Ο πρώτος μεγάλος στόχος στον οποίο συνέβαλε η Ένωση Καλυμνίων Ρόδου «Ο Εν Καλύμνω Άγιος Σάββας» αυτός, της ίδρυσης Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο, υλοποιείται, αφού, όπως δηλώνει και ο Δωδεκανήσιος υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιοός «το Υπουργείο, σε συνέχεια των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού και τη δέσμευση του Υπουργού κ. Κουρουμπλή, για ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο, προσπαθεί για την ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών».

Όπως είναι γνωστό, από το 2016, ευθύς μόλις ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού ο Δωδεκανήσιος βουλευτής Νεκτάριος Σαντορινιός, η Πρόεδρος της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου Μαρία Βάλλα, εξουσιοδοτημένη από τον Δήμαρχο Γιάννη Γαλουζή, του έθεσε το θέμα ίδρυσης Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, που αποτελεί χρόνιο αίτημα των Καλυμνίων.

Χαρακτηριστικά, η ίδια, απευθυνόμενη τότε στον υφυπουργό, τόνισε: «Ο Δήμαρχος  κ. Γαλουζής, μας εμπιστεύθηκε ώστε, να συνεργαστούμε για τη δημιουργία Ακαδημίας Πλοιάρχων και Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού στο νησί της Καλύμνου, που θα δώσει κίνητρα στους κατοίκους του νησιού, αφού η ναυτιλία και ο τουρισμός, αποτελούν την ελληνική, βαριά βιομηχανία. Μαζικό τουρισμό η Κάλυμνος δεν έχει. Δικαιούται να διαθέτει ναυτική εκπαίδευση».

Ο κ. Σαντορινιός, γνώστης της νησιωτικότητας, δεσμεύθηκε να διερευνήσει άμεσα τις προϋποθέσεις, προκειμένου να δρομολογηθεί και να υλοποιηθεί το αίτημα των Καλυμνίων, που η οικονομική τους δύναμη έχει εξασθενήσει δραματικά λόγω της κρίσης και η ανάγκη για κίνητρα επιβίωσης επιβάλλεται να περιστρέφεται γύρω από τη δική τους δεξιοτεχνία: τη Ναυτική Τέχνη.

Από το 2016 μέχρι και σήμερα, η συνεργασία Υπουργείου, Δήμου Καλυμνίων και Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου ήταν αδιάκοπη, ενώ η επίσκεψη του πρωθυπουργού  κ. Τσίπρα στο νησί, άναψε κυριολεκτικά τις μηχανές ολοκλήρωσης του έργου.

Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Καλύμνου, ενωμένο όσο ποτέ, ψήφισε υπέρ της άμεσης παραχώρηση για χρήση, του νεοκλασικού κτιρίου (Παρθεναγωγείου) που πρωτοεγκαινιάστηκε την Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 1911, δωρεά του Μεγάλου Καλύμνιου Ευεργέτη Νικολάου Βουβάλη, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλύμνου, για πολλές γενιές. Και επειδή η Κάλυμνος είναι το νησί των ναυτικών και των επιστημόνων, αποτελεί τιμή για το νησί, η αναβάθμιση του εν λόγω σχολείου, σε Ακαδημία.

Άμεση ήταν και η ανταπόκριση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου στο θέμα μεταστέγασης του 1ου Δημοτικού Σχολείου αφού, μετά την έγκριση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΕΥΔ) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της υπογραφής σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου, η ανέγερση εισέρχεται στο στάδιο της υλοποίησης, έργο συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Με τον τρόπο αυτό, η Περιφέρεια διευκολύνει αφενός της ίδρυση της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, αφετέρου, δίνει ξανά ζωή σε άλλο ένα ιστορικό σχολείο της Καλύμνου, το Καρπάθιο.

Ο δρόμος για τις διαδικασίες της  υλοποίησης  του έργου της Α.Ε.Ν. στην Κάλυμνο, ήταν μακρύς και δύσκολος μέχρι τώρα. Όμως η αγάπη προς το νησί, η συνεργασία και η προοπτική του μεγαλεπήβολου στόχου, τον έκαναν βατό. Περίτρανη απόδειξη, ότι οι Καλύμνιοι ενωμένοι, μεγαλουργούν και πετυχαίνουν τα ακατόρθωτα.

 

Η Γεν. Γραμματέας                                                               Η Πρόεδρος

Χρυσάνθη Τηλιακού                                                     Μαρία Βάλλα

 

 

 

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ