Ειδήσεις

Κατέθεσαν στην πταισματοδίκη κορυφαία στελέχη της ΔΕΥΑΡ

Eνώπιον της Πταισματοδίκη Ρόδου κατέθεσαν χθες, στα πλαίσια της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως των αδικημάτων της κακουργηματικής απιστίας και της παράβασης καθήκοντος, από μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΡ, οι κ.κ. Εμμανουήλ Διακομανώλης, Γενικός Διευθυντής, Νικ. Αυγενικός, Προϊστάμενος Λογιστηρίου, Ιάκωβος Καμπούρης, Διευθυντής Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών και Σταυρούλα Χατζηαντώνη, πρώην ταμίας.

Οι ανωτέρω κλήθηκαν συγκεκριμένα για να δώσουν εξηγήσεις, γύρω από τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την καταβολή της μισθοδοσίας σε 47 υπαλλήλους της ΔΕΥΑΡ, από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης.
Η προκαταρκτική εξέταση διενεργείται κατόπιν εξώδικης επιστολής της πρώην ταμία προς τον Διευθυντή του Κεντρικού Καταστήματος Ρόδου της «Εθνικής Τράπεζας», κ. Ηλία Ηλιάδη.

Η εξώδικος εστάλη, αφού ενημερώθηκε ότι ενώ ακόμη βρισκόταν στη διαδικασία ελέγχου – περαίωσης και παράδοσης του ταμείου της επιχείρησης ότι εστάλη στην τράπεζα από το γραφείο του αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της ΔΕΥΑΡ κ. Γ. Υψηλάντη μία κατάσταση μισθοδοσίας χωρίς την αντίστοιχη εντολή προς την τράπεζα ανυπόγραφη, αφορώσα το ανυπόγραφο και αθεώρητο υπ’ αριθ. 1.103/20-11-2013 ένταλμα – εντολή καταβολής πληρωμής, επί του οποίου εξέφρασε ρητά της αντιρρήσεις της, με τους λοιπούς ως άνω μάρτυρες.
Η πρώην ταμίας επεσήμανε μάλιστα ότι η τυχόν καταβολή του ποσού που αφορούσε η εν λόγω κατάσταση θα επέφερε σοβαρές συνέπειες σε βάρος του διευθυντή της τράπεζας, της ΔΕΥΑΡ, καθώς και της ίδιας προσωπικά αφού ακόμη δεν είχε παραδώσει ταμείο.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει μάλιστα το γεγονός ότι από την εξέλιξη της υπόθεσης και συγκεκριμένα από τον έλεγχο που διενήργησε το ΑΣΕΠ, τα όσα υποστήριξαν οι ανωτέρω επιβεβαιώθηκαν, καθώς έχει κριθεί αρμοδίως ότι ο αριθμός των παρατύπως εργαζομένων στην ΔΕΥΑΡ, που προέρχονται από τη ΔΕΥΑΙ ανέρχονται σε 57!
Θυμίζουμε εξάλλου ότι την 22 Οκτωβρίου 2013 κοινοποιήθηκε στην ΔΕΥΑΡ η υπ’ αριθ. 1.766/2013 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, δυνάμει της οποίας εκρίθη η μη αναγνώριση της εργασιακής σχέσης 45 απασχολούμενων πρώην υπαλλήλων της ΔΕΥΑΙ, αφού κρίθηκε ότι η υπ’ αριθ. 50/2006 απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ, δυνάμει της οποίας αναγνωρίσθηκε η σχέση εργασίας τους με την ως άνω επιχείρηση ως αορίστου χρόνου ελήφθη παρά το νόμο και δεν παράγει σε καμία περίπτωση έννομα γι’ αυτούς αποτελέσματα.

Παρά ταύτα αποφασίσθηκε από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ να πληρωθούν και οι 45 υπάλληλοι για το μήνα Οκτώβριο του 2013, χωρίς να έχει κοινοποιηθεί μέχρι τότε στο λογιστήριο η παραπάνω απόφαση κι ενώ τόσο η κεντρική ταμίας τόσο και ο προϊστάμενος των Οικονομικών Υπηρεσιών τελούσαν σε άδεια!
Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών κοινοποιήθηκε τελικά στο λογιστήριο το Νοέμβριο του 2013 και τότε αποφασίστηκε να μην συνηγορήσουν στην καταβολή της μισθοδοσίας.

Το γεγονός αυτό φέρεται να προκάλεσε την έντονη αντίδραση των υπαλλήλων και κυρίως του μέλους του Δ.Σ. και πρώην δημάρχου του πρώην Δήμου Ιαλυσού κ. Στέργου Στάγκα, καθώς και του αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της Επιχείρησης κ. Γ. Υψηλάντη, οι οποίοι εν ολίγοις τους κάλεσαν να παραιτηθούν αν δεν μπορούν να αναλάβουν τις ευθύνες, ασκώντας τους, όπως κατατέθηκε, ψυχολογική πίεση.
Ενώπιον της κ. Πταισματοδίκη κατατέθηκε εξάλλου ότι παρόντες κατά την ως άνω συνεδρίαση ήταν και οι νομικοί σύμβουλοι της επιχείρησης, αλλά και ο πληρεξούσιος δικηγόρος των 45 υπαλλήλων της ΔΕΥΑΙ, οι οποίοι επέμεναν ότι η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών δεν είναι εκτελεστή, ότι δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, προσπαθώντας να πείσουν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι τους κοινοποιήθηκε απλά και μόνο προς ενημέρωση.

Προσκόμισαν εξάλλου και τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της θυελλώδους συνεδρίασης αλλά και την απόφαση του κ. Στάγκα να καταγγείλει την ταμία για υπεξαίρεση ποσού 58.089,39 €, που φέρεται να έχει εξοφληθεί στις 5 Νοεμβρίου 2013, το οποίο κατεβλήθη σε 92 εργαζομένους της ΔΕΥΑΡ με βάση απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου.

Αξίζει δε να επισημανθεί ότι το ως άνω ένταλμα εστάλη στην υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου ήδη στις 4 Νομεβρίου 2013 και ουδόλως φέρει την υπογραφή της ταμία ενώ φέρει νομίμως τις υπογραφές του Προέδρου του Δ.Σ., καθώς και του Γενικού Διευθυντή της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., οι οποίοι είναι ομοίως ελεγχόμενοι.

Μέχρι τις 21 Νοεμβρίου 2013 το ως άνω ένταλμα δεν είχε επιστραφεί στην ΔΕΥΑΡ από την υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Νομού Δωδεκανήσου.
Σημειώνεται ότι η ως άνω δικογραφία πρόκειται να συνενωθεί με εκείνη που διενεργείται με καταπείγουσα παραγγελία για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως των αδικημάτων της απιστίας σχετική με την υπηρεσία κατ΄εξακολούθηση, το αντικείμενο της οποίας υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ και της παράβασης καθήκοντος από μέλη των διοικητικών συμβουλίων της ΔΕΥΑ Ρόδου και της ΔΕΥΑ Ιαλυσού, μετά από την εμπιστευτική έκθεση του ΑΣΕΠ, που κοινοποίησε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ο ομότιμος Καθηγητής Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, πρόεδρος του ΑΣΕΠ κ. Γεώργιος Βέης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου