές θεωρούν τον 54χρονο ως βασικό ύποπτο για τουλάχιστον 71 περιπτώσεις απάτης εις βάρος φυσικών και νομικών προσώπων, με συνολική οικονομική ζημία η οποία ξεπερνά τα 16 εκατ. ευρώ.
Διέμενε σε πολυτελέστατη κατοικία στα νότια προάστια και χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις του δύο πανάκριβα, πολυτελή αυτοκίνητα, μία Mercedes GLK 300, λευκού χρώματος και μια ασημί Porsche 996.
Στους υποψήφιους πελάτες του κόμπαζε ότι έχει υψηλές γνωριμίες και διασυνδέσεις με πολύ γνωστούς επιχειρηματίες, από τον εφοπλιστικό χώρο κυρίως και όχι μόνο. Επίσης, στην ιστοσελίδα της εταιρείας του εμφανιζόταν το όνομα ενός οικονομικού μεγιστάνα από την Τουρκία, ονόματι Unal Ayzal, ο οποίος, βάσει πληροφοριών, φέρεται να δήλωνε σε Καταριανούς εργαζομένους αμερικανικής τράπεζας στο Κατάρ πως για μεγάλα φορτία πετρελαίου με τελικό προορισμό τη Νότια Κορέα έχει συνάψει συνεργασία αποκλειστικά και μόνο με τον Ελληνα 54χρονο σύμβουλο.
Ενα ακόμη στοιχείο, ενδεχομένως παραπλανητικό, το οποίο χρησιμοποιούσε για να πείσει τους υποψήφιους πελάτες του να επενδύσουν στην «πυραμίδα» με τα πετρελαιοειδή, είναι και ο υποτιθέμενος τζίρος της εταιρείας του στη Σκωτία, ο οποίος το 2020 ανερχόταν σε περίπου μισό εκατ. λίρες Βρετανίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου