Ειδήσεις

Καλό το κλίμα, αλλά δύσκολη η λύση – Το παρασκήνιο και οι διάλογοι στο τετ α τετ Αλ. Τσίπρα – Ζ. Ζάεφ

Οι διάλογοι μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ είναι ενδεικτικοί του “μακρύ δρόμου” που έχει να διανύσει ακόμα το Σκοπιανό, παρά το γεγονός πως το δίωρο τετ α τετ των ηγετών έγινε στο καλύτερο δυνατό κλίμα με τις κινήσεις “καλής θέλησης” να περισσεύουν κυρίως από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε από τη χθεσινή συνάντηση στην οποία συμμετείχαν για μισή ώρα και οι υπουργοί των Εξωτερικών, ήταν πως λύση χωρίς την αλλαγή του Συντάγματος δεν μπορεί να προχωρήσει. “Από εκεί και πέρα η συζήτηση συνεχίζεται”, σχολίαζαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές. Η αναζήτηση της πλειοψηφίας των 2/3 ανάμεσα στους 120 βουλευτές της ΠΓΔΜ δεν είναι εύκολη υπόθεση για τον Ζόραν Ζάεφ, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος στον πρωθυπουργό, όταν ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στο θέμα του Συντάγματος. “Πες την αλήθεια στο λαό σου όπως έκανα εγώ και δεν θα χάσεις“, του απάντησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ξεκαθάρισε στον ομόλογό του πως λύση μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον η συζήτηση κινείται γύρω από  μια σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και θα περιλαμβανει προφανώς και την ίδια τη γείτονα χώρα. Την ίδια στιγμή επισημάνθηκε πως πρέπει να αρθεί  κάθε εικόνα αλυτρωτισμού προκείμενου να υπάρξει  πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε στον πρωθυπουργό  ότι στο παρελθόν είχαν δεχτεί κυβερνήσεις  της Ελλάδας την ονομασία “Μακεδονία – Σκόπια”,  όπως επίσης είχαν αποδεχτεί άλλες κυβερνήσεις και διπλή χρηση (άλλη ονομασία στο εσωτερικό και άλλη στο εξωτερικό).

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να του είπε πως “η θέση μας είναι σαφής.  Είμαστε στο 2018. Το έναντι όλων είναι έναντι όλων  και πρέπει  να βρούμε μια πραγματική λύση για τη οποία  θα είστε και εσείς περήφανοι και άρα θα μπορείτε να την υποστηρίξετε και στο εσωτερικό σας“.

Ήταν το σημείο στο οποίο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ζόραν Ζάεφ κατανόησε  ότι το “Μακεδονία – Σκόπια”  δεν μπορεί να αποτελεί λύση και συμφώνησε να προχωρήσει η συζήτηση σε μια νέα βάση.

Από εδώ και πέρα τις διαβουλεύσεις θα αναλάβουν οι υπουργοί των Εξωτερικών που θα δρουν υπό την εποπτεία των δυο πρωθυπουργών. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν επιθυμούν να θέσουν κάποιο χρονοδιάγραμμα στις διαπραγματεύσεις τονίζοντας πως “συνεχίζουμε, δεν βιαζόμαστε. Το ζήτημα είναι να υπάξει  μια συνολική εφ΄ όλης της ύλης λύση“. Αθήνα και Σκόπια επισκέπτεται ο Μάθιου Νίμιτς στα τέλη Ιανουαρίου και τις αρχές του άλλου μήνα.

Ο πρωθυπουργός με την επιστροφή του από το Νταβός θα αποφασίσει και τις επόμενες κινήσεις του, που έχουν να κάνουν με πιθανή επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο για να ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά και αν τελικά θα πραγματοποιήσει επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Συνεχίζεται η κόντρα με τη ΝΔ

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στο χιονισμένο Νταβός έκανε ακόμα πιο “ψυχρές”  τις σχέσεις Μαξίμου – αξιωματικής αντιπολίτευσης, με κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν πως η στάση της ΝΔ είναι ανεύθυνη και αποδεικνύει, πλέον περίτρανα την εκτίμηση που έχει γίνει στο παρελθόν: Οτι σύρεται από την ακροδεξία της πτέρυγα  και καταλήγει σε εθνικά επιζήμιες θέσεις.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο χθες τόνιζαν, σε σχέση με τα αποτελέσματα του ραντεβού στο ελβετικό θέρετρο, πως είναι  “η πρωτή κυβέρνηση στη θητεία της οποίας τα μνημεία αλυτρωτισμού μειώνονται αντί να αυξάνονται”.

newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου